Lukon tuleva urheilujohtaja Kalle Sahlstedt: "En siedä mitään vilunkipelejä”

Kalle Sahlstedt viettää toistaiseksi enemmän aikaansa Turun Impivaaran hallin maisemissa kuin Raumalla. Kuva: Jaakko Stenroos

Kalle Sahlstedtin päivät on täytetty sen verran tiiviillä minuuttiaikataululla, että haastatteluaikaa on vaikea saada sovittua. Turun Urheiluakatemian jääkiekkovastaava jatkaa hommassaan vielä tämän kauden, mutta samalla hän valmistelee jo tulevaa tehtäväänsä Rauman Lukon urheilujohtajana.

Urheiluakatemia, Lukon junnupuoli, Lukon liigajoukkueen tulevaisuuden suunnittelu… Käyvätkö aivot ylikierroksilla?

– En siitä tiedä, mutta sanotaan näin, että loma tuli tarpeeseen, Sahlstedt sanoo ja naurahtaa Turun Impivaaran jäähallin lähistöllä sijaitsevan huoltoaseman kahviossa.

Sahlstedt, 44, on tunnettu pelaaja-ajoistaan lähtien pedanttina tyyppinä, joka pystyy hallitsemaan isoja päällekkäisiä projekteja. Hän opiskeli pelaaja-aikoinaan luokanopettajaksi, mikä ei ole kovin yleistä ammattilaisjääkiekossa.

– Enemmänkin Rauman homma on ollut sellaista miettimistä ja soittelua iltaisin. Raumalla aktiivisesti hommaa tekevät ihmiset kysyvät kuitenkin minun mielipidettäni asioista.

***

Liigajoukkueen rakentamisprosessi on ollut kuuma peruna Raumalla jo pitkään. Lukon liigajoukkueen rakentamistyyli on vaihdellut kulloisenkin päävalmentajan mukaan. Esimerkiksi Risto Dufva halusi pitää itse vahvasti langat käsissä pelaajavalinnoissa.

Osa Lukko-henkisistä ihmisistä on halunnut urheilutoimenjohtajamallin, jossa yksi ihminen palkkaa valmennustiimin ja pelaajat. NHL-tyyliseen GM-malliin ei Raumalla kuitenkaan lähdetty.

Sahlstedt sanoo, että Lukon urheilujohtajana hänen aikansa jakautuu puoliksi Lukon junioripuolen ja liigajoukkueen kesken.

– Olen jonkin verran Lukon liigajoukkueen kokoamisessa jo nyt, mutta Virran Pekka on isoin tekijä. Virta tuntee tämän hetken liigajoukkueen niin hyvin, mutta hän kysyy minulta mielipiteitä.

Sahlstedt tuntee Virran hyvin ajalta, jolloin hän pelasi KalPassa Virran alaisuudessa. Sahlstedt huomauttaa, ettei hän puutu vielä mahdollisiin muutoksiin, jotka tulevat tämän kauden joukkueeseen.

Ensi kaudesta lähtien olemme Pekan kanssa tasavertainen pari.

– Ensi kaudesta lähtien olemme Pekan kanssa tasavertainen pari. Mietimme yhdessä, millaisia pelaajia haluamme ja mikä on pitkän ajan suunnitelma.

***

Sahlstedt sanoi jo uuden tehtävänsä julkistustilaisuudessa elokuussa, että hän on kokematon scouttauksessa ja rekrytoinnissa. Sen tosiasian mainitseminen on viisauden alku, sillä agentit syövät elävältä kokemattoman ja liian innokkaan managerin, joka heiluttelee setelinippujaan tai vastaavasti kitsastelee liikaa.

Yli 700 liigaottelun ura on tuonut hyvän näkemyksen huippukiekon vaatimuksista, ja Sahlstedt osaa varmasti erottaa sitoutuneen pelaajan ”feikistä”. Kokonaisuuden hallinta ja kulissipeli ovat kuitenkin osa-alueita, joita ei opi kuin kantapään kautta.

Millaiset suhteet sinulla on agentteihin?

– Olen hyvissä väleissä kaikkien tuntemieni agenttien kanssa. Ja tulen muutenkin kaikkien kanssa toimeen, en ole pitkävihaista sorttia.

Sahlstedt sanoo, että hän toivoo agenteilta suoraselkäisyyttä, kun pelaajien sopimuksia aletaan sorvata

– En siedä mitään vilunkipelejä tai vedätyksiä, hän heittää.

Jos haluamme jonkun pelaajan, olemme valmiita maksamaan markkinahinnan.

– Jos haluamme jonkun pelaajan, olemme valmiita maksamaan markkinahinnan. Jos se ei käy, kiitos ja näkemiin. En halua ryhtyä mihinkään kissa-hiirileikkeihin.