Lukon uusi mentaalivalmentaja: "Tarkoitukseni on auttaa joukkueen jäseniä onnistumaan ja auttaa heitä uskaltamaan onnistua"

Lukon uusi mentaalivalmentaja on Katja Pasanen.
Lukon uusi mentaalivalmentaja on Katja Pasanen.

Lukko on kiinnittänyt uuden mentaalivalmentajan eli henkisiin ja psykologisiin tekijöihin keskittyvän valmentajan. Hän on helsinkiläinen Katja Pasanen, 47.

Sopimus kattaa kauden 2022-2023, ja tehtävänsa Pasanen aloittaa viimeistään kesäkuussa. Hän on Lukon liiga- ja akatemiapelaajien sekä valmentajien käytettävissä.

– On kiva päästä mukaan seuraan, jossa asioita on tehty jo pitkän aikaa hyvin. Mentaalivalmennus on tuttu asia seuran sisällä jo entuudestaan ja Lukko onkin siinä suhteessa edelläkävijä, Pasanen sanoo tiedotteessa.

Viime vuosina Lukon mentaalivalmentajana on toiminut Mirjam Wallin.

Myös jääkiekkotaustaa

Valmentajan ammattitutkinnon omaava Pasanen on myös opiskellut psykologiaa. Hän on tehnyt mentaalivalmennusta päätyönään kuusi vuotta ja viime vuoden lokakuussa hän julkaisi esikoiskirjansa Mielen Pelikirja.

Pasanen on vastannut uransa aikana muun muassa Porin Pesäkarhujen superpesisjoukkueen, Jokipoikien, Westend Indiansin, Helsinki Seagullsin sekä lukuisten yksilöurheilijoiden kuten golfarien Matilda Castrenin ja Mikko Korhosen mentaalivalmennuksesta.

Jääkiekkotaustaa Pasasella on niin pelaajana kuin valmentajanakin.

Tunteiden hallinta on tärkeää

Lukon joukkueeseen Pasanen ei vielä ole tutustunut, mutta kertoo viettävänsä kesästä lähtien paljon aikaa Raumalla.

– Mentaalivalmennussessioiden lisäksi saatan katsella pelejä ja treenejä katsomosta käsin, sillä silloin aistii paremmin joukkueen ilmapiiriä ja muita tekijöitä, kuten ryhmädynamiikkaa, hän sanoo.

Pasanen korostaa joukkueen merkitystä, vaikka kohtaakin työssään urheilijat yksilöinä. Hän sanoo, että urheiluun kuuluvien tunteiden hallitseminen on tärkeää.

– Tarkoitukseni on auttaa joukkueen jäseniä onnistumaan ja auttaa heitä uskaltamaan onnistua, Pasanen toteaa.

– Aina ei voi vetää 110 % lasissa, mutta itsestään pitää pitkän kauden aikana saada parastaan irti ja käsitellä niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin.