Lukon viikkosaldo oli kova: yhdeksän pistettä ja vain yksi takaisku – "Olemme ainakin oikealla tiellä"

Artjom Zagidulin pelasi jälleen nollapelin, ja Lukko nappasi toisen peräkkäisen vierasvoiton.

Viisi viime peliä, neljä maalia omiin.

Artjom Zagidulinilla jo kolme nollapeliä tällä kaudella. Menossa 161 minuutin ja seitsemän sekunnin nollaputki.

Ei vierasvoittoja ennen tätä viikkoa. Nyt kahden vierasvoiton putkessa.

Täydet yhdeksän pistettä tämän viikon peleistä.

Eli suomeksi sanottuna: Lukon puolustuspeli on uomissaan.

Lauantaina se tuotti kolmen pisteen vierasvoiton, kun SaiPa kaatui Lappeenrannassa maalein 0–3 (0–2, 0–0, 0–1).

– Kaiken kaikkiaan pitää olla tyytyväinen. Yksi maali omiin koko viikolla, ja 0–3 vieraspelissä oli hyvä lopetus viikolle, Lukon varakapteeni Julius Mattila tiivisti.

Kysymysmerkistä huutomerkiksi

Lukon päävalmentaja Marko Virtanen nimitti puolustuspelaamista isoksi arvoasiaksi. Alkukauden teemana on ollut laittaa perustukset kuntoon.

– Olemme ainakin oikealla tiellä. Emme me oikeastaan mistään muusta vielä ole puhuneetkaan kuin puolustamisesta. Vähän tuloskin silti imartelee. Ei se noin huikeaa ollut, Virtanen summasi.

Jos kysyy, miksi puolustuspelaaminen on tiivistynyt viime peleihin, kysyy oikeastaan väärin. Lukko on alkukauden aikana päästänyt vähiten maaleja koko SM-liigassa eli 12.

Niistäkin viisi pamahti kauden avauspelissä Jyväskylässä.

– Muuttunut on se, että nyt ei ole pelin alussa mennyt maalia omiin. Jos alussa menee maali omiin, niin tuleeko siitä sitten ajatus huonosta puolustamisesta, Mattila kysyy.

– Zagidulinille tietysti vielä ekstrapropsit näistä peleistä.

Helpolla venäläisveskari ei nollaansa taaskaan saanut. Hänelle kirjattiin 21 torjuntaa, mutta osa niistä oli sitäkin kovempia. Mies joutui pysäyttämään esimerkiksi kolme SaiPan läpiajoa.

Ennen kauden alkua juuri Lukon maalivahtipeli nähtiin monessa arviossa kysymysmerkkinä, koska harjoituspeleissä Zagidulin ei vielä esittänyt huippuotteita.

– Olin itsekin Äijiensuo-podcastin vieraana ennen kauden alkua, ja kaverit kysyivät siinä, että pitääkö olla huolissaan. Sanoin, että ei kyllä pidä, että on täys luotto häneen, Mattila kommentoi.

Kysymysmerkistä on tullut huutomerkki.

Fontainelle liigauran ensimmäinen maali

Lauantaina Lukko otti ohjat jo pelin ensimmäisellä kympillä. Mattila ampui raumalaisten avausosuman pelin viidennellä minuutilla, ja koeajalla oleva kanadalaishyökkääjä Gabriel Fontaine tuplasi johtolukemat hieman ennen erän puoliväliä.

Osuma oli Fontainelle ensimmäinen SM-liigassa, ja se syntyi Josh Kestnerin tolppalaukauksen paluukiekosta.

Avauserä oli niin vahvasti Lukon, että raumalaiset olisivat voineet ratkoa pelin täydellisesti jo siinä.

Vierasjoukkueen ote kuitenkin herpaantui, ja SaiPa pääsi mukaan. Varsinkin päätöserä oli lappeenrantalaisten painostusta.

– Toinen erä on mun mielestäni aina sellainen, että molemmilla on omat hetkensä. Kun vaihtomatkat ovat pitemmät, tulee väkisin sellaisia hetkiä, että toinen saa pitkiä hyökkäyksiä pelattua. Se pitää vain sietää, Mattila huomautti.

– Kolmas erä oli meiltä selvästi heikoin. Kaverilla ei ollut mitään hävittävää, ja karkasiko meillä jo sitten vähän ajatus, että tämä riittää? Zagidulin hoiti siinä monta tilannetta.

Mattilan ylivoimakenttä viimeisteli kaksi maalia

Huomionarvoista on sekin, että Lukko teki pelissä kaksi ylivoimamaalia. Koko alkukaudella SaiPan verkkoon oli tehty vain yksi ylivoimamaali.

Ensimmäisen kiskaisi avauserässä Mattila ja jälkimmäisen ohjasi päätöserässä Linus Nyman. Molempiin ratkaisevan syötön tarjoili Harri Kainulainen.

Hänen lisäkseen myös Thomas Gregoire kirjautti pelissä kaksi syöttöpistettä.

– Se oli tärkeää, että nimenomaan meidän kakkosviisikkomme sai onnistumisia. Harkkapeleissä tehtiin, mutta virallisissa peleissä ei oltu saatu ylivoimaalia, Mattila huomautti.

Vaikka Mattila puhui ”kakkosylivoimasta”, hänen kentällisensä pääsi aloittamaan ylivoimia ja sai myös ylivoimapelin paremmin pyörimään jo perjantaina Kouvolassa.

Mattilan, Kainulaisen, Nymanin ja Gregoiren lisäksi kentällisessä pelaa Otto Somppi.

– Saimme yhden suorahyökkäysmaalin ja yhden niin sanotusti aluepelin kautta, Mattila huomautti.

Aluepelin kautta syntynyt osuma oli näyttävän syöttöketjun tulos. Somppi ja Kainulainen sahasivat ristiin, ja Nyman pääsi ohittamaan läheltä SaiPan maalivahdin Niclas Westerholmin.

– SaiPa antoi aika hyvin painetta laitaan, mutta meillä oli hyvä puhe siinä, että leveelle leveelle. Somppi pystyi hyvin syötöllä purkamaan sen paineen, Mattila kehaisi.

”Aina kun Matti on paikalla, peli kulkee”

Oliko pelissä mitään erikoista, mitä ei pystynyt päättelemään kamppailua seuraamalla tai tilastoja katsomalla?

– Huoltajamme Koskisen Matti oli ensimmäistä kertaa tällä kaudella vieraspelireissulla mukana. Aina kun Matti on paikalla, peli kulkee, Mattila vastasi.

Lienee siis syytä varmistaa, että Koskinen nousee jatkossakin bussiin?

– Näin pitää tehdä, jos kerran trendi on näin kova Matin kanssa.