Lukossa loistanut Azevedo loisti myös Kazanissa – Fasel taas mukana seremonioissa Venäjällä

Justin Azevedo on ehtinyt Lukosta lähdettyään pelata myös Lukkoa vastaan. Elokuussa 2013 pidetty väkkärä kohtasi sinikeltaiset Lev Prahan paidassa. Kuva: LS arkisto

KHL:n tähdistökentälliseen mahtui yksi SM-liigasta tuttu pelaaja.

Lukossa kaudella 2012–13 ihastuttanut – ja pudotuspeleissä juuri Jokereita kurittanut – Justin Azevedo. Raumalla pelatessaan kanadalais-portugalilainen väkkärä kasasi 58 ottelussa muhkeat 58 (20+38) tehopistettä.

KHL:ssä 170-senttinen Azevedo oli vähintään yhtä kovassa vedossa. Runkosarjassa kahden passin mies ehti pelata 31 ottelua, joissa syntyivät tehot 15+13=28.

Ikimuistoinen kausi huipentui paitsi mestaruuteen myös pudotuspelien pistepörssiin voittoon.

Playoffeissa lento oli vielä runkosarjaakin hurjempaa: 19 ottelua ja 24 (9+15) tehopistettä.

– Azevedolla on ilmiömäinen kyky syttyä näihin peleihin, aika harvoin hän on playoffeissa huonosti pelannut. Kun on vimpan päälle urheilija, ei väsy ihan ensimmäisenä pitkissä sarjoissa, Kazanin raumalainen maalivahtivalmentaja Ari Moisanen suitsutti mestaruuden ratkettua Kiekkoareenan haastattelussa.

Pienikokoinen portugalilais-kanadalainen näytti jo Lukossa, että on isojen pelien mies.

AK Bars Kazanissa KHL:n mestaruuden eli Gagarin Cupin voittaneen Azevedon lisäksi tähdistökuusikon muodostivat Nikita Tryamkin (Avtomobilist,) Bogdan Kiselevitsh (CSKA), Pavel Francouz (Traktor,) Dmitro Kagarlitski (Severstal) ja Nikita Gusev (SKA).

KHL:n palkintogaalassa nähtiin myös kiekkovieraita korkeimmalta mahdolliselta taholta. Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan.

Hyvät idänsuhteet pitävät IIHF:n puheenjohtaja kiireisenä. Nyt Fasel kävi KHL:n gaalassa palkitsemassa komean uran pelanneen Pavel Datsjukin.

Venäjä ei ole Fasellle vieras maa, nähtiinhän sveitsiläinen kiekkojohtaja myös presidentti Vladimir Putinin virkaanastujaisissa. Näkyvä läsnäolo poliitikon uuden presidenttikauden avanneissa seremonioissa herätti länsimaissa toki myös hämmennystä. Ilta-Sanomat uutisoi Faselin kesken MM-kisojen tekemästä matkasta Tanskassa pelatun arvoturnauksen aikaan.
 

– Voi kuulostaa mahtailevalta sanoa, että Putin on ystäväni. Mutta kyllä... hän on ystäväni. En halua kehuskella asialla. Mutta meillä on erittäin hyvä suhde, Fasel kertoi ruotsalaislehti Expressenille. 

Matkustusmuoto oli mukava – ja säästi varmuudella myös aikaa. Fasel kertoi ruotsalaislehden haastattelussa lentäneensä Kremliin alppihiihtolegenda Jean-Claude Killyn yksityiskoneella.
 

Lisää aiheesta

Tolvasen syrjäyttäminen tulokasvalinnassa tyrmistyttää – löytyikö playoffeista syy venäläisen suosimiselle?

Ari Moisanen pääsi vihdoin kokemaan Kazanissa, miltä mestaruus maistuu: "Olen helkkarin huono juhlimisessa"

Näkökulma: Lukon peli on täysin sekaisin kauden tärkeimmällä hetkellä - kuka tekisi azevedot?

Jalonen koutsaamaan Vehasta, Engreniä ja Azevedoa

Sykora luottaa Azevedoon ja raumalaismolareihin

Moisanen toi Kazanin pelaajat leirille Raumalle

Raanta ja Azevedo SM-liigan tähtikentässä

Azevedoa ei pysty korvaamaan?