Lukosta Winnipegiin lähtenyt huippulupaus teki ensimmäisen AHL-maalinsa koskematta kiekkoon: "Kelpaa minulle" – katso video oudosta osumasta

Ville Heinola ehti ilahduttaa Lukon kannattajia kolmella kaudella. Kuva: Jussi Hietikko

Nuorten MM-kisojen jälkeen Pohjois-Amerikkaan NHL-läpimurron perässä jäänyt Ville Heinola sai maalitilinsä auki rapakon takana. Puolustajalupauksen ensimmäinen osuma AHL-jäillä oli erikoinen ja varmasti ikimuistoinen, sillä Heinola teki sen Manitoba Moosen ja Laval Rocketsin välisessä ottelussa koskematta ollenkaan kiekkoon. 

Moosen 1-0-johtomaali syntyi, kun Rocketsin suomalaishyökkääjä Jesse Ylönen yritti ilmeisesti purkua, mutta räppäsi kiekon omaan maaliin.

– Olin kai viimeinen pelaaja, joka koski kiekkoon. Minulla ei ollut hajuakaan mitä tapahtuu, kuulin siitä tuomareilta. Mutta kyllä se kelpaa minulle, Heinola naurahti Moosen videohaastattelussa.

Heinola pääsi samantien tekemällä tehdynkin maalin makuun ja ampui komealla lyöntilaukauksella joukkueensa voittomaalin jatkoajalla 2–3-voitossa.

– Jos olen rehellinen, minulla ei ollut aavistustakaan mitä olimme siinä tekemässä. Suljin vain silmäni ja ammuin niin kovaa kuin pystyin, Heinola jatkoi ihmettelyään.

Winnipeg Jetsin farmijoukkue avasi kauden Canadian-divisioonassa neljällä peräkkäisellä ottelulla Toronto Marliesia vastaan. Nyt vuorossa on otteluputki Lavalin kanssa. 

Tehopisteet olivat Heinolalle kauden ensimmäiset, sillä on kirjauttanut kauden viidessä AHL-ottelussa 2+0, +1. Viime kaudella Heinola pelasi Manitobassa kolme AHL-peliä, joissa tilastorivi oli 0+1=1, -2. 

– Voit harjoitella ja katsoa videoita vaikka kuinka paljon, mutta kehittyminen tapahtuu pelaamalla pelejä. Siksi me pelaamme täällä, Moosen päävalmentaja Pascal Vincent sanoi ottelun jälkeen.

Vincentin mukaan pelaaminen AHL:ssa kovaa paineistavia ja isokokoisia vastustajia vastaan tekee hyvää Jetsin nuorille lupauksille, kuten Heinolalle.

– Kun puhumme 18- tai 19-vuotiaista pelaajista, he voisivat ikänsä puolesta pelata junioreissa. Ville on hieman eri asia, koska hän eurooppalainen ja pelannut ammattilaisena. He ovat kuitenkin pystyneet luomaan hyökkäyspeliä paineen allakin ensimmäisestä pelistä lähtien, mutta sekin on taito, että pystyy tuottamaan sitä pelin avainhetkillä, Vincent totesi.

NHL-kauden käynnistymisen jälkeen Heinola vietti kuukauden verran niin sanotussa taxi squadissa eli oli koronatilanteen takia Winnipeg Jetsin NHL-ryhmän ylimääräisenä varamiehenä.

Hän pääsi pelaamaan Jetsin paidassa yhden pelin ennen kuin sai komennuksen Manitobaan. VIime kaudella NHL-pelejä kertyi kahdeksan. Mikäli Heinola ei tällä kaudella enää NHL:ssä pelaa, hänen tulokassopimuksensa ensimmäinen vuosi ei vieläkään kulu.

Normaalisti kauden kymmenes peli käynnistää tulokassopimuksen, mutta koronan lyhentämällä kaudella pelejä sallitaan vain seitsemän. Heinola voi siis pukea Jets-paidan tällä kaudella vielä kuudesti ilman, että kolmivuotinen tulokassopimus lähtee käyntiin jo kuluvasta kaudesta.

Heinola on pelannut kolmen viimeisen kauden aikana Rauman Lukossa 82 liigapeliä tehoin 3+32=35. NHL-sopimuksensa allekirjoittamisen jälkeen Heinola on lainattu kahdesti Winnipegistä Lukkoon, mutta Raumalla ei enää uskota kolmanteen kertaan. Siksi Lukko hankki helmikuussa takalinjoilleen Thomas Gregoiren AHL:sta. 

– Kaikille on varmasti selvää, mikä tämän pelaajahankinnan taustalla on. Tuskin ne enää Villeä sovittelevat meille loppukaudeksi, urheilujohtaja Kalle Sahlstedt sanoi hankinnan yhteydessä. 

-

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Heti ensimmäisessä kotipelissään Lukon sankariksi noussut Thomas Gregoire kaipaa kannattajia, mutta tuntee kuntonsa kohenevan – hurjasta tulosvireestä huolimatta sarjakärjellä olisi yllättävän paljon parannettavaa

Vain tilaajille Ville Heinola sai siirron Manitobaan ja pääsee vihdoin pelaamaan

Vain tilaajille Sarjataulukon kertoma sinetöi siirtopäätöksen – Thomas Grégoire ei olisi lähtenyt AHL:stä, jos hänestä kiinnostunut joukkue ei olisi johtanut omaa sarjaansa

Vain tilaajille Lukolla oli kaksi listaa, josta joukkueen viimeistä palasta etsittiin – puolustajahankinnan myötä pelaajabudjetti on nyt käytetty

Vain tilaajille Ville Heinola keräsi Winnipeg Jetsin päävalmentajan kehut kauden ensimmäisessä NHL-pelissään – Lukko luopumassa toivosta taituripakin paluun kanssa

Vain tilaajille Ville Heinolan tilanne on Lukon kannalta kinkkinen – "Jos meillä olisi varma tieto, että Heinola ei takaisin tule, tämä olisi paljon helpompaa"

Vain tilaajille Sahlstedt MTV:lle: Lukko lähtee pakkikaupoille, jos Ville Heinola jää Pohjois-Amerikkaan – Jetsin päävalmentaja ei halua roikottaa nuorta puolustajaa katsomossa

Vain tilaajille Ville Heinola muuttaa Winnipegissä Patrik Laineen luokse, loppukauden joukkue vielä auki: "Se, pelaako hän Lukossa vielä tällä kaudella, on Rauman Lukon ja Winnipeg Jetsin välinen asia"

Vain tilaajille Ville Heinolaa voi kutsua jo nuorten arvokisakonkariksi: "Hänelle ei tule enää huonoja päiviä"

Vain tilaajille Ville Heinola on karanteenin ja kolmen koronatestin päässä kolmansista alle 20-vuotiaiden MM-kisoistaan – "Haluan pelata niin, että olen johtava pelaaja"

Vain tilaajille Lähdön hetki lähenee, kunhan NHL-sumu hälvenee – Lukko ei tiedä, milloin Ville Heinolan pitäisi matkustaa Pohjois-Amerikkaan