Lukosta Rauma tunnetaan

Kysyimme Rauman kaupunginvaltuustolta, mitä Lukko heidän mielestään merkitsee Raumalle, ja mitä kaupungin pitäisi tehdä Lukon hyväksi.

Lähes poikkeuksetta oltiin sitä mieltä, että moni ulkopaikkakuntalainen tuntee Rauman juuri Lukon ansiosta.

– Lukko on tärkeä osa kaupungin identiteettiä. Minkä toisen kaupungin jääkiekkojoukkueen kotipeleissä käy yli 10% kaupungin väestöstä? Joukkue on puheenaihe kaikkialla kaupungissa, Jami Toivonen kiteyttää.

– Lukko tunnetaan vahvana jääkiekkoseurana koko maassa, ja tämän vuoksi se tuo Raumalle kaivattua mainetta muunakin kuin museokaupunkina, Heljä Siitonen sanoo.

– Lukko on iso osa raumalaisuutta. Lukko nousee usein ensimmäisenä mieleen ihmisillä, joiden kanssa vaihdan muutaman sanan omasta kotikaupungistani, kertoo Matias Marttinen.

– Muu Suomi tuntee Rauman aika paljon juuri Rauman Lukosta, Tapio Ailasmaa toteaa.

Lukko luo myös yhteishenkeä.

– Pienenä kaupunkina raumalaisten tulisi olla ylpeitä hyvästä jääkiekkomenestyksestä sekä maan parhaasta kannattajajoukosta. Jääkiekko luo raumalaisille hyvää yhteishenkeä, Piia Gustafsson pohtii.

– Lukko luo pieneen kaupunkiin yhteisöllisyyttä ja me -henkeä. Se tuo liigajoukkueen myötä Raumalle myös valtakunnallista näkyvyyttä ja tunnettavuutta. Ennen kaikkea Lukko on kuitenkin junioritoiminnallaan merkittävä lasten ja nuorten kasvattajaseura, sanoo Kristiina Salonen.

– Lukko yhdistää raumalaisia, toteaa Juha-Matti Tallila.

Muutama valtuutettu muistuttaa, että on meillä muutakin kuin jääkiekko.

– Lukko tekee Raumaa tunnetuksi. Mutta on urheilu- ja jääkiekkoväen näköharha kuvitella, että se olisi merkittävin asia Rauman julkisuuskuvassa, heittää Merja Elo.

– Lukko merkitsee paljon monelle, muttei suinkaan jokaiselle kaupunkilaiselle. Jääkiekko on vain yksi osa raumalaista identiteettiä, Pasi Alonen toteaa.

Päättäjien mielestä kaupungin pitää tukea Lukkoa, muttei kuitenkaan liikaa.

– Ei tarvetta muutoksiin, viime aikojen tuki on sopiva, Sauli Ahvenjärvi näkee.

– Osakeyhtiölle kaupungin ei suoranaista tukea tule antaa, antaahan Rauman kaupungin omistama halli melkoiset puitteet bisneksenteolle. Paras puolueeton tuki tulee mielestäni nuorisotyön sekä liikuntapaikkarakentamisen kautta, pohtii

Tomi Vainio

.

– Kannattaa esimerkiksi järjestää uusille pelaajille ja heidän perheilleen perehdyttämistilaisuus kaupungin palvelutarjonnasta, ehdottaa Pentti Vilo.

Junioritoiminnan tukemista pidetään tärkeänä.

–  Eiköhän kaupunki ole tehnyt ja tekee ihan tarpeeksi Lukon eteen. Pitää tukea myös aktiivisesti muidenkin nuorten urheilutoimintaa kuin jääkiekkoilevien, muistuttaa Anita Koivu.

– Kaupunki tekee jo tällä hetkellä riittävästi lukon tueksi, on muitakin urheilulajeja joita pitäisi myös tukea vahvemmin, Pasi Mäenranta katsoo.

– Ammattilaisurheilua ei pidä tukea taloudellisesti, jos kaupungin kaikilla hallintokunnilla on paine säästää, Pasi Alonen sanoo.

Päättäjät ovat optimistisia loppukauden suhteen.

– Toivon, että vaikka Tanskan pojat lähtivät takaisin rapakon taakse, Lukosta löytyy ruutia selvittää joukkue ensin kuuden joukkoon ja lopuksi kovalla sykkeellä aina kolmen parhaan joukkoon, Rainer Lehti toivoo.

– Runkosarjan sijoitus on kahdeksas, play off -peleissä jäädään sijalle 5-8, veikkaa puolestaan Marja-Leena Alho.

– Pieni, pyöreä ja litteä kiekko poukkoilee Lukolle yhä suotuisammin kauden edetessä, Seppo Sattilainen uskoo.

Irma Suonpää puolestaan uskoo, että pudotusuhkaan Lukko ei joudu.

– Eipä kunniankukko laula, mutta saavutus on liigassa säilyminenkin, Reijo Siivonen tokaisee.

– Reppuvahdiksi torjuvakäytöksinen molari ja luotaantyöntävät puolustajat, niin yläkerta saa työrauhan, visioi Seppo Numminen.

Valtuutettu Jari Laiho ehdotti, josko hän jääväisi itsensä kyselystä. Hän koki Rauman Lukon puheenjohtajana ajattelevansa kovin sini-keltaisesti. Ja se lienee varsin luonnollista.