Luotettava ykkösvahti farminfarmista?

Täyttää alkukaudesta jo 27 vuotta, mutta pelasi viime kauden ECHL:ssä. Siis NHL:n farmisarjan farmissa.

Voiko sellaisella taustalla tulla ykkösvahdiksi SM-liigaan?

Amerikkalainen Ryan Zapolski tekee parhaillaan kaikkensa osoittaakseen, että kyllä voi.

SM-liigan avauskierroksella Ässät kylvetti Lukon Isomäessä 4-0, mutta yhtään maaleista ei voi laittaa Zapolskin piikkiin. Kotiavauksessa Zapolski otti pari hyvää koppia, kun Lukko voitti Jokerit 2-1.

Zapolski aloitti ammattilaissarjoissa tavallista myöhemmin, koska hän pelasi yliopistokiekkoa. Samaa reittiä ovat edenneet raumalaisten tuntemista molareista mm. Tuomas Tarkki ja Dwayne Roloson.

Zapolski joutui ECHL:ssä vaihtamaan useamman kerran joukkuetta. Viime talvena mies leimahti toden teolla. Hänet valittiin koko sarjan parhaaksi pelaajaksi. Se rohkaisi Lukon nappaamaan kiinni, vaikka kyse oli vain Pohjois-Amerikan kolmannesta sarjatasosta.

Lukon ulkomaalaisvahdit ovat usein olleet farmiliigassa (AHL tai IHL) tahkonneita: Scott Langkow, Bruce Racine, Tom Draper ja Boris Rousson.

Roloson oli NHL-häkkäri, mutta hän tulikin Raumalle taalaliigan työsulun ajaksi. Kazan-kaupassa Petri Vehasen korvaaksi saatu Mikael Tellqvist oli NHL-urallaan kakkosvahti.

Ensimmäiset ulkomaalaismolarit olivat Neuvostoliiton ja Tsekkoslovakian maajoukkuemiehet Vladimir Myshkin ja

Petr Briza

.

Kaksi viime kautta Raumalla viettänyt tanskalainen Simon Nielsen on toistaiseksi ensimmäinen ulkomaalainen, joka on tullut Lukkoon kakkosvahdiksi. Sellaiseksi hän myös jäi.

Ei Zapolski kuitenkaan ensimmäinen ECHL:stä Lukkoon siirtynyt maalivahti ole. Kanadalainen Tom Lawson tuli Raumalle kesken kauden 2006-2007. Edellisen kauden pääosin San Diego Gullsissa vetänyt Lawson pelasi Lukossa 29 ottelua (91,4). Lukon jälkeen hän pelasi kolme kautta Venäjällä.