Luvian kasvatti täräytti rikki maagisen rajan –  vain kaksi muuta suomalaista pystynyt samaan

Olen todennut, että niin kauan, kuin jäällä oleminen maistuu, niin miksi en pelaisi, sanoo ringeten SM-sarjassa harvinaiseen kerhoon noussut Elina Raesola. Kuva: Jani Virolainen

Luvian kasvatti Elina Raesola siirtyi viime viikonvaihteessa ringetessä harvinaiseen 3 000 tehopisteen kerhoon. Raesolasta tuli vasta historian kolmas suomalainen pelaaja, joka saa SM-sarjassa rikki tuon maagisen rajan.

Raesolan lisäksi saavutukseen ovat yltäneet lajilegendat Anne Pohjola ja Marjukka Virta.

Raesola on pelannut SM-sarjassa nyt 685 ottelua ja tehnyt niissä 3003 (1614+1389) tehopistettä. Tilaston kärkipaikkaa Raesola ei ihan heti nappaa, sillä Anne Pohjola pelaa edelleen RNK Flyersissa ja painelee päälle 3 500 pisteessä. 

Tämän kauden pistepörssissä Pohjola on toisena (18 ottelua, 45+67=112) ja Raesola kolmastoista (14 ottelua, 20+31=51). Ylivoimainen pörssikärki on tuttuun tapaan RNK Flyersin Susanna Tapani (24 ottelua, 101+64=165).

Ringetteliiton tiedotteessa Raesola kertoi, että maalimäärän salaisuus on toistoissa. Hän vietti lapsuudessaan paljon aikaa ulkojäillä jo ennen kuin Luvialla oli edes jäähallia ja laukoi kesäisin kalkkimaalin irti kotitalonsa tiiliseinästä. 

– Valmentajalta lapsuudessa saatu ohje, ”tähtää aina tolppiin”, on seurannut minua yli 30 vuotta ja edelleen vedellessäni tyhjiin maaleihin yritän tehdä maalit aina tolppien kautta. 

Lähes 20 vuoden pudotuspeliputki

Pistesaldon lisäksi Raesolan tilitä löytyy toinenkin hämmentävä tilasto. Hänen edustamansa joukkue on pelannut 18 kertaa putkeen SM-sarjan pudotuspeleissä, ja yhtä kautta lukuunottamatta kaulaan on pujotettu SM-mitali. 

Raesola kuului Luvian Kiekko -82:n menestysvuosien runkopelaajiin. LuKi voitti vuosina 2004–2014 putkeen 11 SM-mitalia, joista kolme oli kultaisia. 

Vuodesta 2016 Raesola on pelannut SM-sarjaa Nokialla. Niin ikään Luvian kultaisen vuosikymmenen pistetykkeihin kuulunut Elinan sisko Anna-Kaisa pelaa nykyään Espoon Kiekkoseurassa.

Vuonna 1984 syntynyt Elina Raesola siis tuskin pelaa enää pelkästään mitalien takia. Hän sanookin nauttivansa edelleen urheilusta, pelaamisesta ja joukkueeseen kuulumisesta, vaikka kasvot ovatkin vaihtuneet melkoisesti ympärillä.

– Nykyisessä joukkueessamme on pari pelaajaa, jotka ovat syntyneet silloin, kun olen päässyt ylioppilaaksi, mutta meitäkin yhdistää silti joukkue, jossa kaikki ovat tietyllä tavalla samanhenkisiä.

Raesolan siskokset silloin joskus uran alkupuolella vuonna 2007. Kuva: Esa Urhonen

Uusi rooli valmentajana stressaakin välillä

Kesken kuluvan kauden Raesolan rooli muuttui merkittävästi. Hän hyppäsi Nokian päävalmentajaksi, kun Jonna Satamaalla oli koulukiireitä. Lopulta Satamaa ehdotti, että Raesola ottaisi päävastuun loppukaudeksi.

– Uusi rooli on tuonut toki myös joitakin haasteita, koska välillä keskittyminen harjoituksissa saattaa mennä vähän liikaa jompaan kumpaan rooliin. Välillä saatan huomata stressaavani mielessäni sellaista ajatusta, että nyt varmaan pelaajat vihaavat tätä harjoitetta, Raesola kertoi.

Palaute joukkuekavereilta on ollut positiivista, mutta pelaajavalmentajan rooli ei ole helppo.

– Olen luonteeltani hyvin vaativa itseäni kohtaan ja pelkään välillä, etten pysty antamaan itsestäni parasta kummassakaan roolissa, mutta onneksi saan paljon apuja muilta valmentajilta ja pelaajilta.

Raesolan pudotuspeli- ja mitaliputkeen tuskin tulee tahraa tänäkään vuonna.

NoU Ringette on kuuden joukkueen SM-sarjassa tukevasti kakkospaikalla. Ilman suuria ihmeitä NoU ja RNK Flyers ratkaisevat finaalissa kultamitalien kohtalon. 

LuKi-82 tekee paluuta SM-sarjaan

Luvian Kiekko -82 putosi viime kauden päätteeksi SM-sarjasta, mutta tekee kovaa vauhtia paluuta takaisin SM-tasolle.

LuKi voitti jo ylivoimaisesti Ykkössarjan alkusarjan ja johtaa myös SM-karsintasarjaa, jota on jäljellä vielä kolme ottelua.

LuKi on varmistanut paikkansa varsinaisissa nousukarsinnoissa, jotka alkavat maaliskuussa.