Maailmanmestariveskarin paita on Äijänsuon jäähallin katossa, mutta nyt pitäisi kukistaa Lukko – "On ilmoitettu, että on tarkoitus voittaa molemmat sarjat"

Petri Vehanen hakee ensimmäistä kertaa sarjapisteitä kasvattajaseuraansa vastaan.

Äijänsuon jäähallissa on sunnuntaina ainakin yksi raumalainen, joka pyrkii tekemään kaikkensa, jotta Lukko häviäisi illan CHL-pelin.

Kaiken lisäksi hänen paitansa roikkuu jäädytettynä hallin katossa.

Petri Vehasen rinnassa sykkii varmasti ikuisesti iso Lukko-sydän, mutta tällä kertaa hän kantaa vaatteissaan vastustajan logoa.

Miehellä on menossa kolmas kautensa Adler Mannheimin maalivahtivalmentajana, ja sarjaohjelma heitti saksalaiset jo syyskuussa Vehasen kasvattajaseuran vieraaksi.

– Se on ihan mielenkiintoinen tilanne. Just mietin, että pelasimme Lukkoa vastaan, kun olin Kazanissa, ja samalla tavalla Prahan kanssa pelasin Lukkoa vastaan. Ne on koettu, ja ne olivat isoja asioita pelaajana, Vehanen painottaa.

Maalivahtivalmentajan vaikea vaikuttaa pelissä

Tuolloin kyse oli kuitenkin Lukon ja KHL-seurojen välisistä harjoitusotteluista. Nyt pelissä on aito panos, koska jaossa on sarjapisteitä.

– Pelaajana noita jännittää kuitenkin eri tavalla, kun valmentajana ei pääse fyysisesti vaikuttamaan, Vehanen painottaa.

– Varsinkaan maalivahtivalmentaja ei pääse enää pelissä tulokseen kauheasti vaikuttamaan. Enemmän itse mietin sitä, että kiva on mennä takaisin Äijänsuolle ja nähdä tuttuja naamoja.

Vehanen oli hallissa myös silloin, kun Adler Mannheim edellisen kerran vieraili Äijänsuolla. Tuolloin elettiin elokuuta 2021, ja saksalaiset poistuivat hallista Lukon 5–1-voittonumeroita katsellen.

Aikanaan Eisbären Berlinissä neljä kautta pelannut Vehanen löysi saksalaisista tuttuja keskustelukumppaneita.

Hän toimi silloin Lukossa maalivahtivalmentajana, mutta jo saman vuoden joulukuussa asetelma muuttui.

Vehasesta tuli kesken kauden Adler Mannheimin maalivahtivalmentaja, ja sillä tiellä hän on edelleen. Tämän kauden kattavaa jatkosopimusta ei tosin vieläkään ole tiedotettu.

– Ei ole joo. Ei sillä niin väliä. En mä sen takia tätä tee, Vehanen naurahtaa.

– Mutta tämä vuosi on nyt sopimusta. Katsotaan, minne elämä vie sen jälkeen. Hyvä organisaatio tämä on. Väitän, että yksi Euroopan kärkiorganisaatioista.

Molemmat sarjat olisi tarkoitus voittaa

Adler Mannheim on luokiteltu Euroopan rikkaimmaksi seuraksi. Pelaajabudjetti on kova, mutta viimeksi Mannheimissa on juhlittu mestaruutta keväällä 2019.

Kolmesti peräkkäin joukkueen DEL-kausi on päättynyt välierätappioon.

Nyt tavoitteet on hilattu ylös, niin kansallisessa sarjassa kuin Mestarien liigassakin.

– Sellainen viesti on tullut, että tarttisi menestyä. Tämä on totinen sarja meille, Vehanen ilmoittaa.

Kumpi sarja on Mannheimille tärkeämpi, DEL vai CHL?

– En tiedä, onko sitä edes eroteltu. On ilmoitettu, että on tarkoitus voittaa molemmat.

Tavoitteita tukemaan Mannheim on hankkinut joukkueeseensa kevään ja kesän aikana esimerkiksi suomalaiset Markus Hännikäisen ja Jyrki Jokipakan, viisi NHL-kautta pelanneen Tom Kühnhacklin sekä KHL-kaukalot jättäneet Linden Veyn ja John Gilmourin.

Mannheimin sopimuspelaajilla on pelattuna yhteensä 954 NHL-peliä, 800 KHL-ottelua, 2 813 AHL-kamppailua sekä maajoukkuepelejä MM-kisoissa 216 ja olympialaisissa 43.

– Ihan hyvä joukkue pitäisi olla meillä, Vehanen sanoo.

Valmennusjohto meni lähes kokonaan uusiksi

Merkittäviä muutoksia on nähty myös penkin takana. Adler Mann-heim hankki uudeksi päävalmentajakseen ruotsalaisen Johan Lundskogin SC Bernistä, ja uudeksi apuvalmentajaksi nimitettiin kaksi edeltävää kautta KHL:ssä Kunlun Red Starin päävalmentajana toiminut Curt Fraser.

Fraser on saksalaisen joukkueen apuvalmentajaksi poikkeuksellisen meritoitunut, sillä hän on toiminut NHL:ssä neljä kautta Atlanta Thrashersin päävalmentajana sekä yhteensä kahdeksan kautta apuvalmentajana New York Islandersissa, St. Louis Bluesissa ja Dallas Starsissa.

– Valmennustiimi vaihtui hyvin pitkälti. Tuli ruotsalainen päävalmentaja, joka on hyvin ammattimainen. Hänellä on hyvä ote, Vehanen kehuu.

Lundskog toi mukanaan Bernistä myös Jeff Hillin, joka toimi sveitsiläisseurassa maalivahtivalmentajana. Mannheimissa hän on kuitenkin apuvalmentajan tittelillä, ja maalivahtien luotsaaminen on Vehasen harteilla.

– Päivärytmi on sellainen, että olen aamulla kello 6.30 hallilla ja lähden iltapäivällä kahdelta pois. Maalivahtitreenien lisäksi työnkuvaani kuuluu pelien analysointia.

Mannheimin ykkösvahti on Saksan maajoukkueesta tuttu Felix Brückmann. Varsinaisten maalivahtitreenien lisäksi Vehanen viettää jäällä ylimääräistä aikaa nuoren Arno Tiefenseen kanssa.

Tiefensee on 21-vuotias, mutta hänen otteensa viime kauden DEL-peleissä olivat niin vahvoja, että Dallas Stars päätyi varaamaan isokokoisen saksalaisvahdin viime kesänä yli-ikäisenä.

Pystytkö valmentamaan Saksaksi?

– En koutsaa saksaksi. Saksassa jääkiekkokieli on englanti. Meilläkin on yhdeksän ulkomaalaista, joten kyllä meillä jokapäiväinen kieli on englanti, Vehanen vastaa.

– Jos siivilielämässä mut heitetään jonnekin syvään päätyyn, pystyn saksaksi uimaan sieltä kuiville, mutta ei mun saksankielen taitoni vielä kovin fluentti ole.

Tappara oli torstaina Tampereella parempi

Tällä viikolla Vehanen on saanut tilaisuuden puhua arjessaan myös suomea. Adler Mannheim saapui Suomeen jo alkuviikolla ja kohtasi torstaina Tampereella Tapparan.

Ottelu tuotti saksalaisille CHL-kauden avaustappion, sillä Tappara oli voittolaukauskisan kautta parempi maalein 2–1.

Kotonaan Mannheim oli lyönyt HC Bolzanon ja EHC Salzburgin.

– Mielenkiintoista on nähdä, millaisia eroavaisuuksia on Saksan ja SM-liigan välillä, Vehanen toteaa.

– Kyllä jo Bolzano-pelissä näki, että ihan ammattiurheilijoita näissä peleissä on vastassa. Tasoerot ovat näissä peleissä lopulta aika pienet.

Saksalainen jääkiekkokaupunki

Petri Vehanen, 45, pelasi uransa neljä viimeiseksi jäänyttä kautta Berliinissä, ja nyt on menossa kolmas kausi Mannheimissa. Kaupungeilla on eronsa, sillä Saksan pääkaupungin Berliinin väkiluku on 3,6 miljoonaa, kun taas Mannheimissa asuu vain noin 315 000 asukasta.

Berliini on koko EU:n suurin kaupunki, ja sen metropolialueella lasketaan asuvan jopa 6,2 miljoonaa ihmistä.

– Tämä on pienempi kaupunki, mutta jos verrataan muihin saksalaisiin kaupunkeihin, niin isoin ero tulee siinä, että tämä on jääkiekkokaupunki, Vehanen valottaa.

– Siinä tulee omasta vinkkelistäni ero saksalaiseen normikaupunkiin. Toki Hoffenheim on tuossa vieressä, ja se on samaa omistajaperhettä meidän kanssamme.

Tunnistetaanko Petri Vehanen katukuvassa?

– En mä usko. En kyllä kauheasti kaupungilla pyörikään. Adlerin auto on ainut, mistä joku voi tunnistaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut