Maaliputkessa oleva Lukon kanadalaishyökkääjä tiukan voiton jälkeen: "Sanon ehkä vähän ankarasti..."

Lukko käänsi lauantaina tasaisen ottelun edukseen kolmannessa erässä. Kovavireisen Kärppien voittoputki katkesi Raumalla.

Lukon kanadalaishyökkääjä Gabriel Fontainen kausi on ollut tehopisteiden valossa vaisu. Toista kauttaan Raumalla pelaava quebeciläinen on tehnyt SM-liigassa 32 ottelussa tehot 5+6.

Tällä viikolla Fontaine teki kuitenkin kaksi maalia perättäisisssä otteluissa. Keskiviikkona hän onnistui Kouvolassa KooKoon vieraana. Lauantaina Fontaine avasi maalinteon Raumalla Kärppiä vastaan, kun Lukko voitti Äijänsuolla 3–2 (1–0, 0–2, 2–0).

– Mukavaa, että olen onnistunut. Aiemmin kiekko ei ole oikein pomppinut minun hyväkseni, mutta nyt tuntuu hyvältä, Fontaine sanoi ottelun jälkeen.

Lauantain maalissa oli mukana vähän tuuriakin, sillä Kalle Ervastin maalille toimittama kiekko muutti suuntaa Fontainen kropasta ja yllätti kärppämaalivahti Tomi Karhusen.

Kovavireinen Kärpät kaatui

Lukon lauantain vastustaja Kärpät on ollut oivallisessa vireessä sen jälkeen, kun Lauri Marjamäki sai potkut oululaisten vastuuvalmentajan paikalta. Kärpät oli voittanut viisi kuudesta ottelustaan väliaikaisen vastuuvalmentajansa, ex-liigakiekkoilija Ville Mäntymaan johdolla ennen Raumalle saapumista.

Takataskussa oli tuore voitto Porista Kärppien Satakunnan-kiertueen ensimmäisestä osasta perjantailta. Se oli myös Kärppien viides perättäinen voitto.

Myös Lukko joutui tiukille, sillä Kärpät käänsi toisessa erässä pelin johdokseen Teemu Turusen ylivoimamaalilla ja Ville Koivusen rangaistuslaukausosumalla.

Kolmannessa erässä nähtiin kuitenkin sisuuntunut Lukko, ja peli kääntyi kettupaidoissa pelanneen kotijoukkueen hyväksi.

– Puhuimme, että pidämme keskustan kiinni emmekä päästetä vastustajaa paikoille. Pelaamme fiksusti ja olemme kovia, Fontaine avasi.

Ylivoima oli "clutch"

Lukko pakotti kolmannessa erässä oululaisvieraansa jäähyilyyn. Kärpille vihellettiin päätöserässä kolme kaksiminuuttista, joista kaksi viimeistä Lukko onnistui lopettamaan ennenaikaisesti tekemällä maalin.

– Ylivoimapeli oli "clutch", se onnistui tiukassa paikassa. Sekin tuntuu hyvältä, koska sen kanssa on ollut vaikeuksia, Fontaine sanoi.

Maalit syntyivät kahdella samankaltaisella kiekonsiirtelyllä. Ensin Julius Mattila syötti kiekon maalin kulmalle Sebastian Revolle, joka käänsi pelivälineen maalinedustalle.

Ensimmäisessä tapauksessa maalinedustalla odotellut Linus Nyman pääsi kiekkoon kiinni vain esteltynä, mutta maaliin asti kiekon suti Steven Jandric takatolpalta. Toisella kerralla Nyman oli vapaampana ja laukoi ottelun loppulukemat Karhusen jalkojen välistä.

– Hyvä, että löysimme keinot voittaa. Olemme olleet vähän vaikeuksissa viime aikoina, joten tämä oli vapauttavaa, Fontaine kuvaili.

Momentum vaihteli

Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä näki, että lauantain ottelu oli hyvätasoinen ja tasainen.

– Tosi kova ottelu oli tänään. Mielestäni pelissä oli hyvä tempo, ja kamppailupelaaminen oli molemmilta vahvaa, Lämsä sanoi.

Lämsä kehui Kärppiä, jonka vireen myös Lukko oli huomannut. Lämsä kiitteli joukkueensa ensimmäistä kymmenminuuttista, mutta näki, että Kärpät pakotti Lukon pelaamaan läpi ottelun erinomaisesti.

– Ensimmäisen maalin jälkeen vähän ote katosi. Vähän olimme välimallissa, ja samantien kaveri vei momentumin. Se kertoo myös Kärppien iskukyvystä, Lämsä sanoi.

Lämsän mukaan Lukko oli kuitenkin loppujen lopuksi piirun verran vastustajaansa edellä.

– Vähän saatiin toisessa erässä momentumia, ja kolmannessa erässä todella tärkeät ylivoimamaalit. Tultiin maalin perästä jäälle ja tehtiin kaksi ylivoimamaalia.

Fontaine tuskastellut

Illan avausmaalin tehnyt Gabriel Fontaine kuvailee kauttaan kokonaisuutena vaihtelevaksi.

– Sain kauteen hyvän alun, mutta sen jälkeen vähän tuskastelin pelaamisen kanssa. Pelaaminen meni välillä vähän yliajatteluksi, Fontaine totesi.

– Olen ollut välillä vähän turhautunut, kun on tuntunut, että kiekko ei ole pomppinut minulle.

Fontaine on pelannut tällä kaudella sekä keskushyökkääjänä että laitahyökkääjänä. Kumpi rooli sopii paremmin?

– Sillä ei ole oikeastaan väliä, annetaan valmentajien päättää se puolestani, Fontaine vastasi.

Viime aikoina Fontaine on ollut sentteri. Laitureina ovat pyörineet esimerkiksi Brayden Burke, Sebastian Repo, Steven Jandric, Tuukka Tieksola ja Kim Nieminen.

Lauantaina Fontainen laidoilla olivat Burke ja Tieksola. Miltä pelaaminen heidän kanssaan maistuu?

– Mukava siinä on pelata. Molemmat ovat fiksuja ja taitavia pelaajia.

Kaikki on mahdollista

Fontaine kokee, että Lukko ei ole viime aikoina saanut joukkueena itsestään parasta irti.

– Sanon ehkä vähän ankarasti, mutta olemme viime aikoina alisuorittaneet. Nyt olemme menossa siihen suuntaan, mihin pitääkin.

– Meitä vastaan pitää olla vaikea pelata, meidän ei pidä antaa tilaa vastustajille. Pidän siitä, miten pelasimme tänään, Fontaine sanoo.

Fontaine pelaa Raumalla nyt toista kauttaan, ja viime kaudella joukkueen tie tyssäsi puolivälierissä HIFK:ta vastaan. Tällä kaudella runkosarja on ylittänyt puolivälinsä, ja tärkeimmät pelit alkavat vasta lähestyä.

Fontaine tietää lääkkeet, joilla Lukolle voi avautua viime vuotta pidempi pudotuspelikevät.

– Meidän täytyy olla kurinalaisia. Jäähyjä ei saa ottaa. Meillä on nopea ja taitava joukkue, jolle kaikki on mahdollista, kunhan vain pelaamme hyvin.

Raumallakin Fontaine on alkanut viihtyä. Quebeciläinen näkee itse asiassa Raumassa ja Lukossa yhtäläisyyksiä juniorivuosiensa Rouyn-Noranda Huskiesiin.

– Rauma on pikkukaupunki, jossa jokainen kannustaa Lukkoa. Se muistuttaa minua juniorivuosistani, siellä oli samanlainen kaupunki ja kannustus.