Virosta leijonapaitaan – Conrad Mölder luo uraa Venäjän juniorisarjassa

Conrad Mölder on torjunut tämän kauden Kunlun Red Starin juniorijoukkueen ykkösvahtina.
Conrad Mölder on torjunut tämän kauden Kunlun Red Starin juniorijoukkueen ykkösvahtina.

Yksi mielenkiintoisimmista suomalaisnimistä ensi kesän NHL:n varaustilaisuutta ajatellen on kiinalaisen KHL-joukkue Kunlun Red Starin junioriseuran maalivahti Conrad Mölder.

Lokakuussa 1999 syntynyttä Mölderiä voi hyvällä omallatunnolla kutsua kansainväliseksi jääkiekkoilijaksi. Virossa syntynyt Suomen passin omistava maalivahti pelaa nimittäin kiinalaisessa joukkuessa Latviassa Venäjän juniorisarjaa.

Tallinnassa syntynyt kiekkolupaus päätyi Suomeen nimenoman jääkiekon perässä.

- 12-vuotiaana muutin jääkiekon perässä Suomeen. Iskä muutti minun kanssani, äiti ja veljet jäivät kotiin ja ovat vain aina välillä käymässä Suomessa, Mölder selittää.

- Se oli iso päätös, mutta olin hyvä pelaamaan, eikä Virossa oikein ollut kehittymismahdollisuuksia. Suomi on täydellinen maa kehityksen kannalta jääkiekossa, ja Viroonkin on vain kahden tunnin laivamatka.

Mölder ehti pelata täkäläisissä juniorisarjoissa niin HIFK:n, Kiekko-Vantaan kuin Pelicansinkin riveissä, ja löi tauluun kaikissa ikäluokissa kovia tilastoja.

Viime kauden Mölder pelasi Pelicansin B-nuorissa - ja oli jälleen tilastojen valossa yksi sarjan parhaita maalivahteja. Seuraavan askelen Mölder halusi kuitenkin halusi ottaa Suomen rajojen ulkopuolella.

Kunlun oli täydellinen vaihtoehto.

- Agentin kanssa mietittiin, että voisin siirtyä johonkin muualle Suomesta. Kunlun oli täydellinen vaihtoehto, he tarjosivat KHL-sopimusta ja muutenkin hyviä juttuja. Tulin sitten tänne, ja pelin sujuivat hyvin.

Suomalaislupausten suunta on huomattavasti useammin länteen kuin itään. Mölderille Pohjois-Amerikka ei kuitenkaan sopinut.

- Kyllä mä sitä ajattelin, mutta ei se oikein onnistunut. Se olisi ollut liian monimutkainen juttu.

Kunlunin juniorit pelaavat Venäjän pääjuniorisarja MHL:ää. Vaikka sarjassa on joitakin suomalaisia pelannutkin, on se silti verrattain tuntematon täkäläiselle kiekkoyleisölle. Tuntemattomuus ei kuitenkaan tarkoita huonoa tasoa.

- Se on tosi kova sarja. A-junnuissa Suomessa puolustetaan tosi hyvin, eikä hyökätä niin paljon. MHL:ssä puolestaan hyökätään koko ajan, ja venäläiset ovat tosi taitavia. Veskarina on tosi vaikea pelata, erityisesti meillä kun puoli jengiä on Kiinasta. Sieltä kun tulee Venäjän maajoukkueäijiä vastaan, niin on se välillä aika vaikeaa, Mölder selittää.

Näihin realiteetteihin nähden Mölderin tilastot - torjuntaprosentti 92,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,66 - ovat oikein mukiinmenevät.

Mies itse vertaisi MHL:n tasoa kotimaisista sarjoista Mestikseen.

- Kovimmat jengit tässä sarjassa ovat parempia kuin Mestis-taso, ja keskitaso on aikalailla Mestis-tasoa. Huonoimmat jengit ovat ehkä sitten Nuorten SM-liigan tasoa, Mölder pohtii.

Vaikka seura onkin kiinalainen, ei Mölder ole itse päässyt käymään Kiinassa. Hän kun liittyi joukkueeseen kauden jo alettua.

- Meidän joukkue oli harjoitellut kesällä Kiinassa, mutta mä tulin kesken kauden, niin olen ollut koko ajan Latviassa ja käynyt sitten Venäjällä pelaamassa.

Pohjoisamerikkalaisten junioriseurojen olosuhteita ja resursseja kehutaan usein, mutta oataan nämä hommat idempänäkin. Tänä vuonna ensimmäistä kauttaan pelaava KRS Junior pitää pelaajistaan hyvää huolta.

- Tämä on ihan täydellinen paikka juniorille pelata, varmasti yksi maailman parhaista, Mölder hehkuttaa.

Maailman suurimmassa maassa myös juniorisarjan pelimatkat ovat pitkiä. Mölderinkin pisimmät vieraspelimatkat ovat suuntautuneet aina Habarovskiin ja Vladivostokiin asti.

- Seura hoitaa kämpät ja kaiken viimeisen päälle. Vieraspeleihinkin esimerkiksi matkustetaan lentokoneella aina. Joitain pieniä takaiskuja on ollut, mutta pääasiassa tosi hienosti hoidetaan kaikki.

Haluaisin uskoa, että voin päästä maajoukkueeseen ja olla siellä pelaava maalivahti.

Kuten niin monella muullakin, myös Mölderillä tavoitteet jääkiekkouran suhteen ovat korkealla. Ensisijaisena tavoitteena on Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue.

- Tosi kova tavoite on päästä Suomen maajoukkueeseen, ja sen eteen olen tehnyt paljon töitä ja unelmoinut siitä.

- Ei sieltä olla vielä oltu yhteydessä, mutta toivottavasti nyt tässä kevään aikana tulee kutsua johonkin leirille. Haluaisin uskoa, että voin päästä maajoukkueeseen ja olla siellä pelaava maalivahti.

Jos asiat ovat Mölderistä itsestään kiinni, jää MHL-reissu vuoden mittaiseksi. Seuraavaksi aikeena on paluu takaisin Suomeen.

- Ensi kaudella haluaisin pelata kuitenkin Suomen Liigassa. Uskon, että mulla on ihan hyvät mahdollisuudet päästä Liigaan ja olla siellä pelaava maalivahti.

Mölder on nyt 18-vuotiaana ensi kesän NHL:n varaustilaisuudessa varattavaa ikäluokkaa. Eksoottisessa idän liigassakin pelataan kykyjenetsijöiden silmien alla.

- Joka pelissä on skoutteja paikalla. Tietääkseni kaksi skouttia ainakin ovat tulleet erityisesti katsomaan vain minua.

Nuorten maajoukkueella on edessä keväällä vielä kaksi turnausta Tšekissä helmikuussa ja Slovakiassa huhtikuussa. Nähtäväksi jää, kutsuuko päävalmentaja Jussi Ahokas tutkan ulkopuolella kiekkoilevan Mölderin leijonapaitaan.

Lisää aiheesta

Virolaislupaukselle Suomen passi - tavoitteena leijonapaita ja NHL

Menossa toinen kausi eksoottisessa idässä - "Elämä Kiinassa on ollut todella hieno kokemus"