Mastomainen pelinappula

Eurajoen kasvatti Markus Nordlund on pelinappula varsin erikoisessa näytelmässä. Hän taklasi lauantaina Ville Peltosta, sai pelirangaistuksen ja joutui tekonsa takia SM-liigan kurinpitojärjestelmän mankeliin.


Nordlundin kurinpitopäätöksen piti ensin tulla tiistaina. Sitten se siirrettiin keskiviikolle.


Keskiviikkona SM-liiga lähetti yllättäen tiedotteen, jossa se kertoi, että ratkaisu tehdäänkin vasta perjantaina.


Mutta tapauksen käsitteleekin suoraan liigahallitus, eivät liigan kurinpitäjät.


Keskiviikkona julkisuuteen vuosi tieto, että Jokereille oli jo ehditty kertoa, ettei Nordlund saa tilanteesta pelikieltoa. Hyvä niin, sillä taklaus oli kaikilla mittareilla puhdas. Vauhtia ei ollut liikaa, taklaus ei osunut päähän, eivätkä Nordlundin luistimet irronneet jäästä.


Ongelmana tapauksessa on taklauksen kohde. Nordlundin painavan niitin kohteena oli Ville Peltonen, vuoden 1995 MM-finaalin sankari, kansallinen kiekkoikoni.


Ja Peltonen loukkaantui.

Mikäli kyseessä olisi kuka tahansa toinen liigapelaaja, Nordlundin kohtalo olisi naulattu ja julkistettu jo tiistaina.


Jokerit ja HIFK muuttivat SM-liigaa jo harjoituskaudella. Semir Ben-Amorin hyökkäys juuri Peltosen kimppuun johti pitkään pelikieltoon,  käräjäoikeuden sakkorangaistukseen ja valloilleen leimahtaneeseen väkivaltakeskusteluun.


SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen otti nyt kiekon itselleen. Liigahallituksen puheenjohtajan hauiksilla hän otti tapauksen hallituksen käsittelyyn.


Se kertoo, että nyt puhutaan isommista asioista kuin yhdestä taklauksesta. Nordlund on kylmän kiekkosodan taisteluväline.

SM-liiga on kovan yhteiskunnallisen paineen alla. Tiistaina kiekkoväkivaltakeskusteluun ottivat osaa myös poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.


SM-liiga reagoi myötähäpeää herättäneellä tiedotteella, jossa se vähätteli Paateroa ja Kalsketta. Siihen ei ollut mitään perustetta, vaikka virkamieskaksikko olisi miten väärässä.
Kriisiviestintää parhaimmillaan tai pahimmillaan. Lyhyesti sanottuna paha rimanalitus.


Kovassa puristuksessa liigahallitus tekee perjantaina isoja linjauksia. Yhteiskunnallinen paine saattaa olla niin kova, että Nordlund uhrataan ja liigan kurinpitäjän Sampo Liusjärven sekä kurinpitoryhmän näkemysten yli kävellään.

Mielenkiintoista on, että päätöksiä on perjantaina tekemässä myös HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi, taklatun Peltosen seuran pomo.


Ja raumalaisnäkökulmasta vähintään yhtä erikoista on, että nyt vaikuttaa siltä, että Peltosen loukkaantumisen aiheuttaneelle Nordlundille on pakko saada pelikielto, ja siihen löytyy keinoja.


Tommi Kovasen loukkaantumisen kohdalla videotuomari Sakari Pietilän ratkaisun kyseenalaistamiseen ei löytynyt mitään keinoja.


Mielenkiintoinen on myös kurinpitoryhmän puheenjohtajan, asianajaja Sami Kyntölän Ilta-Sanomille antama kommentti. Hänen mukaansa kurinpitoryhmä päätyi näkemykseensä vain ja ainoastaan jääkiekkoilullisin perustein.


Eli urheilullisessa mielessä Nordlundin teko ei ollut pelikiellon arvoinen.


Perjantaina punnitaan, onko se sitä poliittisessa mielessä.