Meidän Ville! Raumalaisten oma teho-Vaha

Länsi-Suomi 30.10.2013

Rannelaukaus, maila kohti kattoa, suudelma hanskaan ja kasa pelikavereita onnittelemaan.

TPS on lyöty. Fredrik Norrena kaivaa kiekon viidettä kertaa verkostaan.

Lukon pelaajat onnittelevat Ville Vahalahtea, joka ennen tiistaita ei ollut koskaan pelannut kasvattajaseuraansa vastaan.

– Meidän Ville, mylvii Lukon kannattajakatsomo.

Eikä syyttä. Vahalahti kuittasi makealla tavalla keväisen kohtelunsa. Hän saalisti tehot 1+2 ja johti Lukon selvään 6–2 (2–1, 2–0, 2–1) -voittoon paikalliskamppailussa.

– Yleensä se vähän menee niin, että joka vanhaa seuraa vastaan pelaa, se vähän rokottaa. Se on tullut itsekin koettua, Vahalahti herkutteli.

Hän myönsi, että kamppailun alussa perhoset liihottelivat vatsassa. Pelin aikana asetelma hänen mukaansa kuitenkin unohtui.

Selvästi mies oli saanut viritettyä itsensä hyvään iskuun. Vahalahti pelasi itsevarmasti ja uhrautuvasti. Hän näytti haluavan voittaa pelin Lukolle vaikka yksin.

Tuuletukset luonnostaan

Joukkueurheilukulttuuriin kuuluu perinteisesti, ettei kasvattajaseuraa vastaan tehtyjä maaleja tuuleteta. Vahalahti oli tekemässä kolmea osumaa, ja näytti tunteensa onnistumisten jälkeen.

– Se tulee luonnostaan. Aina maalia pitää tuulettaa, en näe siinä mitään pahaa. Maaleja on kiva tehdä, hän perusteli.

– Eikä sitä asiaa pelin tuoksinassa sillä tavalla mieti. Siinä asetelmat unohtuvat.

Turkulaiskannattajat tuskin asiasta edes pahastuivat. Hän ei ole seuraloikkauksen tehnyt juudas, vaan konnat löytyvät seurajohdosta.

TPS:n viimeisimmän mestaruuden aikainen toimitusjohtaja Kari Hietarinta antoi seuran hallitukselle rajua kritiikkiä tiistain Länsi-Suomessa julkaistussa kolumnissaan. Hänen mielestään Vahalahtea ja Petteri Nummelinia kohdeltiin ala-arvoisesti.

– Karin kommentti oli se, mutta mä keskityn pelaamiseen, Vahalahti kuittasi.

Räkämaalista voimaa

Hänelle ja joukkueelle onnistumiset tulivat varmasti tarpeeseen. Vielä maanantaina Vahalahti harmitteli oman ketjunsa suorituksia edellisissä peleissä.

Tyhjät maalit olivat ammottaneet sekä hänen että ketjukavereiden edessä, eikä ylivoimapeli ollut toiminut. Vahalahden mielestä tehopisteitä olisi kuulunut kertyä vieläkin enemmän.

Tällä kertaa tarina oli kirjoitettu häntä varten. Avausmaaliin Vahalahti sai syöttöpisteen, kun Aaron Gagnon runttasi kiekon väkisin viivan ylitse.

Lukon kolmas maali syntyi ylivoimalla, kun Vahalahden laukauksen paluukiekko tuli suoraan Ilkka Mikkolalle. Turkulaispuolustaja ampui laatan varmasti tyhjään maaliin. 

– Kun tehtiin se räkämaali, peli vapautui. Saatiin siitä voimaa, Vahalahti kertasi.

Tuskainen TPS

Sattumaa tai ei, Lukon voiton takana olivat Turun seudulta kotoisin olevat pelaajat. Vahalahden ja Mikkolan lisäksi myös Aki Uusikartano pystyi tekemään maalin.

Ei ole epäilystä, etteivätkö he nauttineet siitä, että yllä oli nyt sinikeltainen paita. TPS näyttää olevan monella tavalla täysin sekaisin.

– Vaikea peli, kun TPS hyökkäykset olivat aika epäkontrolloituja. Siinä ei oikein tiennyt, missä olisi pitänyt seisoa vastassa, Vahalahti kuvaili.

Turkulaisten tappioputken pituus on nyt sama kuin ulkomaalaispelaajien lukumäärä: seitsemän.

Parempi kuin Pare

Ryhmän tuska purkautuu kiukutteluna ja suunsoittona. Esimerkiksi kultakypärä Francis Pare kruunasi iltansa törmäämällä Lukon vaihtoaition edessä Harri Tikkasen kanssa.

Sen sijaan, että tällin saanut Pare olisi luistellut vaihtoon, hän jäi pitkäksi aikaa seisomaan paikalleen.

Kun mies lopulta vaihtoaitioon päätyi, hän hakkasi mielenosoituksellisesti luukkua useaan kertaan.

Lukko hävisi kesällä TPS:lle kilpailun Paresta, mutta tiistain pelin perusteella pare olikin niin. Vahalahti vei kultakypärien taiston täysin.

– Olen ollut itsekin tuossa tilanteessa. Tuntuu, että ei pompi. Samanlaista se oli itselläkin viime viikolla. Se oli ikävä tunne, Vahalahti arvioi.

– Mutta onneksi mä saan keskittyä vain omaan juttuuni. Siinäkin on tarpeeksi iso pala purtavaksi.