Mikä mies on Lukon italialaisseurasta pestaama kanadalaisveskari? – urheilujohtaja ja maalivahtivalmentaja kommentoivat värväystä

Gabriel Fontaine ja Thomas Gregoire antoivat suosituksensa, ja Samuel Harvey päätti siirtyä Lukkoon. Ensimmäisen kautensa Euroopassa kanadalainen torjui HC Bolzanossa.

| Päivitetty

Gabriel Fontaine pääsi viime kaudella puhumaan Lukon pukukopissa äidinkieltään ranskaa, kun paikalla oli hänen paras ystävänsä Thomas Gregoire.

Ensi kaudella Gregoire puolustaa SHL:ssä Röglen paidassa, mutta Fontaine saa uuden ranskankielisen juttukaverin, jonka hän myös tuntee vuosien takaa.

Kaudet 2015–17 Fontaine pelasi Rouyn-Noranda Huskiesin paidassa QMJHL:ssä eli yhdessä Kanadan kolmesta pääjuniorisarjasta.

Tuolloin joukkueen maalivahtina torjui Samuel Harvey.

Ensi talvena molemmat miehet ovat Raumalla, sillä Harvey on solminut Lukon kanssa vuoden sopimuksen. Hän siirtyy sinikeltaisiin ICEHL-sarjaa pelanneesta italialaisesta HC Bolzanosta. 

– Tunnen Thomas Gregoiren ja Gabriel Fontainen melko hyvin, sillä pelasin molempien kanssa nuorempana. He sanoivat, että joukkue on todella ammattimainen ja pelaajista pidetään erittäin hyvää huolta, Harvey kommentoi Lukon tiedotteessa.

Suomen kärkiveskareilla ei mielenkiintoa SM-liigaan

Lukko pestasi toiseksi maalivahdikseen 25-vuotiaan kanadalaisen, jonka nimi ei ainakaan suomalaisten tiedotusvälineiden otsikoissa ole vilahdellut.

QMJHL-vuosiensa jälkeen Harvey siirtyi vuodeksi U Sports -kaukaloihin, joista tie vei ammattilaismaailmaan. Kahden kauden aikana hän pääsi pelaamaan 14 AHL-peliä San Jose Barracudassa ja kuului myös AHL-joukkue Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin vahvuuteen.

Eniten peliaikaa Harvey sai noina vuosina kuitenkin ECHL:n Fort Wayne Kometsissa.

Lopulta mies suuntasi Eurooppaan ja HC Bolzanon maalille.

– Sanotaanko näin, että meillä oli veskaritarjontaa määrällisesti paljon. Ihan hyviä veskareita oli paljon tarjolla, ja erinäisiä neuvotteluja käytiin erinäisten maalivahtien kanssa. Oli kuitenkin hirveitä hintapyyntöjä, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt taustoittaa.

– Kävimme myös kaikki Suomen kärkiveskarit läpi, mutta kenelläkään ei ollut mitään mielenkiintoa pelata Suomen liigaa.

Lopulta Sahlstedt ilmoitti maalivahtivalmentaja Mikael Vuoriolle hintahaarukan ja käski lähteä etsimään maalivahtia. Kun kartoitustyö oli tehty, pöydällä oli kaksi korttia, joista Lukko lopulta poimi Harveyn.

– Oli myös yksi AHL-veskari, josta ”Miku” tykkäsi, mutta hän olisi ollut meidän joukkueemme selvästi kallein pelaaja, Sahlstedt valottaa.

– Tämä oli kuitenkin ”Mikun” valinta numero yksi. Mulla on luottavainen fiilis ainakin tässä kohtaa.

Atte Tolvasen kanssa ICEHL:n tilastokärkenä

ICEHL on monikansallinen sarja, joka tunnettiin vielä muutama vuosi sitten nimellä EBEL. Sarjassa on joukkueita Itävallasta, Italiasta, Sloveniasta ja Unkarista.

Sarjan viime kauden runkosarjan maalivahtitilastoissa Harvey oli kakkonen torjuntaprosentillaan 92,2 ja kolmonen maalikeskiarvollaan 2,06.

Harveyn tilastot olivat samaa luokkaa kuin EC Salzburgissa pelanneella Atte Tolvasella, mutta selvästi paremmat kuin esimerkiksi Rasmus Tirrosella tai aikanaan Sportissa pelanneella Stefan Steenillä.

– Sarja on huonompi kuin SM-liiga, mutta onko se sitten hänen vikansa? Hän sai tuolla näyttöpaikan ja käytti sen niin hyvin, että liigaseurat kiinnostuivat, Sahlstedt huomauttaa.

– Jos puhuttaisiin kenttäpelaajasta, mulla olisi tosi korkea kynnys ottaa sellainen ICEHL:stä, Norjasta tai Tanskasta, mutta tämä maalivahtijuttu on erilainen. Kanukkiveskareita on tosi paljon markkinoilla, ja Eurooppaan lähteville on tarjolla vain X-määrä paikkoja.

Päässyt urallaan usein mestaruuspeleihin

Harveyn ja Tolvasen kaksintaistelu jatkui pudotuspeleissä ja huipentui finaaleissa, joissa EC Salzburg ja suomalaisvahti veivät lopulta pitemmän korren. Ratkaisu saatiin kuitenkin vasta seitsemännessä pelissä.

Vuorio seurasi pudotuspelit tarkkaan.

– Kun Artjom Zagidulin ilmoitti, että hän ei ole käytettävissä meille, aloitimme kunnon kartoituksen. Jonkunnäköinen lista oli siinä vaiheessa jo olemassa vapaista maalivahdeista, Vuorio taustoittaa.

– Tässä kaverissa huomionarvoista oli, että hän on ollut monessa joukkueessa, joka on voittanut sarjan. Tällä kaudellakin hän oli isossa osassa, kun hänen joukkueensa voitti runkosarjan ja pelasi finaaleissa. Hän on siis suht menestynyt nuoreksi kaveriksi.

Daniel Salonen ja Daniel Lebedeff ovat jo tämän viikon treenanneet jäällä maalivahtivalmentaja Mikael Vuorion johdolla. Kuva: Juha Sinisalo

Veskarikolmikon pienikokoisin mies

Kovimman voittonsa Harvey nappasi kaudella 2018–19, jolloin hän torjui joukkueelleen CHL:n mestaruuden eli Memorial Cupin, joka on Kanadan juniorisarjojen yhteinen mestaruus. QMJHL:n mestaruutta Harvey juhli 2016 ja 2019.

Hänet on valittu QMJHL:n ykköstähdistöön kahdesti, U Sportsin tulokastähdistöön ja kahdesti ECHL:n kuukauden maalivahdiksi.

– Vähän pienikokoisempi hän on kuin nämä meidän kaksi muuta maalivahtiamme, mutta hän kompensoi kokoaan terävällä liikkumisella, Vuorio arvioi.

Lukon liigaringissä olevista maalivahti-Danieleista Lebedeff on 187-senttinen ja Salonen 190-senttinen. Samuel Harvey on tilastoitu 183-senttiseksi.

– Lähtökohtaisesti tämän uuden kaverin pitäisi olla hyvä tandemi Lebedeffin kanssa. Toivon mukaan pelaisivat suhteellisen tasaisesti, Sahlstedt toteaa.

Vertailupohjaksi Ryan Zapolski

Myöskään Vuorio ei kiistä, etteikö ICEHL olisi heikompi sarja kuin SM-liiga. ICEHL:ssä pelaa runsaasti pohjoisamerikkalaisia pelaajia, joista moni on käynyt piipahtamassa Suomenkin kaukaloissa.

Eroa tulee etenkin vauhdissa.

– Jokainen siellä yrittää maalia tehdä kuten täälläkin, Vuorio huomauttaa.

– Varmaan kun katsotaan koko sarjaa, mukana on huonompiakin joukkueita, mutta nuo finaalit olivat aika vauhdikkaan oloista kiekkoa. Siellä on kokeneita pelaajia, jotka ovat pelanneet NHL:ssä, AHL:ssä ja paljon on Suomen liigassakin käyneitä pelaajia.

– Pitää myös muistaa, että Ryan Zapolski tuli aikanaan meille suoraan ECHL:stä. Suurin ero on varmasti vauhti, mutta siihen ehditään elokuun aikana tottua. Liikkumiskyky ja terävyys ovat hänen vahvuuksiaan, ja niitä täällä tarvitaan.

Zapolski pelasi Lukossa Vuorion valmennuksessa kaudet 2013–16, sai KHL-sopimuksen Jokereihin ja pääsi olympialaisiinkin.

Ässistä tuttu Bernard jäi kakkosveskariksi

Päättyneellä kaudella Harvey muodosti maalivahtiparin Ässissä ja SaiPassa urallaan torjuneen italialaisen Andreas Bernardin kanssa.

Marssijärjestys kääntyi Harveyn eduksi, sillä hän pelasi runkosarjassa 34 peliä ja Bernard 15. Pudotuspeleissä kanadalainen pelasi kaikki pelit.

– Mun käsitykseni on, että Bernard hommattiin sinne ykkösmaalivahdiksi. Sitten tuli tämä Harvey ja vähän syrjäytti hänet. Siksi ajattelin, että mun ei ehkä kannata kysyä Bernardilta mielipidettä hänestä, Vuorio tokaisee.

– Livenä en ole miestä nähnyt, mutta nauhoilta katsoin häneltä 10–15 peliä. Taustatietoa ovat sitten muutamatkin ihmiset yrittäneet selvittää. Niiden perusteella sieltä pitäisi olla tulossa iloinen ja positiivinen kaveri, joka haluaa mennä urallaan eteenpäin.

Lukko vaikutti olevan Zagidulinille pitkään mahdollisuus

Artjom Zagidulin jätti viime viikolla jäähyväiset Raumalle ja palasi Venäjälle. Lukossa vajaat kaksi kautta pelannut maalivahti on yhdistetty KHL-seura Metallurg Magnitogorskiin, mutta hänen sopimustaan ei vielä ole julkaistu.

Missä vaiheessa kävi ilmi, että hän ei jatka Raumalla?

– Sanotaan näin, että kun joulun aikoihin asiasta juteltiin, hän sanoi silloin, ettei tiedä. Venäjä tuntui hänestä silloin kaukaiselta ajatukselta, ja hän varmaan kyttäsi paikkaa Pohjois-Amerikasta, Lukon maalivahtivalmentaja Mikael Vuorio muistelee.

– Pudotuspelien jälkeen hän sanoi, että Venäjältä oli yhteydenottoja ollut, mutta siinä vaiheessa me olimme hänelle edelleen samanlainen mahdollisuus.

Tuolloin Zagidulin ei kuitenkaan vielä ollut saanut konkreettista tarjousta Magnitogorskilta.

– Viikko tai kaksi ennen kuin hän lähti, hän kertoi saaneensa ihan virallisen tarjouksen. Sen jälkeen kävin hänen kanssaan syömässä ja kahvilla, ja mulle tuli olo, että kyllä hän varmaan Venäjälle lähdössä on.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut