Mikael Kotkaniemen syöpähoitojen ajan Lukon A-nuoria luotsaava Jarno Mensonen on seitsemän kiekkomaata kiertänyt Itävallan mestari – miksi näin meritoitunut mies tuli alkujaan Raumalle B-nuorten apuvalmentajaksi?

Imatralainen sanoo erityisesti pelin olleen intohimo, jota hän on valmentajana videoiden kautta hotkinut ja kollegoiden kanssa pilkkonut.

Rauman Lukossa toimii valmentajina entisiä ammattikiekkoilijoitakin, mutta yksi nimi hyppää junnuvalmentajista erityisesti silmille: Jarno Mensonen. Imatralaislähtöinen Mensonen, 50, tuli täksi kaudeksi Lukkoon U18-joukkueen eli B-nuorten SM-sarjajoukkueen apuvalmentajaksi. Hän on siihen rooliin melko meritoitunut mies. Mensonen on nimittäin toiminut valmentajana niin miesten Suomi-sarjassa kuin ulkomailla Italiassa ja Itävallassakin.

Edellisessä valmennuspestissään Klagenfurtissa 2018–20 hän juhli Petri Matikaisen valmennustiimissä Itävallan mestaruutta. Kun Mensonen piti tuon pestin jälkeen välivuotta jääkiekosta, hän oli yhteyksissä Lukon junioriurheilujohtajan Timo Elon kanssa. Niiden keskustelujen aikana Rauma alkoi houkutella.

– Halusin tulla oppimaan lisää, tämä on itselleni iso haaste. Jo kesken viime kauden ja myös tähän kauteen olisi ollut ulkomailtakin paikkoja, mutta tuli tosi vahvasti fiilis, että haluan Lukkoon. Täällä tehdään tosi hyvin töitä, ollaan tosissaan ja menossa johonkin, Mensonen perustelee.

Kotkaniemeltä leikattiin syöpäkasvain

Tällä viikolla Mensonen nousi yllättäen Lukon U20-joukkueen eli A-nuorten väliaikaiseksi päävalmentajaksi. Lukko tiedotti tiistaina, että A-nuorten päävalmentajaksi täksi kaudeksi tulleelta Mikael Kotkaniemeltä on leikattu syöpäkasvain.

Tiedotteen mukaan Ässien liigajoukkuettakin luotsannut porilainen on sivussa joukkueen toiminnasta toistaiseksi operaatiota seuraavien hoitojaksojen takia. Lukko ja Kotkaniemi pyysivät tiedotusvälineitä kunnioittamaan toipumisjakson aikana asianosaisten yksityisyyttä. Lukko kertoi tiedottavansa Kotkaniemen paluusta joukkueen arkeen, kun se on ajankohtaista.

Kotkaniemi oli seuraamassa Lukon urheilujohdon kanssa keskiviikon harjoitusottelua Ilvestä vastaan, jossa Mensonen seisoi ensimmäistä kertaa A-nuorten penkin takana.

Luonnollisesti myöskään Mensonen ei tiedä, kuinka kauan pesti A-nuorissa kestää. Hän oli Lukon kannalta sikälikin hyvä hätäratkaisu, että työskentelee Raumalla vain jääkiekkovalmentajana.

– Valitettavasti kävi näin, ja siihen reagoitiin. Tehdään nyt paras, mikä pystytään, Mensonen sanoo.

Sen sijaan hän tietää tarkasti, millaista jääkiekkoa lähtee Lukossa peluuttamaan.

– Tykkään aktiivisesta jääkiekosta, jossa luistellaan paljon ja otetaan pelin hallinta itselle, eikä roiskita ja pelätä pelaamista. Me päätetään, mitä kaukalossa tehdään, Mensonen linjaa.

Ulkomailta tarttunut mukaan johtajuutta

Jollekin toiselle valmentajalle siirto A-nuorten päävastuuseen näin nopealla aikataululla voisi olla kovempi paikka kuin Mensoselle. Hän on kuitenkin pelannut ja valmentanut seitsemässä eri maassa, ja ollut valmentajana voittamassa niin Suomi-sarjan, Itävallan ylikansallisen EBEL:n kuin Italian kakkosliigankin mestaruuksia.

– Nöyrästihän täytyy silti lähteä, ja aina on haaste löytää yhteinen kieli. Itseäni auttaa etenkin tämä yhteisö ja se, että A:ssakin on hyvä johtoryhmä täynnä ammattiäijiä, Mensonen sanoo.

A-nuorten taustatiimiin kuuluvat apuvalmentaja Ville-Vesa Vainiola, maalivahtivalmentaja Petri Vehanen, fysiikkavalmentaja Sami Helenius sekä joukkueenjohtaja Joonas Järvenpää. Yhteinen kieli on siis suomi, mitä se ei ole Mensoselle aina ollut.

Hän on asunut muun muassa useissa paikoissa Yhdysvalloissa, Ranskassa Angletissa, Saksassa Schweinfurtissa, Norjassa Bergenissä, Italiassa Selva Val Gardenassa ja Appianossa sekä Itävallassa Innsbruckissa ja Klagenfurtissa.

– Varmaan sellainen tietynlainen johtajuus on ulkomailta tullut. Siellä on saanut toimia pikkuisen eri kulttuureissa erilaisten ihmisten kanssa. Siinä on oppinut paljon ihmisten luonteesta ja siitä, miten erilaiset luonteet saa pelaamaan tiiminä, Mensonen näkee.

Huiput ja voitot tulevat vastaan työn kautta

Mensonen on kartalla kansainvälisen pelin ja pelaajakehityksen vaatimuksista. Imatralainen sanoo juuri pelin olleen intohimo, jota hän on valmentajana videoiden kautta hotkinut ja kollegoiden kanssa pilkkonut.

Välivuotensa aikana Mensonen kertoo perehtyneensä entistä tarkemmin muun muassa fysiikka- ja luisteluvalmennukseen. Hän pitää tärkeänä, että jo pikkujunnuista lähtien harjoitellaan oikeita asioita.

– Kiekko menee yleisesti urheilullisempaan suuntaan. Hirveän isoja puutteita ei saa olla, kun mennään huipulle, vaan pitää osata tehdä vähän kaikkea. Se vaatii taitoa ja hyvää kuntoa, mutta sellainen peli, jossa pitää pystyä tekemään asioita täydessä vauhdissa ja puristamaan, vie myös yksilöitä eniten eteenpäin.

Lukon A-nuoret voittivat viime kaudella Marko Virtasen johdolla Suomen mestaruuden. Mensosen mielestä A-nuorissa ykkösasia on kuitenkin oppia, mitä ammattilaiskiekkoilijan elämä vaatii.

– Kyllähän tulos tulee aina sen seurauksena, että pitkässä juoksussa asioita on tehty hyvin. Yksittäisessä pelissä tulostaululla tulos voi välillä heittää häränpyllyä, mutta harvoin se pitkässä juoksussa valehtelee.

– Kun voitimme esimerkiksi Klagenfurtin kanssa mestaruuden, niin en voi sanoa, että se nyt ihan sivutuotteena tuli, mutta oli siinäkin prosessissa sitkeyttä vaatineet vaikeat hetkensä. Kun työ on vuoden aikana tehty hyvin, ja saa flow’n päälle, niin voi ratsastaa pitkään keväällä.

Toinenkin Mensonen siirtyi kesällä Lukkoon

Raumalle muutti kesällä Jarno Mensosen lisäksi toinenkin Mensonen, nimittäin hänen poikansa Jasu. Vuonna 2007 syntynyt Jasu Mensonen pelasi aiemmin Imatran Ketterässä.

Kun puhutaan 14-vuotiaista pelaajista, kiekkotulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta potentiaalia Jasu Mensosella eittämättä on. Hän teki 4+1 tehopistettä, kun Lukon U16-joukkue voitti ensimmäisessä harjoitusottelussaan TuTon Paimiossa.

– Hän tuli tietysti minun päätökseni perässä, mutta on tämä hänellekin hieno mahdollisuus päästä mukaan tosi hienoon ympäristöön, Jarno Mensonen toteaa.

– Yleisesti voi todeta, että Lukon organisaatiossa ympäristö ja valmennus on sitä luokkaa, että kiekkoilijaksi kehittymisen ei pitäisi jäädä mistään muusta kiinni kuin itsestä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut