Mikko Petman viimeisteli voittomaalin – Nuoret Leijonat pelasi unohtumattoman lopun yli neljän vuoden matkalleen

Kapteeni Anton Lundell johdatti Suomen MM-pronssille ja keräsi ylistyssanoja.

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkueen ilmeet olivat helpottuneet, kun päävalmentaja Antti Pennanen, kapteeni Anton Lundell ja maalivahti Kari Piiroinen summasivat pronssijuhliin päättynyttä MM-kisaurakkaa varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Takana oli neljän viikon jakso, johon mahtui viikko pienryhmäharjoittelua karanteenimaisissa olosuhteissa, matkatavaraongelmien sävyttämä lento Pohjois-Amerikkaan, neljä päivää yksin eristyksissä, muutama yhteinen valmistava harjoitus, kutistunut harjoitusottelurupeama ja taistelu arvokilpailumitaleista.

Lundell ja Piiroinen nostivat esiin neljää viikkoa pidemmän taipaleen merkityksen.

– Joukkueessa on jätkiä, jotka olen tuntenut 14–15-vuotiaasta saakka. Näiden 4–5 vuoden aikana olemme ehtineet pelaamaan monta ottelua yhdessä. Uusia jätkiä on tullut mukaan, tosi hyviä persoonia. Kaikki olivat mukana tässä jutussa, Lundell paalutti.

– Tämä ei alkanut tänä vuonna vaan monta vuotta sitten, Piiroinen komppasi.

Pronssiottelussa Suomi ei halunnut urakan valuvan hukkaan, vaikka Venäjä hallitsi avauserää ja teki johtomaalin. Lundell näytti esimerkkiä toisen erän tasoituksella. Mikko Petman teki 2–1-maalin kolmannen erän alussa. Lundell ja Juuso Pärssinen varmistelivat 4–1-loppulukemat.

– Olen erittäin ylpeä. Haluan kiittää kaikkia pelaajia, joukkueen taustaryhmää ja valmentajia. Pelasimme hyvän ottelun Yhdysvaltoja vastaan (välierässä). Tänään meillä oli suunnitelma. Vielä yksi ottelu, Pennanen sanoi.

"Kukaan ei pärjää yksin"

Lundell teki alkusarjan kolmessa ensimmäisessä ottelussa Suomen avausmaalit. Puolivälierässä Ruotsia vastaan hän vastasi päätöserässä 2–2-tasoituksesta ja syötti välierässä Yhdysvaltoja vastaan 3–3-tasoituksen jälleen kolmannessa erässä. Pronssiottelun kaksi maalia sinetöivät onnistuneen MM-urakan.

– Hän blokkaa laukauksia, voittaa aloituksia, tekee maaleja ja tekee peliä. Hän pystyy tekemään kaikkea. Millainen pelaaja hänestä tuleekaan? Pennanen kuvaili Floridan NHL-joukkueen ykköskierroksen varausta.

Kaksi vuotta sitten nuorten MM-kullan saavuttanut Lundell suhtautui maltillisesti panokseensa.

– Pystyin ketjun kanssa auttamaan joukkuetta, ja meni ihan hyvin. Pelasimme joukkueena äärettömän hyvin. Kukaan ei pärjää yksin.

– Meillä oli 25 jätkää, jotka halusivat laittaa kaikkensa likoon. Piti sitten blokata laukaus tai mennä taklauksen alle.

Mitalienkin jakaminen onnistui

Pronssiottelun päätteeksi Lundell jakoi jäällä mitaleja. Seremoniat olivat tavallista suppeammat, mutta ikimuistoisemmat.

– Meillä oli aamulla palaveri. Siellä minulle sanottiin, että jos voitamme, menen jakamaan mitaleja. Totta kai suostuin. Se oli yksi seikka lisää uutta ja erikoista, Lundell tuumi.

Uutta ja erikoista Edmontonissa todella oli tarjolla. Yli neljä vuotta kestäneellä maajoukkuetaipaleella viimeiset neljä viikkoa olivat ehkä pisimmät itsenäisyyspäivänä alkaneesta karanteenista lähtien.

– Tämä oli uusi kokemus kaikille. Ensimmäisellä erätauolla juttelimme, että vielä on 40 minuuttia edessä, jätetään kaikki kentälle ja otetaan pikku muisto himaan, Piiroinen avasi.

Suomeen paluu ei tapahdu paraatiovista vaan tiedossa on muun muassa koronavirustestejä.

– Muistatko aikataulun? pelaajat kyselivät toisiltaan.

– Huomenna kahdeksalta aamulla (Edmontonin aikaa) lähtee bussi. Katsotaan mitä joukkue keksii, Piiroinen myhäili paikallista aikaa tiistai-iltana.