Miksi jääkiekko on kiihkeimmille futisfaneille punainen vaate? – ”Yhteisöllisyys, ylemmyydentunto, vastareaktio ja kateus”

Kiihkomielisimpien futisfanien mielestä tifot ja kaulaliinat ovat ok, mutta peruukit, hassuhatut ja muut vastaavat junttimaisia. Kuvat: Jukka Rautio/Europhoto.

Maajoukkuejalkapalloilija Eero Markkasen tviittaus muutama vuosi sitten on yksi itsenäisen Suomen klassisimmista kendo-viittauksista.

Ensin hän soimasi Twitterissä suomalaisia siitä, että Suomelle erittäin tärkeä EM-karsintaottelu keräsi televisiossa niin vähän katsojia.

 Peli oli Markkasen mielestä tärkeämpi kuin ”Skoda cupin finaali”, siis jääkiekon MM-kisojen loppuottelu. Saatuaan viestistään paljon palautetta Markkanen jatkoi tviittailuaan.

Markkasen heiton tekee harvinaiseksi se, että yleensä huippu-urheilijat varovat viimeiseen asti kommentoimasta muiden lajien tekemisiä.

Miksi Markkanen ylipäätään otti kendofanit esiin, ja miksi tviitti tuntuu vieläkin erityiseltä? Siihen on oikea henkilö vastaamaan aihepiiristä pro gradu -työnsä tehnyt Arimo Laakkonen.

Futisforum tekee pesäeron jääkiekkoon

Arimo Laakkonen on tutkinut futisfanien identiteetin muodostumista gradussaan (2016): ”Saa ottaa talteen” – suomalaisten jalkapallofanien yhteisöllisyyden ja identiteetin rakentuminen ja ylläpitäminen FutisForum²-keskustelupalstalla.

Laakkosen kiinnostus Futis-Forum²:iin (FF2) lähti havainnoista, että se vaikutti rennommalta, humoristisemmalta ja omaleimaisemmalta kuin jääkiekkoon keskittynyt Jatkoaika.

- Erityisesti FF2:lle hyvin omaleimainen kielenkäyttö ja keskustelutapa pistivät silmään. Se herätti ajatuksen, voisiko tästä vetää jotain linjoja siihen, millaista on olla futisfani Suomessa, jonka valtalaji on jääkiekko, Laakkonen kuvailee.

FutisForumin leimallinen piirre on tietynlainen vihamielisyys jääkiekkoa kohtaan. Laakkonen liittää sen ennen kaikkea yhteisöllisyyden ja identiteetin rakentamiseen, missä olennainen tekijä on eronteko muihin.

- Futisfanit helposti määrittelevät itsensä siten, että he eivät ole ainakaan jääkiekkofaneja. Tämä liittyy keskustelutapaan, jossa jääkiekkoa ja jääkiekkofaneja on vähätelty alusta asti. Kun tämä kieli on rakennettu, sitä uusinnetaan herkästi, koska halutaan kuulua tiettyyn joukkoon, futisfaneihin.

Myös kateus liittyy jollain tavalla jääkiekon vähättelyyn. Jääkiekolla on mennyt Suomessa pitkään lujaa, rahaa ja yleisöä on riittänyt, kun taas Veikkausliiga on kärvistellyt.

- Suuren yleisön mielenkiinto on ollut jääkiekossa, kun taas suomalainen jalkapallo on herättänyt kansan syvissä riveissä lähinnä potkupallo-huuteluja.

Toisaalta kysymys on myös tietynlaisesta ylemmyydentunnosta.

- Jääkiekko on maailman mittakaavassa marginaalilaji, kun taas jalkapallo on muualla ykkönen. Ja tämä muistetaan tuoda esille. Vähätellään ja pilkataan jääkiekkoa ja lätkäfaneja siksikin, etteivät he tunnu ymmärtävän, miten pienestä asiasta heidän innostuksessaan on lopulta kysymys verrattuna suureen ja mahtavaan jalkapalloon.

Futisforumistin sanakirja – lyhyt oppimäärä

Keskustelupalstoille on tyypillistä, että yhteisöllisyyttä luodaan kielenkäytöllä, jota ulkopuoliset eivät tunnista. FutisForumin kieli ja keskustelutapa ovatkin varsin herkullisia – ei ihme, että Laakkonen kiinnostui tutkimaan keskustelua perusteellisemmin.

Palstalla käytetään usein pilkallisia käsitteitä, joihin ei voi olla törmäämättä: ”keppitappelu”, ”jääkorona”, ”kendo”. Kendojanari on jääkiekkoa pelaava tai sitä tiiviisti fanittava miespuolinen henkilö. Kendojanarilla voidaan viitata keneen tahansa mieshenkilöön, mutta siihen liittyy vähintäänkin lievä negatiivinen mielleyhtymä.

- Kendojanari-sana on ollut alusta asti rakentamassa keskustelutapaa siitä, että jääkiekkofanit ovat yksinkertaisempia kuin jalkapallofanit. Näitä forumismeja, sanontoja, on useita, ja ne juuri ovat kiinnostavia: ne rajaavat FF2:n yhteisöä. Jos henkilö, joka seuraa sekä futista että lätkää, menee Jatkoajalle ja FF2:lle ensimmäistä kertaa, hän varmasti pysyy paremmin mukana Jatkoajan meiningissä.

Myös futisforumistit itse tunnistavat tämän ilmiön.

- Valtava määrä erilaisia forumismeja on syntynyt FF2:lla ja sen edeltäjällä FutisForumilla, ja erityisen hauskaa on se, että palstalta löytyy viestiketju, jossa voi kysellä näistä ja ikään kuin kouluttautua forumistiksi.

FutisForumilla puhutaan esimerkiksi naxuttelusta ja siskoista. Tällaiset käsitteet, jotka korvaavat yleiskielisen sana-, sanapari- tai fraasivastineensa, ovat Laakkosen mukaan FutisForumin omaa slangia.

Naxuttelu liittyy futisforumistien väliseen tervehtimiseen. Jos henkilö näkee jossain toisen, jonka luulee olevan forumisti, tulee tälle huutaa ”nax nax”. Sanonta perustuu taannoiseen vaatimukseen katkoa maajoukkuevalmentaja Antti Muurisen sukupuolielin, koska tulokset olivat olleet niin surkeita.

Vaikea sanoa, kuinka paljon kukaan tosiasiallisesti on ketään naxuttelulla tervehtinyt, vaan kysymys on ennen kaikkea huumorista, sisäpiirin vitsistä, yhteisöllisyydestä ja sen ymmärtämisen osoittamisesta.

Siskolla viitataan keneen tahansa forumistin seurassa olevaan naispuoliseen henkilöön. Yleisen näkemyksen mukaan FF2:n käyttäjällä ei voi mitenkään olla onnea naisrintamalla, joten seuralaisen täytyy olla hänen siskonsa. Keskusteluissa on siis mukana hyvin paljon myös itseironiaa.

FutisForumilta voi löytää konkreettisen ohjeen kiekkotoimittajillekin. Laakkosen mukaan yksi yleisimmistä tavoista naureskella jääkiekon kustannuksella ovat TOP5-listat, joilla parodioidaan jääkiekkojournalismissa usein käytettyjä koosteita komeista maaleista tai taklauksista.

- Uskon, että top-listojen pilkkaaminen juontuu keskusteluun, jossa jääkiekkofaneista puhutaan juntteina tai muuten vaan yksinkertaisina. Kärjistetysti kovan luokan futisfani voisi ajatella, että kiekkotoimittajat tekevät niitä, koska lukeva kiekkoyleisö ei pysty/jaksa/halua lukea pidempiä artikkeleita. Oikeastihan asia ei tietenkään ole näin mustavalkoinen.

Osittain kysymys on myös vastareaktiosta. Jääkiekon asema on Suomessa niin iso.

- Tässäkin on kysymys valtavirrasta ja sen kokemisesta. Esimerkiksi työpaikkojen kahvihuoneissa moni futisfani saa kuulla jalkapallon vähättelyä. Tämä voi sitten purkautua vastareaktiona juuri FF2:lla. Taas lätkäfanin mielenmaisemassa jalkapallo voi olla vain pieni paha, johon ei tarvitse välttämättä käyttää energiaa.

Isosta jääkiekosta on helppo tehdä hyvä vihollinen, joka yhdistää futisfanit. Jalkapallo taas ei ole lätkäfaneille samanlainen ongelma, koska se on vähän sama kuin kiusaisi pienempiään.

Hassuhatut ja tifot

Osa jalkapallofanien identiteetin rakentumisesta tapahtuu pilkkaamisen kautta. Laakkonen vertaa sitä Stuart Hallin esittämiin halventamisrituaaleihin, joita eurooppalaiset suorittivat uusien, vallattujen alueiden edustajia kohtaan. Alkuperäiskansojen ikivanhojakin tapoja käytettiin osoituksena heidän barbaarisesta ja turmeltuneesta luonteestaan. 

- Yksi tällainen tapa oli kannibalismi, joka toki onkin kiistattomasti barbaarista ja turmeltunutta, mutta sitä tuotiin tahallaan ja systemaattisesti esiin ikään kuin "jokaisen" alkuasukkaan tapana ja pyrittiin siten rakentamaan vastakkainasettelua, Laakkonen havainnollistaa.

Jalkapallofaneilla vastaava rituaali konkretisoituu halveksumalla jääkiekkofanien kannatuskulttuuria. Pilkan kohteena voivat olla esimerkiksi peruukit, hassuhatut tai junttimainen käyttäytyminen MM-kisoissa.

- Tässä tapauksessa halventamisrituaalien kaava on seuraava: osalla jääkiekkofaneista on hassu peruukki päässään = kaikki jääkiekkofanit ovat "turmeltuneita".

Tämäkin linkittyy Laakkosen mukaan yhteisöllisyyteen ja erottautumiseen muista.

- Jääkiekon seuraaminen on Suomessa valtavirtaa, jolloin kaikki siihen liittyvä on automaattisesti huono juttu. Vähän sama asia, kuin että Liverpoolin kannattajaa haukutaan FF2:lla helpommin "mieshuoraksi" kuin ulkomaisen alasarjajoukkueen kannattajaksi tunnustautuvaa.

Mieshuoraus liittyy ”oikeinkannattamiseen”, joka on yksi Futisforumin isoista teemoista. Mieshuorauksella viitataan ulkomaalaisten seurajoukkueiden fanittamiseen ja kotimaisen jalkapallon vähättelyyn.

Jos jääkiekkokannattajien peruukit ovat junttimaisia, tifot taas ovat suuren maailman meininkiä – miksi näin?

- Tifoja glorifioidaan, koska sen ja sen joukkueen se ja se ultraryhmä tekee niitä.

Tifot voidaan myös tulkita yhteisölliseksi tekemiseksi, peruukit sen sijaan kertovat individualismista. Lisäksi peruukit voivat olla merkki hassuttelusta, karnevalismista. "Oikeat" fanit ovat enemmän tosissaan.

Oikeinkannattamisen yhtälö ei ole kuulosta aivan helpolta. Keskustelupalstalla voi hassutella, mutta katsomossa ei. Peruukit tulisi jättää kotiin, mutta jos sadat hiuslisäkkeet muodostavat jättimäisen suunnitellun tifon, se on kulttuuuriteko (tai lutuuria, niin kuin FF2:lla sanottaisiin).

On kuitenkin viime kädessä hankalaa määritellä, mikä futisforumistien kirjoituksissa kertoo yhteisöllisyydestä, mikä kateudesta, ylemmyydentunnosta, huumorista, itseironiasta, tosissaan olemisesta, vastareaktiosta tai altavastaajuudesta. (Netti)fanittamisessa voi olla kysymys tästä kaikesta, ja yhteisöllisyys on sen kudoksen ytimessä. 

Internet on Laakkosen mukaan kärjistänyt asetelmaa ja painotuksia.

- Nettiaika on tehnyt helpoksi poteroihin lukittautumisen. Ennen jalkapallon ja jääkiekon vastakkainasettelu tuskin oli esillä yhtä laajasti, vaikka kahvipöytäkeskusteluissa ja toriparlamenteissa on sitä voitu toki puidakin.

Ja sama kääntäen:

- Kun FF2:n pahimmat vastakkainasettelijat ovat offline, en usko heidän hyökkäävän jääkiekkoa tai sen faneja kohtaan sanallisesti kovinkaan usein.

Eero Markkanen, futisforumisti

Arimo Laakkosen mukaan jutun alussa esitetyt Eero Markkasen kaksi tviittiä olisivat voineet aivan hyvin voineet olla suoraan FF2:lle kirjoitettuja viestejä. Markkanen esiintyi kuin futisforumisti. Erona oli vain se, että kirjoittaja oli maajoukkuepelaaja, joka ilmaisi mielipiteensä omalla nimellään.

Laakkonen esittää kiinnostavan teorian Markkasen käyttäytymisestä.

- Ilmeisesti Markkanen on alkanut panostaa tosissaan pelaajauraansa vasta oltuaan ensin fanien joukoissa, FF2:lla ja JJK:n fanikatsomossa. Hän on siis omaksunut FutisForumin keskustelutyylin jo ennen nousuaan huipulle pelaajana. Ilmaukset "Skoda cupin finaali" ja "Kendofanit" ovat kuin suoraan FF2:lta.

Markkanen lienee halunnut provosoida ja hämmentää jääkiekkofaneja samalla kumartamalla suorilla viittauksilla FutisForumille ja sen kielenkäytölle.

- Samanaikaisesti hän toi FF2:n kieltä suurempien massojen silmien alle. Markkasen päivityksistä syntynyt keskustelu on kiintoisa myös siksi, että siinä useimmat esiintyivät (Twitterissä) omilla nimillään eivätkä nimimerkkien takaa, Laakkonen analysoi.