"Miksi Lukon pelaajilla on niitä Lukko-autoja?" – nelosluokkalaisten tiukat kysymykset saivat muun muassa Lauri Markkasen isän, Kalle Sahlstedtin ja SM-liigan kilpailujohtajan raapimaan päätään

Freinetkoulun nelosluokkalaiset kysyivät kysymykset, Länsi-Suomi haki vastaukset.

| Päivitetty

Rauman freinetkoulun nelosluokkalaiset pääsivät esittämään urheiluun liittyviä kysymyksiä, ja Länsi-Suomen urheilutoimitus kaivoi vastaukset. Kuva: Juha Sinisalo

Joudutko maksamaan, kun menet Lukon peleihin? Mitä muuta sä teet kuin käyt Lukon peleissä?

Mikä sun palkkasi on? Onko teillä töissä sellaisia, jotka kirjoittavat valeuutisia?

Voisitko sä yrittää haastatella Lakkoa?

Kysymykset alkavat sinkoilla, kun Rauman freinetkoulun nelosluokkalaiset pääsevät oikein vauhtiin.

Kysymysten kohde on Länsi-Suomen urheilutuottaja, joka on käymässä luokassa Uutisten viikon vuoksi. Omaan työhön liittyviin kysymyksiin on helppo vastata, mutta lapsilla on mielessään runsaasti myös sellaisia urheiluun liittyviä kysymyksiä, joihin joku muu on oikeampi vastaamaan.

Länsi-Suomi kirjasi kysymykset muistiin ja pyrki kaivamaan niihin vastaukset.

Onko totta, että jääkiekon SM-liigasta tulee 20 joukkueen sarja, joka jaetaan A- ja B-lohkoihin?

Arto I. Järvelä, SM-liigan kilpailujohtaja:

– Mulla ei ole tuohon suoraa vastausta, koska ei ole mitään päätöksiä. Kaikkea tämmöistä on heitetty ilmoille, mutta mitään ei ole päätetty.

– Mutta sanotaan niin, että jos SM-liiga laajenee, niin tällaisia vaihtoehtoja on syytä miettiä. Jos ruvetaan miettimään noin 20 joukkueen sarjaa, niin jonkunnäköisiä lohkoja täytyy tehdä. Olemme tämän 15 joukkueen kanssa jo aivan tapissa. Jos lisää joukkueita tulee ja 16 ylittyy, on pakko tehdä jotain muutoksia.

Onko millekään SM-liigajoukkueelle tulossa uutta areenaa?

Arto I. Järvelä, SM-liigan kilpailujohtaja:

– Suunnitelmissa ovat Turku, Jyväskylä, Oulu, Lappeenranta ja Helsinki. Nämä viisi ovat siis suunnitelmia, prosessissa olevia keissejä, mutta missä aikataulussa ne toteutuvat, siihen ei ole vielä vastausta. Lisäksi keskusteluja uudesta hallista käydään Lahdessa ja Hämeenlinnassa, mutta niistä ei ole vielä suunitelmia. Ja Raumalla pohditaan laajennusta tai remonttia.

Onko Raumalle oikeasti tulossa kolmas ulkotekojää?

Ari Rajamäki, Rauman kaupungin vs. liikuntatoimenjohtaja:

– Asiaa valmistellaan ja tehdään selvityksiä sijoituspaikasta. Juuri viime perjantaina kävimme Turussa katsomassa Kupittaan luistelumatoa. Se on 500 metriä pitkä, ja mietimme, mihin saisimme vastaavan sijoitettua Raumalle keskustan alueelle.

– Jos kolmatta tekojäätä ajatellaan niin sanotusti rusettiluistelua varten, niin sen funktio on vähän erilainen kuin näillä kahdella muulla. Tällainen matomainen ratkaisu on yksi vaihtoehto. Se pitää muistaa, että vaikka tekisi pienen tekojään, siihen vaaditaan samanlaiset kylmäkoneet kuin isoonkin, eli kustannukset ovat joka tapauksessa samat.

– Lukko-säätiö on tässä mukana rahoittajana, ja kyllä kolmas tekojää ilmeisesti tulossa on. Asiaa valmistellaan, mutta aikataulusta ei vielä ole tietoa.

Miksi Lukon pelaajilla on niitä Lukko-autoja ja tykkäävätkö pelaajat niistä?

Kalle Sahlstedt, Lukon urheilujohtaja:

– Suurin osa Lukko-autojen käyttäjistä on meidän ulkomaalaispelaajiamme. He ovat saaneet täältä autot, koska on vähän hankalaa tuoda autoa mukana, jos tulee Suomeen pelaamaan. Toki jotkut meidän suomalaisista pelaajistammekin ovat halunneet sellaiset. Ne ovat tuon näköisiä ehkä siksi, että on haluttu, että niissä on isot Lukko-merkit ja sitä kautta ne erottuvat hyvin.

Anrei Hakulinen, Lukon kapteeni:

– Mulla on seuran puolesta auto, ja Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas halusi, että Lukko näkyy katukuvassa. Siksi ne ovat tuon näköisiä.

– Pelaajana en tykkää niistä Lukko-merkeistä, vaan mieluummin olisin ilman niitä. Voin kertoa tuoreen esimerkin viikonlopulta, kun jäin Turkuun pelin jälkeen ja ajelin autolla siellä. Pari kertaa oli joku keskari pystyssä, kun ajoin ohi. Raumalla aina ihmiset jäävät katselemaan, kun esimerkiksi pysähtyy valoihin, mutta täällä ei sentään kukaan ole keskisormea näyttänyt.

Mitkä pelaajat vaihtavat ensi kaudeksi joukkuetta?

Kalle Sahlstedt, Lukon urheilujohtaja:

– Mä en voi paljastaa sitä kesken pelikauden.

Onko Lukkoon tulossa lisää maalivahtivalmentajia?

Kalle Sahlstedt, Lukon urheilujohtaja:

– Tavoite on, että tulevaisuudessa se olisi mahdollista. Meillähän on nyt kaksi sellaista palkattuna eli Mikael Vuorio ja Roope Urpolahti, ja tietysti tosi isolla prosentilla yksittäisistä joukkueista on oto-maalivahtivalmentaja. Paljon heitä ainakin on. Tavoite olisi kuitenkin, että pääsisimme kolmeen päätoimiseen.

– Ideaalitilanteessa se jakautuisi niin, että yksi hoitaisi liigajoukkueen ja A-junnut, toisella olisi B, C ja D, ja kolmas hoitaisi nuoremmat. Se olisi täydellinen malli.

Vaihtaako Lassi Lehtinen TPS:stä takaisin Lukkoon?

Kalle Sahlstedt, Lukon urheilujohtaja:

– Uskon, että joskus vaihtaa, mutta en osaa sanoa koska. Uskon, että joskus näin tapahtuu.

Pääseekö Florida Panthers pudotuspeleihin?

Kalle Sahlstedt, Lukon urheilujohtaja:

– Mä en voi tietää sitä, mutta pidän sormet ristissä, että he pääsisivät. Siellä on hyviä suomalaisia pelaajia, ja siksi toivon, että he pääsevät playoffeihin.

Marko Leppänen, Raumalta kotoisin oleva urheilutoimittaja, entinen Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja:

– En usko, että pääsee. Puolustuspeli ei oikein toimi, ja maalivahtitilannekin on epävarma, siellä oli just kolmosveskari maalissa.

Kuka on NHL:n paras pelaaja tällä hetkellä, ei historiassa?

Kalle Sahlstedt, Lukon urheilujohtaja:

– Mun mielestäni Connor McDavid. Hän vaan on niin nopea, taitava ja tehokas. Jos haastajaa pitää miettiä, niin lähden pakkipuolelle ja sanon Cale Makar.

Marko Leppänen, Raumalta kotoisin oleva urheilutoimittaja, entinen Ilta-Sanomien NHL-kirjeenvaihtaja:

– Connor McDavid. Näyttää, että luistelu ja hyökkäystaidot vaan kasvavat. Puolustuspelissä on varmaan parempia tähtiä, mutta muuten niin ylivoimainen, että kallistaa vaa’an hänelle.

Kuinka paljon aikuiset jääkiekkoilijat ja jalkapalloilijat treenaavat viikossa?

Kalle Sahlstedt, Lukon urheilujohtaja:

– Tunneissa mitattuna kesällä eniten ja pudotuspelien aikaan vähiten. Kesällä tulee enimmillään noin 25 tuntia harjoittelua. Voi tulla oikeastaan enemmänkin, jopa 30 tuntia. Pudotuspelien aikaan taas etenkin ne, jotka pelaavat isoja minuutteja, harjoittelevat aika vähän. Pudotuspelien aikaan harjoittelun on palauttavaa. Voisiko se olla vähimmillään vain jotain viisi tuntia viikossa? Siihen sitten pelit päälle.

Pasi Lehtonen, Pallo-Iirojen junioripäällikkö:

– Joukkueella on viikossa yleensä neljät harjoitukset ja yksi peli. Yksi harjoitus kestää noin kaksi tuntia. Niille, jotka pääsevät aamuharjoituksiin, tulee vielä kolme puolentoista tunnin aamutreeniä päälle.

Kuinka paljon Lauri Markkanen treenaa viikossa?

Pekka Markkanen, entinen maajoukkuekoripalloilija, Lauri Markkasen isä:

– Eiväthän ne siellä NBA:ssa paljon pelikaudella harjoittele. Harjoitukset ovat yleensä kerran päivässä, mutta hallilla menee sellainen kuusi tuntia. Treenit alkavat yleensä aamulla kello 9. Lauri syö kotona aamupalan ja hallilla vielä toisen aamupalan. Varsinaisen joukkueharjoituksen lisäksi ohjelmaan saattaa kuulua erilaisia hoitoja, punttia tai omakohtaista heittelyä. Kotona Lauri on taas joskus kolmen aikoihin.

– Junnuna Lauri veti yleensä yhden joukkueharjoituksen päivässä, mutta harjoitteli sen lisäksi oma-aloitteisesti 3–4 tuntia päivässä.

Kuka on Suomen nopein uimari?

Jarno Haanpää, Rauman Uimaseuran päävalmentaja:

– Riippuu, miten se määritellään. 50 metrin matkalla vapaauinnissa se on edelleen Ari-Pekka Liukkonen. Jos absoluuttista nopeutta haetaan, silloin vapaauinti on varmasti nopein laji, ja sitä kautta voidaan määritellä nopein uimari. Mutta kuka on Suomen paras uimari, se onkin aika haasteellinen kysymys. Kun uinnissa jaetaan Kansainvälisen uimaliiton FINA-pisteitä, niin olisikohan Matti Mattssonilla rintauinnista kuitenkin isommat pisteet?

Kuka on Suomen paras ratsastaja?

Eija Sivusalo, Rauman Ratsastajien jäsensihteeri ja Lähdepellon Ratsastuskoulun yrittäjä:

– On olemassa mustavalkoisia kysymyksiä, mutta vastaukset ovat harvoin mustavalkoisia. Jos multa kysytään, se on Henri Ruoste, koska lajisuuntautumiseni on kouluratsastukseen. Mutta jos esteille mennään, niin itsellenikin tulee mieleen vaihtoehtoja. Mutta sanon silti Henri Ruoste, millä tahansa mittarilla – tällä hetkellä. Jos ajatellaan, mikä on kovin mahdollinen saavutus, jonka voit voittaa, niin kyllä se on olympiakulta. Ja kun sitä ei ole, katsotaan, mihin karkeloihin sun kykysi riittävät. Kyllä se on Henri Ruoste.

Tuleeko Raumalle uusia tanssilajeja?

Arto Tarvainen, Kuntomaxin yrittäjä:

– Toivottavasti tulee. Shuffle on meillä lähtenyt uutena käyntiin, ja toinen alkeiskurssi järjestetään parin viikon päästä. Jos alkeisryhmäläisistä saadaan sellaisia, jotka haluavat jatkaa, siitä tulee automaattisesti jatkumoa. Mielellään uusi tanssi tuotaisiin tähän kaupunkiin.

– Shuffle voi alkuun olla vaikeaa, mutta kyllä se siitä lähtee sujumaan. Alkeista lähdetään liikkeelle, joten jos omaksuu kyvyn oppia, kuka vaan pärjää. Ei ole rajoja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut