Miro Heiskanen nopeasti HIFK:n vakiokoonpanoon

Kun on seurannut koko alkukauden Miro Heiskasta, niin ei voi kuin ihmetellä: onko hän todella vain 17-vuotias. Vasta juttelu pelin jälkeen osoittaa sen todeksi: hän on vasta 17-vuotias. Mutta pelaa kuin olisi paljon vanhempi.

Jääkiekkoilussa on paljon nuoria, joilla on suuret haaveet ja tekevät töitä niiden eteen. Jotkut onnistuvat, mutta vielä useammat epäonnistuvat. Kaikkien noiden haaveilijoiden joukossa Miro Heiskasen nimi kannattaa painaa mieleen. Hän voi vielä onnistua isolla tavalla.

Rauhallisuus on ensimmäinen asia, joka hänestä tulee mieleen. Hänellä ei ole kiire, niin kuin useimmilla tuon ikäisillä on. Seuraava on taito. HIFK on peluuttanut häntä jo ylivoimassakin, joka on aika poikkeuksellista tuon ikäiselle. Väkisinkin mieleen tulee myös hyvä pelinluku, sijoittuminen ja kentän hahmottaminen.

Joe Finley on ollut parina. Näin on saatu roolien mukaan hyvin tasapainoinen pari, kun Finley on hiukan varmistavampi kuin Heiskanen. Mutta väkisinkin tulee mieleen myös se, että näin kokenut on saatu ”paimentamaan” supertulokasta. Ikäeroa parilla on lähes tarkalleen 12 vuotta.

– Hän on iso puolustava pakki ja minä olen vähän hyökkäävämpi. Olen tykännyt pelata hänen kanssaan. Hyvin on mennyt, Heiskanen sanoi.

Hyvin on turhaa vaatimattomuutta, sillä pari on kärjessä HIFK:n plusmiinuksessa ja Heiskanen on seuran puolustajien pisteykkönen. Tosin kun yhdeksän puolustajaa on saanut yhteensä 15 pistettä, niin sattumallakin on iso osuutensa. Mutta sattumaa ei enää ole se, että plusmiinuksessa pari on vain yhden päässä koko liigan puolustajien kärjestä. Heiskanen ja Finley ovat +6.

Ensimmäisen liigamaalinsa Heiskanen teki kauden kolmannessa pelissä Oulussa.

– Olin alun perin hyökkääjä, mutta aika pian laitettiin pakiksi, ja siitä paikasta pidin heti enemmän kuin hyökkääjän, hän kertoi.

Tuo tapahtui Espoossa, missä Kilosta kotoisin olevan pojan ensimmäinen seura oli Jäähonka. Sieltä hän siirtyi Bluesin kautta C-ikäisenä HIFK:hon, joissa B-junioreissa tuli hopeaa keväällä 2015. Viime keväänä hän sai A-nuorissa Yrjö Hakala -palkinnon sarjan parhaana tulokkaana.

– En vain tykännyt Bluesin toiminnasta siinä vaiheessa. Täällä IFK:ssa kaikki on mennyt hyvin. Liigajoukkueessa on lähtenyt ihan hyvin. Aluksi vähän mietti, miten tulee menemään, mutta ei oikeastaan huimannut yhtään. Täällä on ollut hieno pelata, hän sanoi.

Entä tuo hämmentävä rauhallisuus noin nuoreksi pelaajaksi?

– Se on vain tullut. Ei pelissä tarvitse turhaan höntyillä ja säheltää. Pitää pelata järjellä, nähdä kenttä ja varmistaa, että pysyy vastustajan edessä, ettei tämä pääse maalineteen.

Kaukalossa on ihan turha höntyillä. Pitää pelata järjellä.

Heiskasella on nyt kolmen vuoden sopimus HIFK:n kanssa. Niin pitkälle hän ei vielä ole miettinyt, sillä HIFK:n ohella tavoite on alle 20-vuotiaiden MM-kisat, jotka tällä kaudella pidetään Kanadassa. Suomen lohko pelataan Montrealissa, jossa myös ratkaisupelit ovat. Toinen lohko on Torontossa. Kummassakin on käytössä NHL-hallit eli Centre Bell ja Air Canada Centre.

Suomen lohkossa ovat lisäksi Ruotsi, Tšekki, Tanska ja Sveitsi. Toisessa ovat Venäjä, USA, Kanada, Slovakia ja Latvia.

– Se on tavoitteeni. Sinne tähdätään ja tehdään töitä sen eteen.

Heiskanen on ollut mukana kauden kaikissa kolmessa tapahtumassa eli maaotteluissa Tšekkiä vastaan, turnauksessa USA:n Plymouthissa sekä turnauksessa Tšekissä. USA:ssa hän sai mukavasti makua kapeasta kaukalosta, jollaisissa myös MM-kisat pelataan.

– Kapeassa tilanteet tulevat vähän nopeammin kuin leveämmässä. Pitää etukäteen tietää, mitä tekee kiekon kansaa, pitää käyttää järkeä ja luistella nopeammin. Peli tulee nopeammaksi pienessä kaukalossa. On kiva pelata siellä nopeaa peliä, hän kertoi kokemuksistaan.

Iso tähtäin on Pohjois-Amerikassa ja siitä hän saa hyvää esimakua, jos on joukkueessa. Vaikka Kanada ei pelaa Montrealin alkulohkossa, niin katsojia on silti paljon. Ja paljon on myös NHL-scouteja. Heiskanen on varattavissa ensi kesänä. Varaus tulee melko varmasti ja hän voi mennä aika korkeallakin. Nimi on jo nyt monissa papereissa ja näillä otteilla sijoitus kohentuu koko ajan.

Heiskanen ei ole iso ja fyysinen, eikä hän ole kova maalitykki tai pisterohmu, mutta rauhallinen ja oikein sijoittuva puolustaja on varmasti monen mieleen. Paketti on kokonainen eikä yksiulotteinen.

– Unelma on päästä NHL:ään jossain vaiheessa. Hommia sen eteen pitää tehdä koko ajan. Jos pääsen U20 MM-kisoihin, niin siellä pitää näyttää.

Hän kuului viime kaudella alle 18-vuotiaiden maailmanmestareihin ja on sen ikäinen vielä ensi keväänä. Kisat ovat Slovakiassa pelipaikkoina Poprad ja Spisska Nova Ves, mutta nuo kisat eivät vielä ole mielessä.

Sen sijaan koulu on, vaikka kovin helppoa se ei ole.

– Liigaharjoitukset ovat aina samaan aikaan. Paljon en ole ehtinyt koulussa käydä. Olen tehnyt lähinnä verkkokursseja. Tavoite olisi selvittää lukio neljässä vuodessa.

Nyt hän käy toista vuotta.