Missä oli Juhani?

Juhani Tammisen piti signeerata näitä kirjoja Pyörä-Nurmilla.​
Juhani Tammisen piti signeerata näitä kirjoja Pyörä-Nurmilla.​

Jos kansalaisella on ikää 64 vuotta, voidaan hänet löyhästi nimetä jo vanhukseksi, ainakin varttuneeksi ja iäkkääksi. Jos 64-vuotias unohtaa jotain, on hänen helppo vedota iän myötä heikenneeseen muistiinsa. Mutta jos 64-vuotias valehtelee, ei sitä voi pistää edes iän piikkiin.

Monet raumalaiset joutuivat pettymään, kun Pyörä-Nurmen sunnuntaitempauksen vetonaulaksi sian, Dufvan, Niämisen ja halpojen tuotteiden ohella hankittu Juhani Tamminen, 64, ei tullutkaan paikalle uusinta kirjaansa esittelemään. Poisjäännistään Juhani ilmoitti sähköpostilla sunnuntaiaamuna kello 5.51 eli saman päivän sanomalehden etusivua ei enää saatu uusiksi.

Seuraavassa viestissään Juhani kertoi olevansa agenttinsa kanssa Euroopassa neuvottelemassa. Ja sitä seuraavassa olevansa agentin kanssa loppusuoralla Düsseldorfin hotellissa. Viesti kuului, että näin se kiekkobusiness couchien osastolla toimii. Kello oli vähän yli kolmen iltapäivällä.

Juhani jäi kiinni harvinaisen suorasta valheesta, sillä eräs hyvin luotettava raumalainen näki miehen astuvan jo Suomen aikaa puoliltapäivin Suomesta lähteneestä lentokoneesta Malagan kentällä Espanjassa. Eli se siitä kiekkobusineksesta couchien osastolla. Jos nyt satutte lukemaan jostain Tammisen sanoneen, että sopimus esimerkiksi Etelä-Koreaan oli loppusuoralla, niin älkää ihan oikeasti uskoko.

Tässä opettavaisessa tarinassa yksi raumalaisyrittäjä vei ikääntyvän kiekkovaikuttajan silmissä voiton toisesta raumalaisyrittäjästä. Sunnuntainen Pyörä-Nurmi marraskuun lähespakkassäässä ei napannut, kun toisessa vaakakupissa oli tarjolla tiistainen Kukko-ravintola Fuengirolan läheshelteessä. Lienee turha korostaa, että Espanjassa ovat golf-radatkin auki.

Väitetään ahneen loppua paskaiseksi, valheella taas ovat lyhyet jäljet.

En voi olla tulkitsematta Juhanin valheratkaisua peloksi siitä, että hän olisi ollut Pyörä-Nurmen ihmiskaaoksessa pelkkä statisti kokonaisena palvatun kivikyläläisen possun, Dufvan, Niämisen ja niiden halpojen tuotteiden rinnalla. Tuskin kovinkaan moni raumalainen olisi käynyt kaupoilla ex-legendan kanssa, kun tarjolla oli Stanley Cupinkin voittanut nykylegendakin ilmaisen sian kera.

Juhanille tiedoksi, että Ville Nieminen on voittanut Stanley Cupin mestaruuden lisäksi hopeaa niin olympialaisista kuin World Cupistakin. Juhanin omassa palkintokaapissa on yksi SM-kulta. Eikä se Juhanin valmentajaurakaan ole lopulta niin kauhean voitokas ollut, pikemminkin vain pitkä.

Dufvan ja Niämisen, lihanleikkaajan ja suurtalouskokin, esiintyminen Pyörä-Nurmella oli hienoa mainosta paitsi Rauman Lukolle myös miehille itselleen. Se oli elävä osoitus siitä, miten yhteistyökumppanuuden kuuluu toimia yritysmaailman ja urheilumaailman välillä. Tänään ei puhuta enää rahaa vastikkeetta urheiluseuralle syytävistä sponsoreista, vaan puhutaan yhteistyökumppaneista. Lukossa on ymmärretty jo vuosia sitten, että jos otat, on sinun oltava valmis myös antamaan.

Se täytyy toki myöntää, että urheilijoissa ja valmentajissakin on eroja, mitä siviilivaatteissa esiintymiseen tulee. Risto Dufvan ja Ville Niemisen kaltaiset velikullat ovat yhtä kotonaan esiliinassa sikaa paloittelemassa kuin mustassa puvussa sotaveteraaneille puhumassa. Mutta miten onnistuisi vastaava julkisuus esimerkiksi keihäänheittäjä Seppo Rädyltä keihäsvalmentaja Seppo Rädystä puhumattakaan? Nykypäivänä yhteistyökumppanit vaativat jo muutakin kuin kuluneet verkkarit, krapulaisen olemuksen ja tiedon siitä, että Saksa on paska maa.

Ville Nieminen ja Risto Dufva sikaa leikkaamassa.​
Ville Nieminen ja Risto Dufva sikaa leikkaamassa.​