Mitä partasuu edessä, sitä pipopää perässä – Uutisankkuri tekee kirjan snaipperi Tolvasesta

Vielä viime kaudella Eeli Tolvanen hyökkäsi USHL-juniorisarjassa. Tällä kaudella tutuksi tulivat niin KHL-elämä Jokereissa kuin NHL-maailma Nashvillessä. Kovien seurakarkeloiden lisäksi Tolvanen nähtiin A-maajoukkueessa sekä olympia- että MM-kaukaloissa. Kuva: Europhoto

Kun vuonna 1998 syntyneestä Patrik Laineesta ilmestyi viime lokakuussa kirja, moni kohotti kulmiaan. Mitä pitäisi ajatella, kun alle 20-vuotiaasta urheilijasta kirjoitetaan elämäkerta?

Nyt saman pohdinnan herättää se, että Lainetta vuotta nuoremmasta Eeli Tolvasesta (1999) kirjoitetaan kirja. 

Pienen hämmennyksen jälkeen saattoi todeta, että ilmiö ei ole uusi, vaikka se voi siltä tuntua. Urheilun teinitähdistä on tehty kirjoja jo viime vuosituhannella. Parikymppisten Teemu Selänteen ja Jari Litmasen tarinat päätyivät kansien väliin 1990-luvulla.

Lokakuussa ilmestyvä “Snaipperi – Eeli Tolvasen tarina ja tavoitteet” on kustantajan tiedotteen mukaan kirja uuden sukupolven huippukiekkoilijasta.

Kirjan kirjoittaja Keijo Leppänen tunnetaan MTV:n uutisankkurina. Hänen aiempia teoksiaan ovat mm. perhearkea kuvaava Isyystesti ja Mika Häkkisen elämäkerta

Yhden ottelun mittaiseksi tiivistetyssä neliväriteoksessa luistellaan enemmän kuin muistellaan. Toki nuorukainen pohtii myös elämää kaukalon ulkopuolella: perheen ja kaverien merkitystä, koulun ja urheilun yhteensovittamista ja pään pysymistä kasassa tilanteessa, jossa media juoksee perässä ja rahaa tulee enemmän kuin sitä ehtii tuhlata, pohjustetaan tiedotteessa.

Yksi kirjaa kantava teema on se, miten nuorena Tolvanen on noussut tähdeksi myös aikuisten sarjoissa.

Ei ole ihme, että Tolvanen takoi ennätysmäärän maaleja jääkiekon juniorisarjoissa ja nuorten maajoukkueissa, mutta sitä voidaan kummastella, että sama tahti on jatkunut Leijonissa ja maailman kovimmissa kiekkoliigoissa.

Eeli Tolvasesta kertova kirja ilmestyy ensi syksynä. Lokakuussa kauppoihin tulevan teoksen kansikuva on jo valmis. Kuva: Myllylahti

Tolvasen uraa Leppänen on seurannut vuosikaudet kaukalonlaidalta.

– Paljon kuvia suhteessa tekstiin, napakkaa kerrontaa ja pukukoppihuumoria. Tällaisen kirjan Eeli itsekin varmasti lukisi.