"Mitä, SaiPa painaa kevätjäällä!?"

SaiPan maanantaisilla iltapäiväjäillä luisteli 12 kenttäpelaajaa. Kuva: Pasi Peltola

Kisapuiston ison kentän tulostaululla oleva lukema saa hymyn huulille: +31. Ei tosin taida olla mittari aivan varjossa.

Toukokuun toiseksi viimeisenä maanantaina kesä näyttää vihdoin saapuneen. Tosin 170 kilometrin päässä koillisessa vielä eilen Superpesiksessä Kankaanpään Mailan jokerikotiuttaja Sami Joukaisen kunnari jäi syntymättä, kun pallo pysähtyi läpilyönnissä Kiteen Rantakentän kakkosjatkeella parimetriseen hankeen.

"Eetu, sä peruutit liikaa! Me tarvitaan aktiivinen ohjaus!"

Lappeenrannassa jäähallin kellon punaiset digitaalit kertovat UK-areenan harjoituskaukalossa ajaksi 14.59. Jäällä viilettää viisi kelta- ja seitsemän mustapaitaista pelaajaa. Kaksi maalivahtia ja kolme valmentajaa seisoskelevat.

- Ei SaiPa ole useampaan vuoteen ollut jäällä keväällä lainkaan, kertoo yksinäinen katsomossa tarkkaavaisesti tapahtumia seuraava SaiPa-fani, joka ei kuitenkaan halua nimeään julkaistavaksi.

Ahaa, uusi vastuuvalmentaja Tero Lehterä on siis muuttanut ainakin jotain kuvioita.

Saipalaiset rääkkäsivät laitteita aamupäivällä punttisalilla parin tunnin ajan. Ruokatunnin ja päiväunien jälkeen oli menty jäälle tunti sitten.

Pelaajamäärä (14) ei tunnu paljolta, mutta selitys löytyy myöhemmin valmentajien kopista päähallin uumenista. Taululla olevalla nimilistalla seitsemän sukunimen päällä lukee: Vemppa.

- Eivät he kaikki sentään loukkaantuneita ole. Ja (Anssi) Löfman ei edes ole enää listalla. Hän ilmoittautui aamulla salille. Löfmanin vapaa kesti hieman muita kauemmin, kun tuo JYPin kausikin oli venynyt pidemmälle, Lehterä perustelee.

Mutta palataan jäälle. Keltapaitainen kaksikko hyökkää yhtä puolustajaa vastaan. Janne Kettunen ja SaPKon divarimestareista siirtynyt Jonatan Tanus kikkailevat kiekon maaliin.

- Eetu, sä peruutit liikaa! Me tarvitaan aktiivinen ohjaus!

Valmentajista kalju Janne Valtonen ja haituvat tiukasti kuin rasvalla liimattuna oleva Tuomo Ropo katselevat vierestä, kun Lehterä höyryää letti sinne tänne sojottaen.

- Arvioikaa tilanne, onko hyökkääjä lefti vai righti! Milloin pelaatte sen vähän ylempää? Jos saatte paineistettua tilanteen niin, että syöttö on pakko antaa toisen pelaajan rystylle! Ja jälleen olemme hieman vahvemmilla!

Porukka laskeutuu punnertamaan muutaman kerran. Sitten luistellaan vielä jokunen kierros. Valtonen ja omia kuvioitaan kaukalon nurkassa tehnyt maalivahti Frans Tuohimaa poistuvat kaukalosta ensimmäisinä.

Yksi kerrallaan porukka vähenee. Kello 15.15 Jukureista siirtynyt jyväskyläläinen Topi Nättinen lämäilee sivuttaissyötöistä päätypleksiä puhki. Komea takatukka hulmuaa kypärän alta. Joo, tätä herkkua SaiPan nuorille tyttöfaneille ei viime vuonna tarjottukaan. Tshekkitukkia ei silloin näkynyt.