Mitä superjuniorin debyytistä pitäisi ajatella?

Jukurien Mikko Kokkonen piirtää tänään nimensä paksulla tussilla Jääkiekkokirjan ennätysosioon. Vasta 15-vuotiaasta puolustajasta tulee kaikkien aikojen nuorin kenttäpelaaja SM-liigassa.

Kokkonen ei ole kohua nostavasta liigadebyytistään moksistaan. Ysiluokkalainen kertoi jo Pitsiturnauksessa Kiekkoareenan haastattelussa ehtineensä pureskella ajatusta mahdollisesta pääsarjakomennnuksesta.

– Olen mä sitä miettinyt, eikä siitä mitään paineita tule. Itsepähän olen tähän tilanteeseen päässyt treenaamalla, Kokkonen
mietti.

Tuon elokuisen jutun jälkeen myös muu kiekkomedia havahtui siihen, että teinipoika tulee tekemään tällä kaudella kiekkohistoriaa.

Jo Pitsiturnauksen aikaan oli täysin varmaa, että tämä päivä olisi edessä: Kokkonen on kokoonpanossa virallisessa liigaottelussa.

Viime maaliskuussa Kokkonen valittiin Pohjola-leirin All Stars -kentälliseen. Miksi juuri nuori jukuripakki on kuudesta 2001 syntyneestä se pelaaja, joka debytoi ensimmäisenä 2000-luvulla syntyneeaikuisten miesten SM-liigassa?

Eikö "nollanollista" löydy vastaavaa talenttia? Entä miksi Pohjola-leirin muut tähdistökentällisen pelurit eivät ole lähelläkään liigakomennusta? Voisiko KalPan Erkki Raerinne ottaa edes pelin ajaksi torjuntavuoron Eero Kilpeläiseltä? Kuinka paljon nykyistä syvemmässä ahdingossa alavireisesti aloittaneiden Kärppien pitäisi olla, jotta puolustaja Kalle Loponen, 15, nähtäisiin Lasse Kukkosen parina?

Entä estääkö sarjataulukon ahdistava tilanne sen, että Raumalla haettaisiin markkinamielessä kaukaloon veljeskaksikko nostamalla "nollaykkönen" Antti Saarela neljä vuotta vanhemman isoveljensä ketjukaveriksi?

Tai miksei Liigan ensimmäinen 2000-luvulla syntynyt ole Kokkosen jukurilähtöinen ex-joukkuekaveri Leevi Aaltonen? Johtaahan hän pari vuotta alaikäisenä B-nuorten SM-sarjan pistepörssiä. Tai olisiko koko Pohjola-leirin parhaana palkittu Patrik Puistola voinut olla Kokkosen sijaan "the First One", ellei seurana olisi hallitseva liigamestari Tappara?

No, jos totta puhutaan, Mikko Kokkosen lisäksi kukaan muu 2000-luvulla syntynyt ei ole vielä lähelläkään liigadebyyttiä. Se kertoo paljon Kokkosesta, mutta vielä paljon enemmän se kertoo Jukureiden valmennuksen ja markkinointiosaston ennakkoluulottomuudesta.

Joku saattaa pohtia, miten 15-vuotias teinipoika kestää sen paineen, jonka Ässät tulee häneen kohdistamaan. On selvää, että pisteistä pelattaessa joka ikinen taklaus ajetaan loppuun asti. Onko se ongelma? Ei varmasti yksittäisessä ottelussa, sillä seitsemänneksi puolustajaksi kokoonpanoon merkitty Kokkonen ehti pelata treenikaudella kelpo määrän harjoituspelejä liigajoukkueita vastaan. Jukurien edustusjoukkueessa hän harjoitteli jo viime keväänä, kun HPK:n nykyinen päävalmentaja nosti nuoren puolustajan treeneihin.'

Isossa kuvassa nuoren pelaajan luusto on yhä kasvuvaiheessa, vaikka varhain murrosikään tullut Kokkonenkin on mitoiltaan (180/86) täysin aikamiehen kokoinen. Osin tästä syystä Aleksander Barkovista lähtien kaikki nuorena liigassa peluutetut ovat loukkaantuneet.

Yhtä lailla lahjakkaiksi tiedetyt pelaajat ovat olleet a) pelillisesti ja b) henkisesti valmiita harppaamaan askeleita nopeammin kuin normipelaajat. Peruskaava on silti selvä: B:stä Mestikseen tai A nuorten pääsarjasta Liigaan on järjettömän iso pomppu. Onko mahdollista oikoa ja nopeuttaa etenemistä? On ja ei.

Tietysti kokonaisvaltaiseksi kehittyminen vaatii oman aikansa, mutta ei liigassa pelaaminen ole ysiluokkalaiselle mahdotonta.  Tekihän Aleksi Saarelakin yläkoululaisena 1+1 miesten liigadebyytissään. Toisaalta Patrik Laine ei vielä 17-vuotiskeväänään ollut tarpeeksi kypsä kokonaisvaltaiseen Mestispelaamiseen, mutta puolitoista vuotta myöhemmin ruutua ja roolia löytyy NHL:stä asti…

Entä olisiko Mikkelissä voitu tänään nähtä tuplaennätys?

Kaksi 2000-luvulla syntynyttä samassa ottelussa olisi ollut periaatteessa mahdollista, mutta Ässiä valmentava Jyrki Aho ei varmasti halunnut lähteä haastamaan tässä "nopeuskisassa" oppi-isäänsä Risto Dufvaa. Niin kuin tiedetään, Aho on peluuttanut Kukkosta monta vanhempia nuoria pelaajia erittäin säästeliäästi.

On täydellisen varmaa, että Aho ei edes harkinnut peluuttavansa patapaidassa vuonna 2000 syntynyttä Jesperi Kotkaniemeä, vaikka se olisi ollut – teoriassa – ihan yhtä lailla mahdollista kuin Kokkosen nostaminen jukurirosteriin. Vasta 16-vuotias sentteri kiskoi jo viime talvena yli 20 peliä A-nuorten liigassa – vieläpä kelpo tehoilla ja messevällä plusmiinussaldolla (+15). Käytännössä siihen kisaan ei ollut saumoja, sillä Kotkaniemi ei ole ollut pelikunnossa tällä kaudella, mikä sekin on osa nuorten pelaajien kehityspolkua.  

Edit: Lisätty, ettei Kotkaniemi ole pelannut tällä kaudella.

Lisää aiheesta

Jori pelasi SM-sarjassa 14-vuotiaana

Kokkosesta tulossa Liigan SE-mies