Mitali on aina mitali

Rauman Lukko päättää jääkiekon SM-liigakautensa pronssiotteluun Jyväskylän Hippoksella ylihuomenna perjantaina. Jyp ja Lukko ratkaisivat saman mitalin kohtalon myös 2011 keväällä, jolloin voitto tuli Raumalle.

Kahden vuoden takainen joukkue on muuttunut melko lailla: silloisen pronssijoukkueen pelaajista yhdeksän on yhä mukana. Teemu Nurmi, Harri Tikkanen, Lauri Tukonen, Janne Keränen, Juhani Jasu, Otto Honkaheimo, Jarkko Kauvosaari, Aki Kangasmäki ja Charles Bertrand olivat tuolloin vastaanottamassa mitalit kaulaansa.

Mitaleita ei ole Raumalle liikaa tuotu vuosien varrella. Kyseinen pronssi on Lukon toistaiseksi ainoa mitali 2000-luvulla. Keväällä 1994 ja 1996 Lukko saavutti edelliset pronssimitalit. Näitä edelsi kevään 1988 hopea. Jarkko Kauvosaari ja Petri Vehanen olivat Lukon mukana jo 2005 pronssiottelussa Hämeenlinnassa. Jukka Jalosen valmentama HPK vei tuolloin jatkoerän maalilla pronssit ja voitti seuraavana vuonna mestaruuden.

Kenties viimeinen tilaisuus

Miten on, kiinnostaako lukkolaisia pelata pronssista?

– Totta kai kiinnostaa, mukava tapa lopettaa kausi voittoon. Mitali on aina mitali. Henkilökohtainen mielipide on, ettei mulla niitä kaapissa ainakaan liikaa ole, tokaisee Kauvosaari, jolle 2011 mitali oli ensimmäinen aikuisten tasolla saavutettu mitali SM-liigassa.

– Olisi hieno voittaa mitali kasvattajaseurassa, ei niitä mahdollisuuksia ole kovin usein. Ei voi tietää onko tämä kenties viimeinen tilaisuus se saavuttaa, säestää Petri Vehanen.

Vehanen seurasi mielenkiinnolla Lukon edellistä pronssiottelua, vaikkei silloin riveissä mukana ollutkaan.

– Pari vuotta sitten, kun Lukko pelasi pronssiottelussa, olin Saksassa maajoukkueen mukana. En pelannut itse tuona iltana, joten vilkuilin kännykkää erätauolla vähän väliä mikä on tilanne matsissa. Pidin myös Immosen Jarkon (ex-Jyp-hyökkääjä) koko ajan perillä väliaikatilanteista, naureskelee Pete muistellessaan ikimuistoista iltaa 15. huhtikuuta 201, jolloin kasvattajaseura Lukko palasi mitalikantaan 15 vuoden tauon jälkeen.

Pronssimitali mahtuu samaan kaappiin MM-kullan seuraksi?

– Aivan varmasti. Lukko on mulle tärkeä seura. Saisi jotain hypisteltävää ja pideltävää.

– Kyllä mun mielestä mitali on aina mitali. Se on huono tekosyy, ettei muka kiinnostaisi: varmasti jokainen haluaa aina voittaa, ja kauden päätteeksi tulee hyvä mieli, kun saa mitalit kaulaan.

Jarkko Kauvosaarella on kokemusta pronssiottelun tappiosta (2005 HPK-Lukko 4-3) voitosta (2011 Jyp-lukko 2-4).

– Vaikka pronssista on puhuttu, väännetty ja käännetty, niin on ihan eri juttu voittaa se viimeinen peli kuin lähteä tappio niskassa pois, pohtii Jarkko.

Minkälainen tunne valmistautua nyt kauden viimeiseen otteluun?

– Tavallaan hyvä, että tässä on taukoa ennen pronssiottelua. Pitää kuitenkin varoa, ettei lataus mene yli ennen matsia. Kyllä mä uskon, että meidän joukkue on valmis taistelemaan täysillä, sanoo Pete.

Pronssiottelu Jyp-Lukko


perjantaina 12.4. klo 18.30


Jyväskylän Hippoksella.


Suora selostus Radio Ramona 93,3 Mhz.