MM-Leijonien puu kasvaa taivaaseen saakka – supertähtien Venäjä jäi nollille ja ulos finaalista

Marko Anttila vei Suomen MM-finaaliin. Kuva: Christian Bruna / All Over Press

Suomen jääkiekkomaajoukkue jatkaa Slovakian MM-turnauksessa ihmeiden sarjaansa finaaliin saakka. Leijonat kaatoi Bratislavassa välierässä tähtipelaajia pursunneen Venäjän 1–0.

– No siltä (ihmeeltä) se voi vaikuttaa, mutta ei tässä ihmeestä ole kyse vaan kovasta työstä, toinen toiselle pelaamisesta ja ylpeydestä, että voi pelata Suomi-paita päällä, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen summasi C Moren televisiohaastattelussa.

Ottelun ainoan maalin teki kasvot Suomen MM-joukkueelle antanut kapteeni Marko Anttila. 203-senttinen laitahyökkääjä iski kolmannen erän puolivälissä 1–0 Venäjän vahti Andrei Vasilevskin torjunnasta tulleesta paluukiekosta. Osuman syntyä katseli neuvottomana Venäjän tähtipuolustaja Nikita Zaitsev.

– Olihan se melkoinen tuuppaisu. En usko, että maalivahti näki kunnolla. Tunnetta oli koko pelissä, Anttila tunnelmoi.

Suomi kohtaa huomisessa MM-loppuottelussa Kanadan tai Tshekin.

Suomi pudotti Venäjän kovimmista supertähdistä kootun joukkueen arvokisojen pudotuspeleissä viimeksi 2014 olympia-Sotshissa, kun Leijonat jatkoi puolivälieristä mitalipeleihin 3–1-voitolla.

Viisi vuotta sitten Suomen olympiamiehistössä oli mukana 15 NHL-pelaajaa, MM-Slovakiassa Leijonista tältä kaudelta NHL-kokemusta on vain puolustaja Henri Jokiharjulla ja keskushyökkääjä Juho Lammikolla.

Toki Venäjällä oli laadukas joukkue myös MM-kotikisoissaan 2016. Silloin Suomi kaatoi MM-välierissä isäntämaan maalein 3–1.

– Kyllä he hyvin pelasivat jälleen, mutta niin pelasimme mekin. Pystyimme ottamaan heidän vahvuutensa eli hyvän hyökkäyspelin pois, kun puolustimme fiksusti ja karvasimme. Homma meni ihan nappiin. Teimme vähemmän virheitä, kun Ruotsia vastaan. Siinä pelissä oli muutamia lapsuksia, joita tänään ei tullut kuin pari kolme. (Kevin) Lankinen oli viimeisenä lukkona maalissa, Jalonen kehui.

Työnjako toimi

Jos Suomen maajoukkueen peliä kuvaamaan sopii määritelmä yhteistyön jääkiekko, MM-välierä Venäjää vastaan tarjosi siitä mitä maukkaimman näytteen. Suomen pelaajien työnjako jäällä oli selvästi selkeämpi kuin Venäjän.

Esimerkiksi valppaasti torjunut maalivahti Kevin Lankinen kyllä pomputteli kiekkoja välillä eteensä, mutta Leijonilla ei noissa tilanteissa ollut suurempaa hätää, koska Suomen puolustajat huolehtivat jatkosta. Suomi lähti monta kertaa Venäjän laukauksen jälkeen heti vastahyökkäykseen.

– Oli varmaan paras peli pitkään miesmuistiin. Minun mielestäni jatkettiin samaa linjaa kuin koko turnauksessa. Siivottiin riparit pois, Lankinen kiitteli irtokiekot siivonneita kenttäpelaajia.

Suomi aloitti pelin niin aktiivisesti, että hallitsi avauserää lähes sen loppuun saakka. Kaapo Kakko sai kiekon vastustajan maaliviivalle, mutta ei sen yli. Venäjän puolustus rusikoi tilanteessa hyvinkin 2+2 minuutin jäähyn arvoisesti naarmun saanutta Petteri Lindbohmia, mutta ruotsalais-tshekkiläinen päätuomaripari ei rikkeeseen syystä tai toisesta reagoinut.

Ojamäki ampui tolppaan

Venäjän hyökkäyspeli perustui ensimmäisessä erässä lähinnä vastaiskuihin. Liikkuvan Suomen pelaajat katkoivat venäläissyöttöjä, eikä ennakkosuosikki päässyt pyörittämään pitkiä hyökkäyksiä.

Toisessa erässä Venäjä lisäsi syöttelyä niin, että se ylitti keskialueen nopeammin kuin avauserässä. Lähimpänä maalintekoa oli kuitenkin Suomen ja Tapparan laitahyökkääjä Niko Ojamäki, joka ampui kiekon tolppaan.

Lisää aiheesta

Kultaa toivova Helsingin poliisi varautuu sunnuntai-illan lätkähuumaan — Yle: Eurovaalit häviää jääkiekolle katsojamäärissä takuuvarmasti