Monen arvokisamitalin suomalaispuolustaja siirtyy Ruotsin SHL:ään

KHL-Jokereista SHL:ään. Kokenut leijonapuolustaja Topi Jaakola edustaa ensi kaudella Jönköpingin ylpeyttä. Sopimus HV71:n kanssa on yksivuotinen. Kuva: HSP

Moninkertainen arvokisakävijä Topi Jaakola siirtyy viiden KHL-kauden jälkeen Ruotsin SHL:ään. Kolme edelliskautta Jokereita edustanut maajoukkuepuolustaja pukeutuu ensi kaudella ruotsalaisen HV71:n peliasuun. 

– HV:n tavasta toimia on tullut paljon positiivista viestiä. Kävimme seuran kanssa neuvottelujen aikana antoisia keskusteluja heidän tavastaan toima ja tehdä asioita. Tekemisen taso on korkea ja laadukas, Jaakola perustelee.

KHL:ssä Jaakola ehti pelata kaudesta 2012–13 alkaen. Ensin seurana oli kaukoidän Amur Habarovsk, toisella kaudella Leijonien luottopuolustaja puolusti Kari Jalosen valmentamassa Lev Prahassa. Tshekkiläisjoukkue eteni monen suomalaispelaajan vahvistamana KHL:n finaaleihin, mutta hävisi Gagarin Cupin kirvelevästi seitsemännessä finaaliottelussa.

Kolmen Jokereissa pelaamansa kauden jälkeen KHL-mittari tuli ainakin toistaiseksi täyteen. Aloite maisemanvaihdosta tuli Jaakolalta eli toisin kuin julkisuudessa on kerrottu, nimenomaan pelaaja purki sopimuksensa, ei seura tai eivät seura ja pelaaja yhteisymmärryksessä.

Suomen ensimmäisen ja ainoan KHL-seuran riveissä Jaakola ehti pelata vuodesta 2014 lähtien.

– Faneille iso kiitos tuesta, Jaakola kiittelee Jokerien kannattajia.

KHL:n runkosarja alkaa tänä vuonna elokuussa, Ruotsissa sarja starttaa SM-liigan tavoin syyskuussa. Oma lukunsa ovat myös liigojen loppumisaikataulut.

– Tavallaan Euroopassa on huono kehityssuunta, että arvokisojen ja KHL-elämän yhdistämisestä on tehty aika hankalaa. Tai sanotaanko niin, että kesäharjoittelun ja MM-kisojen yhdistelmä on hankala, Jaakola sanoo.

Tavoitteelliselle ammattilaiskiekkoilijoille palautumisen, kehittymisen ja nousujohteisen harjoittelun yhtälö ei ole helposti ratkaistavissa.

– Kun pitäisi pelata pitkälle toukokuuhun ja harjoitella kehittävästi, sille on hyvin vähän tilaa ja aikaa, eikä sille välttämättä löydy ymmärrystä. Kieltämättä se rupesi jossakin kohtaa tympimään. 

– Jos kesät jäävät järjestäen lyhyiksi, se ei vain toimi niin, Jaakola huomauttaa ja kertoo alkaneensa pohtia, miten iso hyöty pitkästä peruskuntokaudesta on.

– Osa pelikavereista on mennyt KHL-seuroihinsa jo kesäkuun puolella. Kun mitä tahansa asiaa tekee liikaa, se alkaa tympiä. Olen sellainen tyyppi, että pohdin tällaisia asioita ja ymmärrän sen, että jätkätkin kenties jättävät arvokisoja väliin sen vuoksi, että pystyvät harjoittelemaan kesällä kunnolla.

– Tämä pätee niin nuorisoon kuin meihin vanhempiinkin pelaajiin. Vanhemmiten pitää nousujohteisen harjoittelun lisäksi kiinnittää huomiota siihen, että pystyy pelaamaan kauden läpi ilman loukkaantumisia.

Jaakola on Kärppien kasvatti. Oulussa hän ehti pelata 351 runkosarjaottelua ja ison määrän playoff-otteluja (72). Liigakaudet venyivät järjestäen pitkiksi, mistä kertovat myös kasvattajaseuran paidassa voitetut neljän mestaruutta, hopea ja pronssi.

Jaakola on kiekkoillut yhdeksän viime kautta ulkomaiden liigoissa, ensin neljä Ruotsissa ja viisi viimeksi kulunutta KHL:ssä. Kaudet 2008–10 Jaakola kantoi ruotsalaisseura Södertäljen paitaa, kaksi seuraavaa kautta hän edusti pohjois-ruotsalaista Luulajaa. Noihin aikoihin läntisen naapurimme pääsarjan nimi oli vielä Elitserien.

Vaikka liigan nimi on vaihtunut SHL:ksi, ruotsalainen kiekkokulttuuri ja arkielämä ehtivät käydä kärppäkasvatille tutuiksi.

– En itse pysty tuoreeltaan vertaamaan SHL:n ja KHL:n tasoa keskenään, mutta se, mitä olen pelaajakollegoilta ja tutuilta kuullut, niin kaikilla on ollut sama viesti: Ruotsissa pelataan vauhdikasta, luistelupainotteista ja aktiivista lätkää. Jos sen keskustelun perusteella vähän kärjistää, niin siellä pelataan pienen kaukalon peliä isossa kaukalossa, Jaakola sanoo.

Yli sadan A-maaottelun mies on selvästi innoissaan tulevasta maisemanvaihdoksesta. Kevään 2011 maailmanmestari suhtautuu yhä kunnianhimoisesti edustustehtäviin. 

– HV kuulosti sellaiselta ympäristöltä, että siellä on iso mahdollisuus kehittyä ja mennä pelaajana vielä eteenpäin, 33-vuotias puolustaja perustelee.