Moni entinen pelaaja on nykyään valmentaja

Ilahduttavan moni entinen aktiivijääkiekkoilija jatkaa nykyisin lajin parissa. Tässä jutussa tarkastelemme niitä, jotka ovat siirtyneet pelien loputtua valmennuspuuhiin. Lisäksi on toki heitäkin, jotka ovat uskaltautuneet jopa tuomarihommiin. Osa puolestaan tekee töitä seuran pukuosastolla tai vaikkapa eri medioiden kommentaattoreina.

Mutta ne valmentajat. Jos tarkastelemme vaikkapa kotoista Lukkoamme, niin edustusjoukkueen valmennustiimissä on omista pojista tällä hetkellä maalivahtivalmentaja

Mikael Vuorio

. Hämäläisen Erik oli myös Rauli Uraman aikana mukana liigajoukkueen valmennusportaassa useamman kauden. Nyt Eepi on jo jonkin aikaan koutsannut Lukon B-junnuja. B:n maalivahtivalmentajana häärii Klaus Savolainen ja B1-joukkueen joukkueenjohtajana toimii toinen entinen sarjajyrä,

Mikko Luovi

.

A-junnuja vetää aikamoinen kaksikko, sillä Timo Saarikosken apuna on

Pasi Saarela

. Jari Torkki toimii puolestaan Lukon B-97 -joukkueen peräsimessä apunaan

Hannu Roos

. C2-99:n valmentaja on Olli-Pekka Rajala ja D1-00:n

Sami Lehtinen

.

Lehtinen toimii myös Rauman Lukko ry:n valmennuspäällikkönä ja Jari Neuvonen toiminnanjohtajana.

Hyvät lähtökohdat

Rauman Lukko ry:n toiminnanjohtaja Jari Neuvosen mukaan oma peliura antaa hyvät lähtökohdat valmentamiseen.

– Ei pelaajataustasta ainakaan mitään haittaa ole. Jos entisiä pelaajia on valmentaminen kiinnostanut, niin olemme antaneet mahdollisuuksia. Sinänsä emme mitenkään ole valmentajapaikkoja tyrkyttäneet, Neuvonen sanoo.

– Hieno homma, kun valmentaminen kiinnostaa ja intohimoa siihen löytyy. Seura kouluttaa omalta osaltaan lisää.

Kultaiset koutsit

Sen ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1995 voittaneesta maajoukkueesta on myös aika moni lähtenyt sittemmin valmennushommiin. Erik Hämäläinen on heistä yksi.

Liigassa tällä hetkellä näitä herroja ovat Raimo Summanen (HIFK) ja Hannu Virta (Jokerit, apuvalmentaja, myös maajoukkueessa). Liigassa kokemusta valmennuspuolella ovat saaneet myös entinen SaiPan maalivahtivalmentaja Jarmo Myllys , apuvalmentaja niin Turussa kuin Kuopiossakin toiminut Mika Strömberg , Tapparan penkin takana hetken viihtynyt apuvalmentaja Janne Ojanen ja Ilvestä koutsannut

Raimo Helminen

. Raipe on nykyään apuvalmentajana KHL:ssa ja joukkue on Barys Astana.

Pitänee kai mainita tässä yhteydessä myös pukupuolen herroista maajoukkueen joukkueenjohtaja

Timo Jutila

.

Junnupuolen valmennuskokemusta kultaleijonista ovat saaneet Tero Lehterä (Blues A), Marko Palo (HPK B), Juha Ylönen (Blues C) ja Mika Nieminen (Tappara D ja E taitovalmentaja). Ari Sulander on puolestaan toiminut kaksikymppisten maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

Antti Törmäsen valmennusura vei Mestiksen Sportin kautta Sveitsin mestariksi saakka. Aivan hiljattain mies sai kuitenkin monoa Bernistä.

Kerrotaan vielä yksi erikoisuus. Nimittäin puolustaja Marko Kiprusoff jatkaa peliuraansa edelleen kakkosdivarin Kuusamon Pallo-Karhuissa. Hän tulee mainituksi tässä jutussa sen takia, että kaudella 2011-12 mies toimi kyseisen seuran pelaaja-valmentajana.

Aktiiviuraansa kaukalon puolella ensimmäisistä kultaleijonista jatkavat vielä meillekin hyvin tuttu Petteri Nummelin , liigassa niin ikään polkevat Ville Peltonen , Sami Kapanen sekä NHL-jäillä viilettävä

Saku Koivu

. Tuleeko heistä aikanaan valmentajia