Muistatko, kun Selänne viimeksi pelasi Äijänsuolla?

Parhaillaan elokuvateattereissa pyörii dokumenttileffa Sel8nne, joten Kiekkoareenan nostalgiaosasto kääntää katseensa kauteen 1991-1992. Se oli viimeinen sesonki, jonka supertähti Teemu Selänne pelasi Suomessa.

Supertähtenä hänestä puhuttiin jo tuolloin. Hyökkääjän Äijänsuolla nähneet tietävät, ettei se ollut vain Jokerien pääomistajan Hjallis Harkimon nostattamaa hypeä.

Nuori lupaus oli edustanut Suomea ennen kauden alkua pelatussa Kanada-cupissa, jossa kaikki NHL-ammattilaisetkin olivat mukana. Selänne oli kovien odotusten mukainen. Hän teki kaksi maalia ja syötti yhden, kun Jokerit voitti Lukon 5-2.

Vuoden vaihduttua Jokerit tuli Äijänsuolle toisen kerran. Jokerit voitti 4-2 ja Selänne teki hattutempun (viimeinen tyhjiin). Uuden Rauman otsikossa luki, että ”Lukko joutui nöyrtymään Tähti-Teemulle”. Turun Sanomissa taas kerrottiin, että ”Supertähti Teemu Selänteen ihailijat voivat huokaista helpotuksesta. Pieni nivusvamma on historiaa ja Jokerien laituri luistelee tosi lujaa”.

Selänne teki runkosarjan 44 ottelussa 39+23 pistettä. Pudotuspeleissä hän iski 10 matsissa 10+7. Jokerit voitti SM-kultaa.

Vanhat lehtijutut kertovat, että Teemun saama valtava positiivinen julkisuus myös ärsytti osaa kateellisesta kansasta. Selänteelle huudeltiin vieraskatsomoissa kaikenlaista.

– Huutelijat ovat maksaneet pääsylippunsa, kuittasi Selänne kauden päätteeksi kultamitali kaulassa.

Todennäköisesti enemmän hokimiestä nyppivät kommentit, joiden mukaan Selänne olisi liian heikko ja pehmeä kovaan NHL:ään. Jos oikein tahdon muistaa, käsitys oli yllättävän yleinen. Ilmankos Teemu palasi aiheeseen tuoreessa elokuvassakin: ”Moni sanoi suoraan, ettet sä pärjää siellä”.

En malta olla mainitsematta, että itse olin eri mieltä. Ja kirjoitin sen Uuteen Raumaan keväällä 1992, nähtyäni pudotuspelit ja tähtipelaajan ilman paitaa. Selänne oli valmis pelillisesti, fyysisesti ja henkisesti.

Puheena olevan kauden 1991-1992 aikana Selänne pelasi Kanada-cupissa ja olympialaisissa. Tsekkoslovakian MM-kisat keväällä jäivät käymättä.

Teemu kieltäytyi maajoukkuekutsusta, mutta kiekkoliiton big boss Kalervo Kummola puhui pelaajan ympäri. Kummola soitti innoissaan päävalmentaja Pentti Matikaiselle , että Selänne tulee sittenkin.

Ei tule, vastasi Matikainen. Se oli rohkea päätös. Maajoukkueen lähtiessä Prahaan kirkui Iltalehden lööppi lentokentällä: Kiekkoskandaali – Teemu halusi mukaan, ei otettu!

Suomi taisteli ensimmäisen aikuisten MM-mitalinsa. Ilman Selännettä.

SM-liigassa Selänne on kultakauden jälkeen pelannut vain yhden lyhyen jakson. Teemu piipahti Jokereissa NHL:n työsulkukaudella 1994-1995. Jokereille kävi kylmät jo ennen peliä: vierasjoukkueen kopissa oli alle 10 astetta lämmintä. Kylmää oli kyyti jäälläkin. Lukko voitti 4-2.

Lukon maaleista vastasivat Harri Lönnberg (2), Jarmo Kuusisto ja Mikko Luovi. Juha Riihijärvi syötti kolme ja Pasi Saarela kaksi maalia.

Katso videot Selänteestä
Äijänsuolla 1991 ja 1994: www.kiekkoareena.fi