Muistatko tätä? Ässistä pois potkitun kultavalmentajan mitalista pieni pala kuuluu myös Poriin

Paljon samaa. mutta ei pikkutakin rintalogoa. Päätuomari Aleksi Rantala, Venäjän päävalmentaja Olegs Znaroks ja valmentaja Harijs Vitolins selvittelivät maalitilannetta marraskuun Karjala-turnauksessa. Rantala oli tuomarina myös olympiafinaalissa, mutta venäläiset esiintyivät olympia-areenalla ilman kansallistunnuksia. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Mitä korkeammalle Olegs  Znaroks valmentajaurallaan nousee, sitä varmemmin Porissa kaivetaan esille vanhoja lehtileikkeitä hyökkääjän ässäajoista.

Vierailu patapaitaan jäi todella lyhyeksi.

Znarok sai potkut jo elokuussa 1991 kuumennettuaan Ruotsin Örnsköldsvikissä pelatussa harjoitusottelussa niin pahasti, että kävi käsiksi linjatuomariin. Ässät irtisanoi viiksekkään neuvostoliittolaisvahvistuksensa sopimuksen saman tien ja passitti hyökkääjän takaisin Riikaan.

– Joukkueen kannalta tämä oli paras ratkaisu. Meillä on tietyt käyttäytymisnormit, joita noudatetaan, Ässien toimitusjohtaja Lasse Heikkilä perusteli silloin.

Koska pesti jäi kesätyöksi, visiitistä ei jäänyt virallisiin pelaajatilastoihin ollenkaan merkintöjä.

KHL-mestaruuksien myötä urheiluromantikot ovat kaivelleet tilastoja huomatakseen, että kuumaverinen Znarok – silloin vielä ilman s-kirjainta – oli aikoinaan melkoinen pelimies.

Laituri teki kaikkina Riikan-vuosinaan huomattavasti enemmän pisteitä kuin seurakaveri Vjatseslav Fandul, joka Suomeen siirryttyään oli yli kymmenen vuoden ajan yksi SM-liigan parhaista ja tehokkaimmista ulkomaalaisvahvistuksista.

Olegs Znaroks pelasi MM-kisoissa Latvian paidassa viimeksi keväällä 1999. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ennen Dinamo Moskovan ja Latvian maajoukkueen valmentamista Znarok pelasi AHL:ssä ja Saksassa. Siellä kuumakalle nakutti alasarjoissa kuusi sadan pisteen kautta putkeen. Paras vuosi Freiburgissa tuotti 162 (60+102) pistettä.

Niillä tosin ei ole kärpäsen raadonkaan verran merkitystä Venäjän peräsimessä.

Mutta kutkuttava tarina DEL-kytkös on. OAR:n venäläistähtien latvialaisella valmentajalla on näet myös Saksan kansalaisuus.

Niistä asioista ei revitä Venäjällä isoja otsikoita. Venäjällä revitään tulosta. Znarokin nimenomaisena ja ainoana tehtävänä on ollut palauttaa punakone huipulle.

Sen hän on myös tehnyt.

Valmentajana Znaroks on ollut samalla lailla kuumaverinen kuin pelaajana. "Kurkunleikkaaja" on voittanut maailmanmestaruuden lisäksi kolme KHL:n mestaruutta eli Gagarin Cupia.

Ja nyt ex-ässävahvistus on olympiavoittaja. Sen korkeammalle Znaroksin on tuolla kielitaidolla mahdotonta kivuta.

Lisää aiheesta

Olympiakolumni: Huh huh, olipa finaali: Kylmän sodan ja kuumien kiekkotunteiden paluu

Punakone jauhoi lopulta yllättäjä-Saksan kumoon – Kirill Gaprizov laukoi kultaa venäläisille

Suomalaistuomareilla tiukat paikat olympiafinaalissa – punakoneen paine kasvaa, Saksalla yhä täydet saumat jättipottiin