Myös Lukko valitti hallinto-oikeuteen avin rajoituksista – "Kaipaamme selkeitä perusteita, jotka ovat kaikille ymmärrettäviä"

Liigaseurat kaipaavat rajoituksille selkeitä ja läpinäkyviä perusteita.

Kuten suuri osa liigaseuroista, myös Rauman Lukko päätti valittaa hallinto-oikeuteen aluehallintoviraston päätöksestä kieltää yleisötilaisuuksien järjestäminen. Lukon valitus lähti eteenpäin maanantaina.

– Lukko teki tämän yhdessä muiden liigaseurojen kanssa. Tässä on kyse paljon isommista asioista kuin Lukosta tai edes jääkiekosta, Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas painottaa.

– Liiga, joka on edustaa merkittävää tahoa tapahtuma-, kulttuuri- ja urheilukentässä, haluaa nostaa tämän asian esille. Toivottavasti tästä syntyy keskustelua ja läpinäkyvyyttä, ja päätökset tulevat perustumaan faktoihin.

Kaikille ymmärrettäviä perusteita rajoituksille

SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi perusteli asiaa aiemmin MTV:n haastattelussa. Hän painotti, että tilanne on hyvin epäselvä.

Kallioniemen mielestä se oli sitä sekä päättäjille että erityisesti rajoitusten kohteille.

– Tämä on sellainen asia, jolla on laajempi merkitys. Tämä kuuluu suomalaiseen yhteiskuntaan, Kunnas sanoo.

– Kaipaamme selkeitä perusteita, jotka ovat kaikille ymmärrettäviä. Me haluamme, että ne tuodaan esille, kun tehdään päätöksiä.

”Ymmärrämme kokonaiskuvan”

Avin rajoituksia punnittiin oikeudessa jo viime viikolla, kun Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi paikallisen avin päätöksen kuntosalien sulkemisesta.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus puolestaan ei keskeytä Etelä-Suomen aluehallintoviraston kuntosalirajoituksia, kertoi hallinto-oikeustuomari Ari Koskinen maanantaina Helsingin Sanomille. Valituksia oli joulun jälkeen tehty jo 15.

– Tässä on mukana myös taloudellinen näkökulma. Meidän elinkeinomme – enkä puhu nyt Lukosta – vaurioitetaan tässä vakavasti. Pitää muistaa, että tässä voidaan aidosti tehdä kulttuurillisesti todella iso tuho, Kunnas puntaroi.

– Me ymmärrämme kokonaiskuvan. Ymmärrämme, miksi nämä kaikki laitettiin kiinni ennen joulua. Ymmärrämme, mitä se tilanne tarkoitti terveydenhuollon näkökulmasta. Ymmärrämme, että varmuuden vuoksi laitettiin kiinni, jotta nähdään, mihin suuntaan mennään. Mutta me myös toivomme, että tässä tilanteessa on aidosti tarjolla myös tukia.

Liigapelit matalan riskin tilaisuuksia

Koronarajoituksia on mitattu oikeussaleissa myös muualla Euroopassa. Belgiassa tuomioistuin keskeytti muun muassa teattereita koskeneen kulttuuritilojen sulun.

Belgian korkeimman hallinto-oikeuden mukaan viranomaiset eivät ole esittäneet, millä tavalla viihdealan tapahtumapaikat olisivat erityisen vaarallisia terveydelle.

Suomessa THL on listannut matalan riskin tilaisuuksiin lasketaan mukaan myös suuret yleisötapahtumat, joissa katsojille on osoitettu oma numeroitu istumapaikka.

– Me oikeasti kannamme oman vastuumme ja haluamme yhteistyössä kehittää tapahtumia, jotta pelimme aidosti pysyvät matalariskisinä paikkoina, Kunnas korostaa.

– Me rakensimme jo Pitsiturnauksesta referenssitapahtuman. Teimme sen hyvässä yhteistyössä terveysviranomaisten ja avin kanssa. Ja tulos oli erinomainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut