Myrsky siivitti Feran kunnon flow-tilaan – Mestari-Pori oli toisella jaksolla kauden pahimmassa pyörityksessä

Fera juhli Meea Lehtisen lyömää ja Aino Tanhuan (kuvassa) tuomaa 5–0-juoksua toisella jaksolla. Supervuorossa vikkeläjalkaisella Tanhualla oli vähän liiankin kiire. Kuva: Elmeri Elo/All Over Press.Kyllä näiden Feran naisten kanssa saa välillä niin äimänä olla.

Lauantaina Otanlahdessa vaikutti ensimmäisen jakson perusteella siltä, että raumalaisittain naisten Superpesis-ottelun kiinnostavin asia on, millaisiin lukemiin myrskypuhuri nostattaa tuulimittarit, ja pysyvätkö kaikki lähialueen valtavat puut pystyssä.

Ensimmäisessä sisävuorossa Iida Lomppi kotiutti Ilona Hakoniemen, mutta sen jälkeen Feralta ei onnistunut sisäpelissä juuri mikään. Jakson ”huipennus” oli kolmas sisävuoro, jossa Feralta kävi lyömässä kolme pelaajaa.

Hallitseva mestari, runkosarjan voitosta tiukasi kamppaileva Porin Pesäkarhut, vei jakson helposti juoksuin 5–1. Fera vaikutti lamaantuneen jo Tiia Peltosen läpilyönnistä, jolla Pori meni 2–1-johtoon.

Kovin moni ainakaan Feran pukukopin ulkopuolella tuskin uskoi, mitä tuleman piti. Ontuvaa vertausta käyttäen Fera saapui toiselle jaksolle kuin myrskytuuli.

Supervuorossa tuuli jälleen kääntyi, ja Pesäkarhut vei kaksi pistettä tuloksella 1–2 (1–5, 7–3, 0–1).

Iida Lomppi löi kaksi juoksua ja pelasi erittäin vahvan ulkopelin. Kuva: Elmeri Elo/All Over Press.

Fanny Lahtisen lyönti käynnisti hurmoksen

Harva asia on urheilussa hienompaa kuin nähdä, kun urheilija tai joukkue on niin sanotussa flow-tilassa, ja kaikki onnistuu kuin itsestään. Lauantaina Fera oli toisella jaksolla ainakin lähellä kollektiivista flow’ta.

Ensitahdit iski Fanny Lahtinen, jonka löynti painui Pesäkarhujen kolmoskopparin Elisa Paunan suosiollisella avustuksella maisemaan. Lahtisen kunnari tuotti myös kaksi tavallista juoksua.

– Minun mielestäni siitä pitäisi saada ekstrapiste, jos saa pallon kopparin jalkojen välistä, Feran pelinjohtaja Erno Tuomainen veisteli.

Lahtisen jälkeen estradin otti haltuun Iida Lomppi. Feran 19-vuotias sieppari riehui loppujakson ajan tontillaan kuin trombi. Lomppi napsi kaikki mahdolliset ja mahdottomat pallot räpyläänsä ja poltti Pesäkarhujen etenijöitä etupesille yksi toisensa perään.

Sisällä Lomppi kävi välillä lyömässä ottelun toisen juoksunsa. 4–0-lukemat toi merkkaamattomalla välilyönnillä etenijäjokeri Jessika Sihvonen.

– Onnistumisista tulee aina tosi hyvä fiilis ja itsevarma olo. Sellainen, että nyt onnistuu kaikki. Varsinkin, kun ulkopelissä onnistuu, tulee olo, että lyökää mulle, lyökää mulle. Sitä oikein haluaa näyttää, mihin kaikkeen pystyy, Lomppi kuvaili toisen jakson tähtihetkiään.

Fanny Lahtinen puhalteli kunnarinsa jälkeen kolmospesällä. Lahtinen kruunasi hienon iltansa viimeisen ulkovuoron syöksykoppiin. Kuva: Elmeri Elo/All Over Press.

Ainakin lähes kauden parasta peliä

Fera pelasi toisella jaksolla ainakin lähelle kauden parasta peliään, ja ulkona varmasti parasta. Kaikki tuntui onnistuvan, pallot liimaantuivat räpylöihin ja Fera johti jaksoa parhaimmillaan 6–0.

Paljon kertoo se, että Pori ei ollut kertaakaan kauden aikana päästänyt jaksolla seitsemää juoksua eikä hävinnyt jaksoa neljän juoksun erolla. Koko sarjan lyöjätilaston kakkosena oleva Porin lyöjäjokeri Susanna Puisto (2+67) ei myöskään ole monessa pelissä jäänyt yhteen lyötyyn juoksuun, kuten nyt.

– Vaikea sanoa, oliko jakso kauden parastamme. Myös kesä-heinäkuun vaihteessa pelasimme hyvin. Siihen samaan kategoriaan tämä menee. Ulkonakin aloimme saada palloja kiinni, Tuomainen näki.

Leveyttä myös kotiutusrintamaan

Lompin mukaan Lahtinen kylvi kunnarillaan Feran toisen jakson huippuesityksen siemenen.

– Ehkä siitä tuli tietty vapautuminen ja sisäpeli vähän aukesi kaikilla. Peli lähti pyörimään ja tuli peräkkäisiä onnistumisia. Tuollainen iso onnistuminen vahvistaa kaikkien itseluottamusta ja myös helpottaa pelaamista, Lomppi analysoi.

Erityisen ilahduttavaa ja syksyä ajatellen rohkaisevaa Feran kannalta oli juuri Lahtisen ja Lompin onnistumiset mailan varressa. Fera kaipaa kotiutusrintamaansa leveyttä. Superjokereista Eveliina Kesti on löynyt 47 ja Meea Lehtinen 35 juoksua. Lahtinen on löytyjen tilastolla kolmantena 14:llä ja Lomppi neljäntenä 13:lla juoksulla.

– Tietenkin on tosi hyvä fiilis, varsinkin kun pystyy näin kovaa joukkuetta vastaan lyömään pinnoja. Se lisää itsevarmuutta. Toki vastustaja nyt vähän auttoikin, mutta olemme paljon puhuneet, että tulos on tärkeämpi kuin tyyli.

Lompin lyödyt juoksut noudattelivat tätä ohjetta. Ne olivat lyöntejä, joilla on mahdollisuus tehdä juoksuja: ilkeä pomppu polttolinjaan ja rohkea välilyönti.

– Kun panee vastustajan suorittamaan, ulkopelaajalla on aina paine tehdä hyvä suoritus, parin viikon päästä erityisopettajan opintonsa Turun yliopistossa aloittava Lomppi muistutti.

Lahtinen, Lomppi ja Ilona Hakoniemi onnistuivat erinomaisesti myös vaihtolyönneissään. Hakoniemen (6/6) ja Lompin (3/3) kärkilyöntien onnistumisprosentti oli pyöreä sata, ja Lahtinen onnistui saattelemaan etenijän ykkös- ja kolmospesän välillä viisi kertaa kuudesta yrityksestä.

Ykköspalkittu Lahtinen kruunasi iltansa viimeisen ulkovuoron syöksykopilla.

Vielä on syksyä jäljellä

Supervuorossa Fera kenttäkuuluttajaa mukaellen ”hieman sähläsi”. Kärki Miia Puolakka–Essi Kesti–Hakoniemi järjesteli numerolla neljä lyöneelle Lahtiselle palottoman ajolähdön. Tämän merkattu lyönti jäi kopiksi polttolinjaan, tuloksena kaksi paloa. Tämän jälkeen Aino Tanhua hosui ykköspesällä, ja Porin lukkari Minttu Vettenranta nappasi tästä kärpäsen.

Emilia Linnan lyönti ajolähtötilanteessa toi Porille tarvittavan juoksun ja toisen pisteen.

Tappiosta huolimatta jakson vieminen Porilta suvereeniin tyyliin saattaa olla tärkeäkin itseluottamusbuusti, kun kauden tärkeimmät pelit ovat edessä.

– Alla oli muutama heikko peli. Kyllä tämä varmasti, ainakin toivon mukaan, näkyy myös jatkossa. Saimme paljon onnistumisia ja pidettyä Porin ahtaalla, eli ihan hyvältä näyttää. Nyt yritetään vielä vähän tarkentaa omaa pelaamista. Vielä on syksyä jäljellä, Tuomainen tuumaili.

Essi Kestille vuoden jatkosopimus

Fera julkaisi lauantain paikallispelissä myös yhden jatkosopimuksen. Täksi kaudeksi Kempeleen Kiristä Raumalle vaihtanut Essi Kesti jatkaa Ferassa vuoden sopimuksella.