Näin Lukon palkkaleikkausneuvottelut etenivät – pelaajien edustaja koki pientä painetta joukkueen puolesta: "Että tulisimme vastaan, mutta emme joutuisi ryöstetyksi"

Heikki Liedes ei tiedä mitä pääluottamusmies tekee, mutta hieman sen kaltaiseen roolin hän Lukon palkkaleikkausneuvotteluissa otti.

| Päivitetty

Rauman Lukko Oy sekä miesten liigajoukkueen pelaajat ja valmentajat saivat torstaina maaliin merkittävät neuvottelut. Lukko pystyi myöhään illalla tiedottamaan, että pelaajat ja valmentajat ovat päättäneet leikata palkkojaan auttaakseen seuraa vaikeassa koronavirustilanteessa.

Nimet saatiin paperiin reilun viikon neuvotteluiden tuloksena.

Seuran aloitteen teki viime viikon keskiviikkona toimitusjohtaja Timo Rajala, joka kutsui Lukon kokeneemman pään pelaajia palaveriin toimistolle.

Pelaajien jälkeen omaan neuvotteluunsa istui Lukon valmennus.

– Mun mielestäni neuvottelut etenivät koko ajan hyvin ja hyvässä hengessä. Pöydässä oltiin avoimin kortein, asioista puhuttiin asioiden oikeilla nimillä. Mitään linssiin viilaamisen makua ei ollut, Heikki Liedes kuvailee.

Liedes päätyi edustajaksi, mutta ei ota kunniaa

Liedeksestä tuli neuvotteluissa pelaajien edustaja ja äänitorvi. Esimerkiksi Lukon tiedotteessa oli hänen kommenttinsa ja alla yhteystiedot lisäkysymyksiä varten.

Liedes on alunperin Hämeenlinnan Pallokerhon kasvatti, mutta kotiutunut Raumalle. Lukkoa hän on edustanut vuodesta 2016 ja saavuttanut aseman luotettavana alempien ketjujen työmyyränä.

– Kun katsoo meidän julkaistuja sopimuksia, niin toistaiseksi aika nuori ryhmä on kasassa. 27-vuotias alkaa olla aika vanha tähän meidän porukkaan, Liedes naurahtaa.

Jos palaveri olisi käyty kauden aikana, neuvottelupöydässä joukkuetta olisi todennäköisesti edustanut kapteenisto. Nyt se ei ollut mahdollista, sillä viime kauden kapteeni Tapio Laakso lopetti uransa, varakapteeneista Justin Danforth siirtyy Venäjälle ja Ilkka Heikkisen uran jatkolle on auki lähinnä takaportti.

Joukkue äänestää usein keskuudestaan kapteenistoon kuuluvat pelaajat ja he ovat tavallaan urheilujoukkueen luottamusmiehiä.

Jos vastaavansävyinen neuvottelu olisi käyty ”normaalissa” työpaikassa, ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä olisi luultavasti edustanut heidän valitsemansa pääluottamusmies.

Liedeksen voi nähdä Lukon pääluottamusmiehenä, sillä hän oli viime kaudella pelaajien yhteyshenkilö Pelaajayhdistykseen päin.

Liigapelaajien etujärjestö Suomen Jääkiekkoilijat ry kuuluu Suomen Huippu-urheilijoiden Unioniin. Useamman yhdistyksen muodostama SHU puolestaan on yksi Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n jäsenliittoista.

– Täytyy myöntää, ettei mulla ole hajuakaan, mitä pääluottamusmies tekee. Olen enemmän ollut sellainen välikäsi ja saanut paljon apua joka paikasta. Missään nimessä kaikki kunnia neuvotteluista ei kuulu mulle, Liedes korostaa.

Kukaan pelaajista ei hangannut vastaan

Liedeksen kanssa neuvottelupöydässä istuivat viime kauden kolmas varakapteeni Toni Koivisto ja maalivahti Oskari Setänen. Suurena apuna oli myös Pelaajayhdistys, joka on kartalla muun muassa muiden liigaseurojen tilanteesta ja juridiikasta.

– Tietysti sillä tavalla koin ehkä pelaajien puolesta painetta, että piti yrittää saada mahdollisimman reilu lopputulos molemmille osapuolille. Että tulisimme vastaan, mutta emme joutuisi ryöstetyksi, Liedes kuvailee.

Toimistolla käydyn keskustelun jälkeen Liedes apureineen alkoi soitella Lukon joukkueen pelaajia läpi, selittää tilannetta ja kysyä mielipidettä palkan leikkaamisesta.

Apuna oli myös joukkueen Whatsapp-ryhmä. Viestisovelluksen kautta informaatio kulki kaikille nopeasti ja ryhmässä myös sana oli vapaa ajatuksille.

– Ei meillä ollut yhtään jätkää, joka olisi hangannut vastaan. Me ymmärsimme, että tässä tilanteessa meidän pitää kantaa kortemme kekoon ja tulla vastaan, Liedes sanoo.

Mieluummin leikkaus nyt kuin lomautus myöhemmin

Maanantaina osapuolet pitivät toisen palaverin, jossa pelaajat esittelivät Rajalalle oman ehdotuksensa.

Lukon hallitus käsitteli sen kokouksessaan, asiat kirjattiin mustaksi valkoiselle ja paperiin pistettiin nimet alle.Pelaajat ja valmentajat eivät siis menneet oma-aloitteisesti koputtamaan seuran toimiston ovea, mutta toisaalta osoittivat joustoa ja tekivät hienon kädenojennuksen.

Tulemalla nyt vastaan pelaajat ja valmentajat varmistivat, ettei tilanne äidy heidän lomauttamiseensa. Toisaalta, jos Lukko onnistuisi ensi kaudella urheilullisesti ja taloudellisesti, seura saattaisi muistaa pelaajien eleen mahdollisina bonuksina.

Aikaisemmin pääsarjaseuroista muun muassa Seinäjoen Jalkapallokerhon ja Rauman Feran pelaajat olivat suostuneet leikkaamaan hetkellisesti kuukausipalkkojaan, mutta Lukko oli ensimmäinen jääkiekon liigaseura ja kysymys on koko kauden palkoista.

Ulostulo sai todella positiivisen vastaanoton, millä saattaa olla jatkossa merkityksensä esimerkiksi yhteistyökumppaneiden ja kannattajien tukihaluille.

– En tiedä, onko se niin iso juttu, olemmeko ulostulon kanssa ensimmäisiä vai toisia. Hieno ja iso asia tässä on pelaajien ja valmentajien ymmärtäväisyys, Timo Rajala huomauttaa.

Prosenttiluku pysyi piilossa

Rajala on kertonut Lukon liikevaihdon putoavan koronaviruksen vaikutuksien takia ainakin miljoonan. Liikevaihto kasvoi kaudella 2018–19 yli 8 miljoonaan euroon.

Palkat ovat looginen säästökohde, koska henkilöstökulut muodostavat Lukon kulurakenteesta noin 60 prosenttia. Jo aikaisemmin Rauman Lukko Oy sai päätökseen yt-neuvottelut, joiden seurauksena erilaiset lomautukset koskettavat kaikkia taustayhtiön 27 vakituista työntekijää.

Millaisista euromääristä pelaajien palkkaleikkauksissa on kysymys, sitä Rajala ja Liedes eivät suostu avaamaan.

– Sovimme, ettemme kerro prosenttiosaa julkisuuteen. Muilla liigaseuroilla on vielä neuvottelut käynnissä, Liedes muistuttaa.

– Säästö on merkittävä, mutta summia en lähde aukaisemaan, Rajala myötäilee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut