Näinköhän taas löytyi timantti Lukon maalille? – "Nyt valinta osui oikeaan"

Samuel Harvey torjui kauden toisen nollapelinsä ja nappasi SM-liigan tilastojen piikkipaikan itselleen.

Kahdesti pelasti ylärima, muutaman kerran puolustajat, mutta yhtä kaikki: Samuel Harvey koppasi 29 laukausta ja torjui kauden toisen nollapelinsä, kun Lukko kukisti Äijänsuolla TPS:n maalein 3–0 (1–0, 1–0, 1–0).

Raumalla on vuosikaudet totuttu hyvään maalivahtipeliin ja viime vuosina myös maalivahtivalmentaja Mikael Vuorion kykyyn saada suojattinsa kehittymään.

Nyt Vuorion käsissä vaikuttaa olevan pienikokoinen hiomaton timantti.

– Teemme paljon hommia asentoni kanssa, olemme tehneet siitä asti, kun tulin tänne. ”Miku” on todella hyvä pienten yksityiskohtien kanssa. Hän yrittää tehdä minusta paremman, jotta pärjään tässä sarjassa, Harvey kommentoi TPS-pelin jälkeen.

– Työ on edelleen kesken. Emme ole valmiita, emme ikinä ole. Haluamme aina olla parempia.

Vastuu kasvaa hiljalleen

Harvey pelaa toista kauttaan Euroopassa. Viime talven hän vietti Italiassa ja edusti HC Bolzanoa, joka pelasi monikansallista ICEHL-sarjaa. Esimerkiksi suomalaisen median otsikoihin Harvey ei murtautunut, mutta hän pelasi etenkin vahvat pudotuspelit ja herätti Lukon kiinnostuksen.

Kun kausi on edennyt, Harvey on hiljalleen napsinut enemmän ja enemmän peliaikaa. Juuri nyt hän näyttää olevan kiinni Lukon ykkösmaalivahdin tittelissä.

– Me yhdessä ”Mikun” kanssa teemme päätöksen pelaavasta maalivahdista, mutta varmaan minulla se viimeinen sana on. Pitkään tästä asiasta palaveerattiin ennen peliä, ja nyt valinta osui oikeaan, Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä kertoi.

– Meillä on kaksi hyvää maalivahtia. Koko ajan on ajatus, että haluamme pitää molemmat pelissä kiinni. Molemmat ovat vielä hyväluonteisia kavereita, joten näen tämän tilanteen erinomaisena.

Tilastojen piikkipaikalle

Peliajasta Harvey kamppailee Daniel Lebedeffin kanssa. Miesten tilastot ovat toistaiseksi varsin erilaiset, sillä Harvey on noussut koko SM-liigan ykkösnimeksi niin maalikeskiarvolla (1,36) kuin torjuntaprosentillakin (93,28) mitattuna.

Myös kaksi nollapeliä on toistaiseksi eniten sarjassa, tosin samaan ovat pystyneet myös Ässien Niklas Rubin ja Tapparan Christian Heljanko.

Lebedeff puolestaan on päästänyt taakseen keskimäärin 2,97 maalia ja torjunut kiekot 86,44 prosentin tarkkuudella, ja luvut sijoittavat hänet paljon pelanneiden maalivahtien joukossa tilastojen loppupäähän.

Millainen on maalivahtitilanteenne?

– Se on hyvä kysymys. Pelaan vain, kun valmentaja käskee minun pelata. En keskity tilanteeseen, Harvey vastasi.

– Molemmat meistä ovat pelanneet hyvin. En keskity tilanteeseen, enkä usko, että Danielkaan tekee niin. Meillä on hyvä suhde, ja potkimme toisiamme eteenpäin harjoituksissa. Se tekee meistä parempia.

Tuplamäärä torjuntoja

Lauantain kamppailussa Harvey joutui ottamaan lähes tuplamäärä torjuntoja kuin TPS:n veskari Filip Lindberg, jolle kirjattiin yhteensä vain 15 torjuntaa.

– Tuntuu hyvältä, kun tulee paljon laukauksia. Olet silloin sisällä pelissä, eikä tarvitse odottaa seuraavaa laukausta. Se on vain mukavaa, Harvey sanoi.

– Sanoisin, että tänään puolustukseni teki todella hyvää työtä pitäessään pelaajat pois edestäni. Näin suurimman osan laukauksista, ja jopa kun annoin reboundeja, puolustajat olivat ottamassa niitä.

Ottelun voittomaaliksi jääneen Lukon avausosuman survoi ensimmäisen erän loppupuolella puolustaja Kalle Ervasti, joka runnoi laatan läheltä sisään.

– Kun ei osaa viivalta tehdä maalia, Ervasti naureskeli.

Ervasti puolusti tuolloin Jami Krannilan johtaman Lukon kolmosketjun takana, ja sama ketju värkkäsi myös raumalaisten toisen maalin.

Siinä Tuukka Tieksola ja Gabriel Fontaine pelasivat vapaan väylän Krannilalle, ja tämä laittoi suorasta luistelusta kiekon Lindbergin selän taakse.

– Me aloitimme vahvasti, mutta heillä (TPS:llä) on hyvä joukkue. He saivat meidät ongelmiin, mutta pystyimme parantamaan, kun peli eteni, Harvey kertasi.

– Toisen erän viimeiset kymmenen minuuttia ja jopa kolmannen erän, kun puolustimme johtoamme, me pelasimme hyvin – todella hyvin.

Repoa paha pysäyttää

Lopullisesti pelin ratkaisi kukapa muu kuin Sebastian Repo, joka pelaa todella väkevää alkukautta. Repo täräytti suoraan syötöstä ylivoimamaalin, joka oli kuin kopio torstain SaiPa-pelistä.

Jälleen ruotsalaispuolustaja Jakob Stenqvist löysi samanlaisella piilotetulla syötöllä Revon, joka ampui tyhjään etunurkkaan.

Repo on tehnyt jo kahdeksan maalia, mikä on toiseksi eniten tämän kauden SM-liigassa, mutta viimeistely ei ole hänen ainut avunsa. Repo pelaa fyysisesti, minkä saivat kokea Lukon varakapteenin kovien taklausten kohteeksi joutuneet TPS-puolustajat Jimi Suomi ja Sisu-Petteri Lehtonen.

– Sisulla ja sydämellä tänään, ja hyvällä maalivahtipelillä. Kyllä joukkue halusi pisteitä ja taisteli upeasti sen eteen. Todella kova ilta, ja todella tyytyväisiä olemme, että saatiin pisteet jäämään tänne, Lämsä summasi.

”Jokainen pystyy täällä tekemään maaleja”

Kun erä päättyy, Samuel Harvey ei poistu suoraan pukukoppiin. Lukon maalivahti vetää maskin takaraivolleen, tuijottaa pitkään vastustajan päätyyn ja käy selvästi asioita mielessään läpi.

Mitä tapahtuu?

– Vain perusasioiden visualisointia. Tekniikka, jota olen tehnyt sitä menneisyydessä, ja teen sitä yhä. Se pitää minut keskittyneenä ja tyhjentää aivojani seuraavaan erään. Yksi erä on takana, ja keskityn seuraavaan, Harvey paljasti.

Quebecissä varttunut kanadalainen on 25-vuotias, ja hänellä on menossaan uran neljäs ammattilaiskausi. Pohjois-Amerikassa mies pääsi kahdella kaudella pelaamaan 14 AHL-ottelua San Jose Barracudassa ja puolikkaan ECHL-kauden Fort Wayne Kometsissa ennen lähtöään Eurooppaan.

Kometsissa hän pelasi samaan aikaan myös KalPan nykyisen amerikkalaisvahdin Stefanos Lekkasin kanssa.

– Suomalainen jääkiekko on hyvin intensiivistä ja hyvin kovavauhtista, ja täällä on paljon hyviä pelaajia.

Jokainen tässä sarjassa on hyvä pelaaja. Pitää olla koko ajan keskittynyt, pitää olla koko ajan valmis, Harvey luonnehti.

– Se on varmasti minulle suurin askel verratuna viime kauteen ja sitä edeltävään kauteen ECHL:ssä. Jokainen täällä on hyvä, jokainen pystyy tekemään maaleja. Siksi pitää olla keskittynyt koko ajan.