Naisleijonien olympiaottelussa oli lähes yhtä paljon yleisöä kuin miesten Saksa-pelissä

Numero 19 hihassa, 18 vuotta mittarissa. Petra Nieminen (oik.) avasi maalitilinsä olympiakaukalossa iskemällä Suomen viidennen maalin Venäjän olympiaurheilijoita vastaan. Kuva: JAvier Etxezarretta/All Over Press

Venäjän olympiaurheiljoiden jääkiekkomenestys on ollut toistaiseksi olematonta Etelä-Korean kisakaukaloissa.

Ison itänaapurin naiset ja miehet eivät ole voittaneet vielä otteluakaan olympiaturnauksissaan.

Suomen naisia vastaan venäläisten voitto ei ollut lähelläkään. Naisleijonat ottivat alkulohkon viimeisessä ottelussaan selkeän voiton lukemilla 5–1 (1–0, 2–0, 2–0).

Vaikka turnauksen maalitili nyt aukesi, OAR-lyhenteellä ja punaisilla peliasuilla pelaavan joukkueen turnaus on toistaiseksi ollut synkkä. Kolmen ottelun jälkeen maaliero on 1–15.

Päättäväisesti pelannutta Suomea vastaan Venäjän olympiaurheilijoiden joukkue ei päässyt kunnolla edes tekopaikoille.

Suomen maalivahti Noora Räty sai värjötellä toisen erän avauspuoliskon kokonaan työttömänä. Kakkoserän ensimmäinen kymmenminuuttinen sujui Rädyltä ilman ainuttakaan torjuntaa.

Voitto tiesi Suomelle tuttua puolivälierävastustajaa. Naiset kohtaavat lauantain puolivälierässä Ruotsin.

Alkulohkon päätöspelin alkutahdit löi kahdella osumallaan Michelle Karvinen Luulajassa leipätyökseen pelaavan Karvisen jälkeen osuivat Riikka Välilä ja Minnamari Tuominen.

Viidennen maalin veivasi joukkueen kuopus, 18-vuotias nokialainen Petra Nieminen.

– Näin, että olin yksin ja siinä sitten tuli pari sellaista onnenkantamoista harhautusta, hymyili Nieminen, joka on rakentanut taitojensa perustan Taka-Lauttalan maisemissa ja Tapparan poikajoukkueissa.

Päävalmentaja Pasi Mustonen niputti ottelun napakasti.

– Olen tyytyväinen, tämä oli hyvä peli. Voitto on aina voitto ja tukee jo entuudestaan hyvää itseluottamusta, Mustonen mietti Ylen ottelun jälkeisessä haastattelussa.

Sotshin katkera tappio Ruotsille on monen pelaajan ja myös katsojan muistissa, mutta Mustonen ei aio neljän vuoden takaisiin tappiotunnelmiin enää palata.

– Ei kiinnosta mua pätkääkään, täräytti Mustonen.

Mustonen toki ei ollut silloin vielä mukana, vaan hän työskenteli edellisten olympiakisojen aikaan miesten valmennuksessa, Lahden Pelicansin apuvalmentajana.

Maalitilinsä avannut puolustaja Tuominen oli mukana Mustanmeren maisemissa kärsimässä musertavaa tappiota, mutta hänkään ei halunnut lähteä ammentamaan latausta niistä tunnelmista.

– Ei kannata katsella taakse, Tuominenkin vahvisti.

Oho: Naiset olivat peitota päivän ottelun yleisömäärällään mies-Leijonien kisa-avauksen lukeman. Naisleijonien kamppailua seurasi 3353 katsojaa. Miesten Suomi–Saksa-ottelua jännitti paikan päällä 3695 silmäparia.

Kaksi jo välierissä: A-lohkon päivän aiemmassa ottelussa Kanada löi Meghan Agostan ja Sarah Nursen osumilla rakkaan vihollisensa USA:n 2–1. Loppusummerin soitua nähtiin vielä naiskiekkoilussa harvinainen loppunujakka, jossa tönittiin, tökittiin mailalla ja vähän painittiinkin.

Pohjois-Amerikan kaksikko oli jo ennen keskinäistä kapinaansa varmistanut suoran paikan ensi maanantaina pelattavissa välierissä. Suomen ja Ruotsin lisäksi toisesta paikasta sinne pelaavat Sveitsi ja OAR.

Lisää aiheesta

Tiedätkö, miten naisten olympiakiekko etenee? – katso otteluohjelma

Susanna Tapani: Tänään ei päästy lähellekään

Naisleijonien tähtihyökkääjä Annina Rajahuhta pelaa ammatikseen Kiinassa

Bussiliigasta bisnesluokkaan – Suomen ykköstorjuja on nauttinut elämästään Etelä-Kiinassa

Susanna Tapanin mielestä miesten ja naisten tuloeroista on tärkeää keskustella