Näkökulma: Ei enää mikään pikkumaa - Ranskan jääkiekko tekee kovaa nousua

Ranskan 5-1-voitto Suomesta on yksi suomalaisen jääkiekkohistorian pahimmista pettymyksistä, mutta kuinka suuri yllätys se lopulta onkaan?

Ranskaa ei ole totuttu pitämään jääkiekkomaana, mutta patonkimaa on tekemässä kovaa nousua.

Näiden kisojen toisena isäntämaana toimiva Ranska nousi MM-kisoissa pääsarjatasolle keväällä 2007, eikä ole sen jälkeen palannut alemmalle tasolle.

Aiemmin vain Juhani Tammisen alaisuudessa vuonna 1995 puolivälieriin yltäneet ranskalaiset ovat viimeisissä viisissä kisoissa yltäneet jo kahdesti kymmenen parhaan joukkoon.

Myös Ranskan juniorikiekko on nousussa. Maan alle 18-vuotiaiden maajoukkue voitti keväällä 1A-divisioonan kisat ja nousi ensimmäistä kertaa kansakuntansa historiassa ikäluokan pääsarjaan.

Kiekkokulttuurin nousu ei kuitenkaan rajoitu vain maajoukkueisiin. NHL:ssä pelasi päättyneellä kaudella peräti neljä ranskalaista - enemmän kuin koskaan ennen.

Ranskalaisen pelaajan nimi on NHL:n varaustilaisuuden historiassa huudettu vain kolme kertaa, ja näistä kaikki vuoden 1999 jälkeen.

Korkeimmalla numerolla, 64, on varattu kesällä 2012 kolmoskierroksella varattu Tim Bozon, ensimmäisen ranskalaisen NHL-pelaajan Philippe Bozonin poika.

Bozonin ennätys saattaa tänä kesänä mennä historiaan, kun kesän varaustilaisuudessa kuulutetaan Alexandre Texierin nimi.

17-vuotias grenoblelainen iski päättyneellä kaudella Ranskan pääsarjassa 40 ottelussa 19 tehopistettä, ja kohensi tahtia vielä pudotuspeleissä iskien 12 ottelussa peräti 10 pistettä.

Texierin piti pelata Ranskan joukkueessa näissäkin kisoissa, mutta harmittava loukkaantuminen harjoituspeleissä vei häneltä mahdollisuuden rikkoa Patrik Laineen ennätys modernin ajan nuorimpana MM-maalin tekijänä.

Kaikesta huolimatta Texierin nimeä on väläytelty jopa potentiaalisena ykköskierroksen varauksena, mikä olisi luonnollisesti huikea saavutus Ranskan jääkiekolle.

Kun hänen ikätoverinsa Gabin Ville - joka niin ikään pelasi 17-vuotiaana jo Ranskan pääsarjaa - on myös mahdollinen loppukierrosten varaus, on Ranskan jääkiekon tulevaisuus valoisa.

Suomen tappio Ranskalle oli maiden lähes 30-vuotisen kiekkohistorian ensimmäinen, mutta todennäköisesti ei viimeinen. Ranskan kiekkokulttuuri tekee kovaa nousua.

Lisää aiheesta

Painajaismainen MM-tappio!

Lukon Claireaux raateli Leijonia – maalintekijä on kotoisin eksoottisesta paikasta

Oliko nöyryytys niin tyly, että kannattaa kiskaista kaukosäädin pihalle?

KOMMENTTI: Ei tullut Leijonille ruokamyrkytys, tuli iso järkytys