Näkökulma: HIFK tarvitsee ykkössentteriä etenkin pudotuspeleissä

Tobias Salmelainen sai ison haasteen, kun ykkössentterin paikka onkin auki.

Vaikuttaako Antti Suomelan lähtö jopa HIFK:n mestaruustavoitteisiin? Sitä on tietysti täysin ennenaikaista edes arvailla, mutta selvää on, että joukkue sai pahan kolauksen. Yllättävä se ei kuitenkaan ollut. Ainoa uutinen oli Suomelan uusi seura.

San Jose Sharks on ollut jopa aika lähellä Stanley Cupin voittoa. Pian päättyvällä kaudella se oli kuudes lännessä ja onnistui pudottamaan ensimmäisellä kierroksella Anaheim Ducksin, mutta putosi toisella Vegas Golden Knightsille.

Nähtäväksi jää Suomelan sopeutuminen kapean kaukalon nopeaan pelityyliin ja hänen apunsa joukkueelle, mutta enteet näyttävät hyviltä. Liigan pistepörssin voittajalla on paljon ominaisuuksia, joiden pitäisi sopia NHL:ään. Kiinnostus häntä kohtaan olikin suuri. Lähtö ei ollutkaan yllätys. Sitä olisi ollut jääminen HIFK:hon.

Suomela on espoolainen ja päättynyt liigakausi olikin hänelle vasta toinen JYPissä. Siirtyminen HIFK:hon olisikin ollut niin lähellä kotiinpaluuta kuin mahdollista. Ruutukin oli jo valmiina: HIFK:n ykkösketjun keskushyökkääjä.

Tämä oli jo toinen menetys, jonka urheilujohtaja Tobias Salmelainen joutuu kohtaamaan pelikauden päätyttyä ja hänen julkaistua jo ensi kauden ryhmän. Suuria yllätyksiä niin maalivahti Kevin Lankisen kuin Suomelan lähdöt eivät olleet. Sitä ne eivät tietenkään olleet Salmelaiselle, joka toimi nopeasti Lankisen lähdön kohdalla ja hankki kakkosvahdiksi Markus Ruusun. Saa nähdä, miten nopeasti hän toimii toisen menetyksen kohdalla.

HIFK oli pronssilla, joka oli hyvä suoritus. Kärpät oli välierissä todella tiukalla, mutta jo sitä ennen HIFK:n kautta oli vahvasti haitannut kaksi tekijää: todella huono alku ja ykkössentterin puute.

Maalivahtien kohdalla HIFK ei joutunut kovin suureen pulaan. Atte Engren on lähes Lankisen veroinen, Ruusu on hyvän potentiaalin maalivahti ja reservinä on Joensuuhun sijoitettu oma A-nuorten Niilo Halonen, joka oli U20-maajoukkueessa.

Mutta hyvän ykkössentterin löytäminen ei olekaan yhtä helppoa kuin kakkosmaalivahdin. Patrik Carlsson oli erinomainen jääkiekkoilija ja muistetaan pitkään vielä tuosta omituisesta ottelusta Jyväskylässä, mutta ykkössentteriksi hänestä ei ollut.

On helppo sanoa, että toivotamme kaikille hyvää menestystä NHL:ssä ja hankimme uuden pelaajan menetetyn tilalle. Kohtalaisen hyviä senttereitä löytyy, mutta ykkösen kohdalla tilanne voi olla hankala.

Voidaan myös sanoa, ettei Liigassa kannata hankkia liian hyvää. NHL vie sellaisen kuitenkin. Näin kävi HIFK:lle jo aiemmin maalivahti Antti Raannan kohdalla. Tosin silloin menetystä ei voinut niin paljon odottaa kuin nyt.

Eiköhän Salmelainen aika hyvän korvaajan löydä, varsinkin kun hän ilmoitti heti, ettei kielellä ole mitään merkitystä. Tosin ulkomaisen sentterin kohdalla suuri haitta on Liigan taloudellisen iskukyvyn lasku. Näillä on monta vaihtoehtoa ennen HIFK:ta.

Mihinkään suureen pulaan HIFK ei joudu. Keskeltä löytyvät vaikka Thomas Nykopp, Juhani Tyrväinen ja Tommi Santala. Päättyneen runkosarjan tasoon se pääsisi ilman Suomelan korvaajaakin.

Mutta seura on noussut aika vahvasti mestaripörssissä kummankin loppuottelijan Kärppien ja Tapparan heikennyttyä. Joukkue aloittaa toisen kautensa nykyisen valmennusjohtonsa alaisuudessa. Loppukausi oli aivan erinomainen ja sekin nosti osakkeita mestaruuspörssissä.

Ensi vuoden maalis- ja huhtikuuhun on vielä pitkä aika, mutta silloin HIFK tarvitsee hyvän korvaajan Antti Suomelalle. Sen Tobias Salmelainen tietää hyvin.