Näkökulma: JYPin peluutukset ja CHL-finaali

Jarkko Immonen ei ollut mukana perjantaina HIFK-ottelussa. Tässä vastassa Tapparan Aleksi Elorinne. Europhoto/Jukka Rautio.

Olisiko JYPin pitänyt pelata parhaalla kokoonpanolla perjantaina HIFK:ta vastaan vai ei? Tämä kysymys kirvoitti viikonlopun paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Taustalla oli kova otteluruuhka ja valmistautuminen huomenna pelattavaan CHL-finaaliin.

JYPin otteluruuhka alkoi viime tiistaina, jolloin Sport kaatui kotihallissa 3–2. Heti seuraavana päivänä oli vieraspeli Tampereella. Tappara voitti 3–2 jatkoajalla. Puhetta herättänyt peli oli perjantaina Helsingissä. Mukana oli vain muutama liigapelaaja ja loistavan ylivoimansa myötä HIFK voitti 6–0. Lauantaina JYPillä oli täysi miehistö ja KalPa kaatui kotona 3–0. JYPillä oli siis neljä ottelua viikon aikana.

Helsingin kokoonpano nostatti mielipidemyrskyn. Monien mukaan JYP suorastaan halveksi liigapelaamista ja antoi HIFK:lle helpot pisteet vaarantaen samalla omia pudotuspeliasemiaan. Toiset olivat sitä mieltä, että JYP teki oikein lepuuttaessaan yhdessä pelissä kärkipelaajiaan ennen CHL-finaaliaan vieraissa ruotsalaista Växjö Lakersiä vastaan.

Växjöllä oli viime viikolla kolme ottelua. Ensin se kaatoi tiistaina kotonaan Moran ja voitti vieraissa torstaina HV71:den ja lauantaina Brynäsin. Sillä oli siis kolme ottelua JYPin neljää vastaan.

Urakka olisi ollut sama, jos JYPin siirretylle Tappara-pelille olisi löytynyt joku muu päivä. Helposti nousee kysymys siitä, miksi tämä ottelu oli siirretty juuri viikolle ennen loppuottelua. On tietysti täysin teoreettinen kysymys, olisiko JYP pelannut perjantaina täydellä kokoonpanolla, jos ottelumäärä olisi ollut sama kuin Ruotsissa. Siellä reagointi on sitä paitsi helpompaa, kun runkosarjassa on kuusi ottelua vähemmän.

JYPin toimien kriitikot olisivat olleet oikeassa, jos kaudessa olisi vain yksi voitettava pokaali. NHL on malliesimerkki tällaisesta sarjasta. Silloin ratkaisuhetkilläkin voi odottaa kaikkien pelaavan parhailla kokoonpanoillaan jokaisen ottelun, eikä valitsevan tärkeitä otteluita lepuuttaen pelaajiaan niitä varten.

Mutta niin Liigassa kuin SHL:ssä on kaksi voitettavaa pokaalia. Jalkapallossa on jopa yleistä otteluruuhkissa valita kokoonpanot tilanteen mukaan, eikä kukaan ihmettele huippujoukkueiden lepuutuksia näiden tavoitellessa menestystä eri kilpailuissa.

Jääkiekossa CHL ei vielä ole lyönyt itseään läpi samalla tavalla kuin jalkapallossa on Mestarien liiga. CHL:n voi jopa sanoa olevan turnaus, jota kukaan ei halua pelata, mutta jonka kaikki haluavat voittaa. Menestyminen siinä tuo mukanaan väistämättä myös rasituksia, joiden oikea hallinta olisi kaikkien etu.

Suurelle yleisölle maajoukkuetoiminta riittää kansainvälisyyteen, mutta maajoukkuepelaajat kasvattavien seurojen näkökulmasta tilanne on toinen. Niille CHL antaa niin eri maiden vastustajia kuin toisen voitettavan pokaalin. Se on samalla valinta siitä, halutaanko seurakiekkoilun olevan vain paikallista vai myös kansainvälistä. Tätä kysymystä joutuu Suomessa pohtimaan koko jääkiekkoväki.

On turha ottaa kantaa keskiviikon ottelun pelaamiseen, kun ei tunne taustoja. Jos sille ei muuta mahdollisuutta ollut, niin JYPin ainoaksi selkeäksi virheeksi jää poikkeuksellisen kokoonpanon ilmoittaminen vain normaalilla tavalla. Jos se olisi kertonut jo hyvissä ajoin joutuvansa lepuuttamaan kärkipelaajiaan yhdessä viikon otteluista päästäkseen samaan tilanteeseen kuin vastustajansa, niin aikaa tuolle keskustelulle olisi ollut. Pelaajien lepuuttaminen ei ollut virhe.

Huominen ottelu on varmasti vaikea JYPille. Växjö ansaitsi kotiedun aiemman CHL:ssä pelaamisen myötä. Vielä CHL ei ole siinä tilanteessa, että finaalipaikka voitaisiin päättää hyvissä ajoin kuten vaikka sunnuntaina pelatussa NFL:n finaalissa Super Bowlissa. Mutta pelkkä kotietu ei tee Lakersiä suosikiksi huomenna. Se johtaa jopa ylivoimaisesti SHL:ää, joten ruotsalaisseurat saattavat hyvinkin jatkaa voittokulkuaan CHL:ssä. Mutta ainakin JYP aikoo tarjota kunnon vastuksen.

Se on hyvä. Runkosarjan otteluita tulee ja menee, mutta harvoin pelataan mestaruudesta.