Näkökulma: Millainen on tulevaisuuden ihannepelaaja? – Mitkä asiat Leijonaluotsi Marjamäki nostaa kärkeen?

Sebastian Ahon pelipaita on tällä kaudella hieman toisen värinen – ja siinä on vähemmän mainoksia – kuin kasvattajaseura Kärpissä. Itse pääasia eli pelilliset vahvuudet ovat ennallaan. Aho on sekä laiturina että sentterinä pelatessaan mainio esimerkki siitä, millaisia vaatimuksia pelin nopeutuminen tuo pelitilanteiden ennakoimiseen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

A-maajoukkueen päävalmentajalla ei ole arkensa mausteena seuratyötä. Se antaa mahdollisuuden katsoa ja puntaroida, mihin suuntaan pelin evoluutio on etenemässä johtamassa viemässä lajia? Erkanevatko NHL:n ja Euroopan kaukaloiden vaatimukset?

– Vaikea on pärjätä, jos et ole hyvä tai erinomainen luistelija. Se on se ykkösjuttu tällä hetkellä. Luistelun merkitys korostuu, kun vauhdit vain kasvavat, A-maajoukkueen päävalmentaja Lauri Marjamäki korostaa.

– Toinen tekijä on se, että vaikka on vaikea nimetä yhtä prototyyppiä, niin nykyään on aika paljon kevytrakenteisia pelaajia, jotka menevät aika hyvin pää ylhäällä, pystyvät pelaamaan pieniä 2–1-pelejä ja ymmärtävät pelin.

Tällaisia pelaajia löytyy jääkiekkoplaneetan kaikista kolkista.

– Jos suomalaisia ajatellaan, niin Sebastian Aho on ehkä sellainen prototyyppi siitä, mihin tämä peli on menossa. Hänen tyyppisensä pelaajat pärjäävät myös kovalla tasolla, Marjamäki arvio.

Marjamäki on miettinyt paljon sitä, mitä kohti laji ja pelaajat kehittyvät.

"Hyvän pelikäsityksen ja luistelun yhdistelmä on se juttu."

– Tietyllä tavalla on rikkaus, että erilaisella pelilläkin vielä pärjää. Mutta mitä se peli sitten on tulevaisuudessa? Jotkut puhuvat pelipaikattomuudesta: Onko tulevaisuudessa esimerkiksi enää pakkeja ja hyökkääjiä. Varmasti tätä voidaan pyöritellä paljonkin, mutta luistelu ja jatkuva peliote ovat tärkeitä.

– Hyvän pelikäsityksen ja luistelun yhdistelmä on se juttu. Sellaiset pelaajat, joilla ne ovat kunnossa, he nousevat vielä isompaan arvoon arvaamattomaan.

Olet myös monesti korostanut ennakoinnin merkitystä?

– Nimenomaan. Ennakointi on erittäin hyvä sana. Nimenomaan just ennakointi on kaiken A ja O, ei niinkään reagointi, mistä ennen on puhuttu, Marjamäki paaluttaa.

Lisää aiheesta

Leijonavalmentaja Marjamäki: Aika on kypsä Suomi-kiekon seuraavalle isolle keskustelulle

Kiekkostudio – Valmistavatko pelaajan polku ja muodissa oleva pelitapa painetilanteisiin?

Kiekkostudio – ​​​​​​​Ikävät asiat eivät katoa sillä, että niistä ei puhuta