Kemppinen ja Junnila juhlivat EM-mitaleita, mutta Neziri jäi sadasosasekunnin pronssista: "Ei voi olla totta!"

Hollannin Nadine Visser voitti EM-kultaa, Nooralotta Neziri (toinen oikealta) jäi äärimmäisen täpärästi mitalitta. Kuva: Andrej Isakovic

Ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan mukana ollut Lotta Kemppinen juoksi naisten 60 metrin EM-hopeaa ja Ella Junnila ponnisti Suomen ennätyksellä 196 naisten korkeushypyn EM-pronssin.

Suomalaisurheilijat hakivat EM-kisoista yhteensä kolme mitalia. Kristian Pulli ponnisti miesten pituushypyn pronssia.
Kemppisen hopeamitali oli ensimmäinen suomalaisen voittama aikuisten arvokisamitali 60 tai 100 metrin sileillä matkoilla.

– Ajattelin ennen finaalia, että tämä on kolmas juoksu kaikille. Kaikki ovat väsyneitä, nyt vaan niin paljon kuin pystyy, Kemppinen kommentoi ajan 7,22 tuottanutta finaalijuoksuaan tiedotteessa.

Euroopan mestaruuteen pyyhälsi Sveitsin Ajla Del Ponte ajalla 7,03, joka on Euroopan kaikkien aikojen tilaston viidenneksi paras noteeraus.

– Juoksusta ei paljon jäänyt muistikuvia. Sain hyvän lähdön ja tuntui kuin olisin tullut Ajlan imussa, Kemppinen kertasi.

Kemppisen hopea varmistui sekunnin tuhannesosien vertailussa Hollannin Jamile Samuelin kanssa. Samuel sai Kemppisen kanssa saman ajan 7,22.

– Aika tiukaksi tuo mitalikamppailu meni. Etukäteen ajattelin, että jos kaikki menisi todella hyvin, voisi päästä pronssille, Kemppinen sanoo.

Kemppinen, 22, on ollut läpi talven uransa parhaassa kunnossa. Hän pudotti 60 metrin Suomen ennätyksen helmikuun alussa Helsingissä aikaan 7,19 ja kohensi sen Jyväskylän SM-kilpailuissa aikaan 7,16.

Ella Junnila esitteli EM-mitaliaan. Kuva: Sergei Gabon

Mäkelä kuudes ja Salminen seitsemäs

Naisten kolmiloikassa Kristiina Mäkelä oli kuudes tuloksella 14,23 ja Senni Salminen seitsemäs tuloksella 14,14.

– Pettynyt olen. Tätä samaa, ei pystynyt venymään, Mäkelä puuskahti.

– Mutta kun ajattelee, niin pitää ymmärtää, että olin 6 kuukautta sitten leikkauspöydällä ja olen siitä superpalautuksella päässyt parhaaseen kuntoon.

Salminen teki karsinnassa ennätyksensä 14,22 ja ylitti finaalissa 14 metriä kolme kertaa.

– Aina sitä haluaisi hypätä finaalissa pidemmälle kuin karsinnassa. Nyt tuki sellaisia perushyppyjä. Itse tiedän, että paljon parempaan on mahdollisuuksia, Salminen sanoi.

Neziri neljänneksi

Nooralotta Neziri sijoittui neljänneksi 60 metrin aitajuoksun loppukilpailussa yleisurheilun EM-hallikisoissa Torunissa. Neziri jäi ajalla 7,93 yhden sadasosasekunnin EM-pronssin ottaneesta Britannian Tiffany Porterista.

Kisan voitti Hollannin Nadine Visse ajalla 7,77. EM-hopean otti Britannian Cynthia Sember ajalla 7,89.

– Ajattelin, että olin kolmas ja nyt se mitali kaulaan. Ei voi olla totta! Neziri puuskahti tiedotteessa.

Torunissa Neziri oli perjantaina alkuerässään toinen ajalla 8,03 ja voitti lauantaina välieränsä ajalla 7,97. Finaalissa tulos parani vielä 7,93:een.

– Oli erittäin hyvä lähtö. Parempaan en olisi pystynyt, Neziri sanoi.

Aiemmin Neziri on juossut EM-kilpailuissa kahdesti kuudenneksi ja ollut kerran seitsemäs.

EM-kilpailuiden neljänteen sijaan päättynyt hallikausi on ollut Neziriltä vahva. Tammikuussa Karlsruhessa syntyi Suomen ennätys 7,92, ja se koheni Berliinissä aikaan 7,91, jota Neziri vielä sivusi Lievinissä.

– Kausi on ollut onnistunut. Katse kääntyy nyt Tokion olympiakesään, Neziri sanoi.

Vahvan hallikauden taustalla Nezirin mukaan on terveenä läpi viety harjoituskausi, jonka aikana painotettiin aitatekniikkaa, keskivartaloa ja nopeusvoimaa, mikä on näkynyt tuloksissa.

– Tekniikassa haettiin sitä, että ponnistus tulisi paremmin loppuun asti. Minulla juoksu jää yleensä vähän ”istumaan”. Tykkään myös koukistaa etujalkaa ja sitä on yritetty saada pysymään suorempana, Neziri kertoi aiemmin talvella.

Nezirin seuraava tavoite on rikkoa olympiakisojen tulosraja 12,84. Neziri sivusi olympiarajaa viime kesänä, mutta viime kesän tuloksia ei huomioida olympialaisiin.