NHL-ajan olympiatilastot Suomen puolella

Järki neuvoo pitämään Sotshissa jalat maassa, tunne kannustaa voitontuuletuksiin. Mutta eniten optimismiin rohkaisevat yllättäen tilastot: Suomi on mitalien määrällä jääkiekon viime olympiaturnausten menestynein maa.

Suomi on ollut mitaleilla kolmissa kisoissa sitten Naganon olympialaisten 1998. Kanada, Tshekki ja Ruotsi ovat voittaneet olympiakultaa, mutta yhteensä niillä on mitaleja Suomea vähemmän.

Leijonat on venynyt kovassa paikassa. NHL-tähtiä nähtiin olympiajäällä ensi kerran juuri 1998, kun amatööriydestä aikansa puhunut Kansainvälinen olympiakomitea KOK oli ymmärtänyt supertähtien vetovoiman.

NHL:ää piti taas taivutella

NHL:n läsnäolo Sotshissa ei ollut itsestäänselvyys. NHL-pomot panivat hanttiin jo muodon vuoksi.

– Nyt on kuulunut, että he ovat kiinnostuneita tekemään KOK:n kanssa jopa kymmenen vuoden sopimuksen. Toivottavasti saamme neuvottelut alulle Sotshissa, kertoo Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola.

NHL haluaa kietoa olympiapakettiin maailmancupin, joka pelattiin viimeksi 2004. Pohjois-Amerikan huipputurnauksessa NHL pääsisi jaolle mainosdollareista, jotka olympiakisoissa satavat KOK:n laariin.

Calgarystä se alkoi

Leijonat debytoi olympiamitaleille Calgaryssä 1988. Kova luu oli Neuvostoliitto, jonka Suomi yllätti päätöspelissä 2–1 ja otti hopeaa. Se oli Suomen ensimmäinen aikuisten arvokisamitali.

Yllätystä makeutti se, että Ruotsin pelaajat seurasivat ratkaisuottelua hallissa puvut päällä, hopeasta varmoina.

– Calgaryssä nousimme Ruotsia vastaan kahden maalin takaa tasoihin, huomauttaa hopeamitalisteihin kuulunut Timo Susi.

Neuvostoliitto-pelissä Susi jätti kädenjälkensä Leijona-historiaan. Seurakaveri Erkki Lehtonen teki voittomaalin Suden syötöstä.

– Venäjän veskari (Sergei Mylnikov) kompuroi nurkassa, laukaisin maalia kohti, jolloin "Ekku" pääsikin pistämään kiekon ylämummoon.

Maali oli Tappara-hyökkääjien yhteistyötä. Toisen syöttöpisteen olisi ansainnut kolmaskin tamperelaiskiekkoilun sanansaattaja: pelitapahtumia maltillisesti mutta tunteella tv-selostanut Antero "Suomen ote hopeamitaleista alkaa olla varma" Karapalo.

Kirvesniemi kannusti

Maalivahti Jarmo Myllys koki riemut Calgaryssä ja jatkoi mitalijahtia 1994 Lillehammerissa sekä Naganossa.

Lillehammerissa Suomi säkenöi. Se hävisi 24 pelaamastaan erästä vain yhden. Välierän viimeisen 20-minuuttisen 1–3-tappio Kanadalle maksoi finaalipaikan.

Hiihtosuuruus Marja-Liisa Kirvesniemen kannustuspuhe ennen pronssipeliä siivitti 4–0-voittoon Venäjästä.

– Calgaryssä saatiin pää auki. Lillehammerissa pelattiin yhtä erää lukuun ottamatta upeasti, Myllys kertaa.

Sama oli lähtökohta pronssipeliin 2010 Vancouverissa. USA oli nöyryyttänyt välierässä 6–1, mutta Suomi toipui 5–3-voittoon Slovakiasta.

– Piti todistaa, ettemme olleet niin huonoja kuin USA:ta vastaan näytti, sanoo Vancouverissa pelannut puolustaja Lasse Kukkonen. Hän on myös Sotshin-joukkueessa.

Myllys ja Kukkonen ovat yhtä mieltä Suomen vahvuuksista.

– On selvää, ettei materiaali pelaajavertailussa riitä huippumaita vastaan. Mutta jääkiekko on joukkuepeli ja olympiakisat nopea rykäisy. Vaaditaan sitoutuneisuutta, ja sitä suomalaisilla on, Myllys sanoo.