Nimestä viis – venäläiset himoitsevat kultaa

Maistuu! Nikita Nesterov ja Ilja Kovaltshuk juhlivat olympiafinaalipaikkaa. Kuva: Larry W. Smith/All Over Press.

Pyeongchangin olympiaturnauksessa on nähty poikkeuksellisen sitoutunut venäläisjoukkue avauskamppailun kammottavan hiihtelyn jälkeen.

Nähtävästi veltolla pelillä tullut Slovakia-tappio (2–3) oli juuri sopiva herätys OAR:n nimellä esiintyvälle KHL:n tähtisikermälle.

Sen jälkeen Etelä-Korean kaukalossa on nähty ihailtavan kypsä ja kurinalainen ryhmä.

Nämä piirteet ovat olleet hyvin usein epätyypillisiä venäläisille arvoturnausjoukkueille.

Olympiakulta on ollut aina arvokkain saavutus venäläisille kiekkoilijoille. Tämä ajaa kaikkien muiden voittojen edelle Stanley Cupista lähtien.

Olympiakullan metsästys on aiheuttanut usein niin kovia paineita, etteivät tähtikiekkoilijat ole saaneet läheskään parastaan irti. Peli on muuttunut yksilöiden kurittomaksi sooloiluksi ja tuittuiluksi. Samalla huippumenestykseltä on kadonnut pohja.

Perjantaisessa välierässä esiintyi hämmästyttävän yhtenäinen venäläisjoukkue. OAR kypsytti Tshekin 3–0 (0–0, 2–0, 1–0) ja valtasi finaalipaikan.

Yhtenäisyys tuli parhaiten esiin Ilja Kovaltshukin otteista. Kovaltshuk on sortunut useissa arvoturnauksissa kiukutteluun ja liukumiseen, mutta nyt Pietarin SKA:n tähtihyökkääjä pelasi nöyrästi joukkueelle – ja löi jopa kiekon välillä päätyyn epätoivoisen harhautusyrityksen sijasta.

Kaikesta näki, että Kovaltshuk himoitsee kultamitalia kiihkeämmin kuin mitään muuta.

Hän yrittää sitä jo viidennessä peräkkäisessä olympiaturnauksessa seurakaverinsa Pavel Datsjukin tavoin, mutta toistaiseksi kaksikolta löytyy vain yksi pronssimitali. Se heltisi Salt Lake Citysta 16 vuotta sitten.

Sen jälkeen tuli kolme katkeraa pettymystä: Venäjä oli Torinossa neljäs, Vancouverissa kuudes ja Sotshissa viides.

Nyt konkarit pokkaavat vähintään hopeaa.

Voi olla, että Kovaltshuk on mukana vielä Pekingin olympiaturnauksessa 2022. Sen sijaan Datsjukin osanotto on epätodennäköistä, sillä kaukaloiden tietokone täyttää kesällä jo 40 vuotta.

Datsjukille avautuu sunnuntaina tilaisuus nousta Triple Gold Clubiin. Kolmen kullan klubiin pääsee, kun voittaa olympiakultaa, maailmanmestaruuden ja Stanley Cupin.

Datsjukilta löytyy kaksi Stanley Cupin voittoa (Detroitista 2002 ja 2008) sekä kevään 2012 MM-kulta.

Kolmen kullan klubissa on tällä hetkellä 27 pelaajaa, joista kuusi on venäläisiä: Valeri Kamenski, Aleksei Gusarov, Vjatsheslav Fetisov, Igor Larionov, Aleksander Mogilny ja Vladimir Malakhov.

Mikäli OAR voittaa finaalin, historia toistuu. Venäläiskiekkoilijoiden edellinen olympiakulta on Albertvillestä 1992. Silloin turnaukseen koottiin Itsenäisten valtioiden yhteisön joukkue. IVY korvasi vain seitsemän viikkoa aiemmin hajonneen Neuvostoliiton.

Olympiakullan jälkeen suuri osa IVY:n pelaajista lähti Pohjois-Amerikkaan ja loi upean NHL-uran.

Lisää aiheesta

Olympiaennakko: Viimeksi Venäjän valmentaja syötiin elävältä – kestääkö suursuosikki nyt jättimäiset paineet?

Punakone hyrräsi kultaa himoitsevan Kovaltshukin johdolla