Nimi taulussa 7: Kapteeni Kuusisto

Vielä viimeinen setti nimiä tauluissa.

Jarmo Kuusisto toimittajan tentissä.​
Jarmo Kuusisto toimittajan tentissä.​

Jarmo Kuusisto on toiseksi eniten otteluita Lukossa pelannut jääkiekkoilija. Vain Erik Hämäläisellä on enemmän pelejä Lukossa. Kuusisto pelasi 681 ja Hämäläinen 661 liigamatsia.

Pakkien pistepörssissä Kuusisto on 294 pisteellä ykkönen ja Hämäläinen hyvä kakkonen 218 pisteellään. Kuusisto on ainoa yli sata maalia Lukolle tehnyt puolustaja.

Kuusisto on yksi Lukon nuorimmista kapteeneista. Hän kipparoi raumalaisjoukkuetta SM-liigassa ensi kertaa kaudella 1982-1983, jolloin ”Maukka” oli vasta 21-vuotias. Kaikkiaan Kuusisto oli kapteenina seitsemällä kaudella, muun muassa Lukon voittaessa SM-hopeaa 1988. Kuusisto voitti Lukossa myös yhden SM-pronssin. Suomea hän edusti kolmessa MM-turnauksessa.

Päävalmentaja Matti Keinonen ja Jarmo Kuusisto Lukon treeneissä.​
Päävalmentaja Matti Keinonen ja Jarmo Kuusisto Lukon treeneissä.​

SM-liigassa Kuusisto edusti Lukon lisäksi vain Ässiä, ja porilaisseuraakin ainoastaan puolen kautta, kun ”Maukka” palasi Ranskasta Suomeen 1996. Ulkomailla Kuusisto pelasi Ranskan lisäksi Ruotsissa ja Tanskassa.

Lukon A-nuorten päävalmentaja Timo Saarikoski oli kova pelimies. Ässien kasvatti Saarikoski siirtyi 20-vuotiaana Lukkoon, jossa pelasi neljä kautta – niistä viimeisen kapteenina. Lukkolaisena ”Sape” voitti MM-hopeaa 1992.

Toni Porkka nousi kasvattajaseuransa Lukon liigajoukkueeseen 18-vuotiaana. Kolmen kauden jälkeen Porkka teki NHL-sopimuksen Philadelphiaan. Yhtään NHL-matsia puolustaja ei päässyt pelaamaan, vaan kolme talvea kului Hersheyn AHL-joukkueessa.

Porkka palasi Lukkoon 1994 ja vietti kotikaupungissaan kaksi kautta – jälkimmäisen kapteenina. Lukko voitti silloin SM-pronssia. Lukkoa loppukauden valmentanut Pentti Matikainen vei luottopakkinsa mukanaan Saksaan, josta Porkka kuusi vuotta myöhemmin palasi taas Raumalle. Neljäs kausi, ja samalla ura, päättyi polvivammaan 2005.

Tuomas Grönman aloitti niin ikään kasvattajaseuransa liigajoukkueessa 18-vuotiaana. Toisella liigakaudellaan ”Osku” pelasi kolmannet alle 20-vuotiaiden MM-kisansa ja voitti Lukossa SM-pronssia. Sitten TPS nappasi pakkilupauksen. Grönman tuli takaisin Lukkoon TPS:n, NHL:n ja Jokerien jälkeen kausiksi 2000-2002.

Monta maailmanmestaruutta, olympiakultaa ja Kanada-cupin voitto. Neuvostoliiton maalivahti Vladimir Myshkin oli Lukolta kova kaappaus. Valitettavasti vain liian myöhään. Myshkin oli Lukkoon tullessaan jo 35-vuotias. Rauman-kausi 1990-1991 jäi miehen pelaajauran viimeiseksi. Myshkin on viime vuosina toiminut Venäjän nuorisomaajoukkueiden maalivahtivalmentajana.

 Pasi Saarelalla on kolmanneksi eniten otteluita Lukossa (533). Maalipörssissä ”Pahi” on kuudes ja pistepörssissä seitsemäs. Saarela voitti Lukossa SM-pronssia 1994.

SM-liigan maalipörssin Saarela voitti lukkolaisena 2004-2005. Raumalaisten tehokkaan ykkösketjun muodostivat Sami Torkki, Esa Pirnes ja Saarela.

Saarela palasi kasvattajaseuraansa Lukkoon (lähtöseura oli Laitilan Jyske) kahdesti. Lukon kapteenina hän toimi kahdella kaudella. Hän pelasi lukkolaisena myös maajoukkueessa.

Jouni Rinne on Lukon pistepörssin nelonen (346) ja maalipörssin vitonen. ”Joukki” pääsi Lukon edustukseen jo 16-vuotiaana ja alkoi heti tehtailla pisteitä. Hänen pistekeskiarvonsa 1,3 per peli on Lukon historian kolmanneksi kovin. Vain Esa Keskinen ja Juha Riihijärvi ovat panneet paremmaksi.

Rinteen kyvyt tiedettiin muuallakin kuin Raumalla. Kaudella 1975-1976 hän teki 36 liigamatsissa 58 pistettä. Kauden aikana hän pelasi nuorten ja miesten MM-kisoissa. Kauden jälkeen hänet varattiin NHL:ään. Rapakon taakse Rinne ei lähtenyt. Suomessa hän teki komean uran. KalPa jäädytti Joukin pelinumeron 27. Lukossa hän pelasi numerolla 16.

Helkko Stenvall oli Lukon kultaisen 60-luvun puolustaja. Hän voitti suomenmestaruuden lisäksi kaksi SM-hopeaa ja yhden SM-pronssin. Stenvall pelasi pari maaotteluakin.

Jari Laiho on ikilukko. ”Lapa” on Lukon maalipörssin nelonen (196 liigamaalia), vaikka hän pisti hokkarit naulaan nykymittapuun mukaan aikaisin, 30-vuotiaana. Peliuran jälkeen Laiho on toiminut valmentajana ja toiminnanjohtajana. Nyt hän on Lukko Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Tero Arkiomaa pelasi Lukossa 1991-1996. Parhaalla kaudellaan hyökkääjä teki pisteen per peli. Arkiomaa voitti Lukossa kaksi SM-pronssia. Hän pelasi yhden kauden A-maajoukkueessa, muttei tullut valituksi arvokisajoukkueisiin.

PS. Jos tilastoja luetaan pilkuntarkasti, niin Lukon todellinen tehohyökkääjä on Janne Ståhl. Hän pelasi vuonna 1990 kaksi liigaottelua ja teki niissä 1+4 pistettä. Siihen Ståhlin liigaura sitten loppuikin.