Nollan torjunut Tirronen ohitti puheet ykkösmaalivahdeista: "Turha lukea rivien väleistä"

Rasmus Tirronen käytti tilaisuutensa TPS-maalilla ja torjui kaikki 31 kohtaamaansa laukausta. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

Maalivahtipeliä on pidetty TPS:n kysymysmerkkinä pudotuspelien alkuvaiheissa, eivätkä ensimmäiset ottelut hälventäneet sitä mielikuvaa. SaiPa-sarjan kahdessa ensimmäisessä kamppailussa Oskari Setänen otti monta hyvää koppia, mutta päästi kummassakin ottelussa myös halvan takaiskun.

Torstaina TPS:n 6–5-voitossa Rasmus Tirronen vaihdettiin maaliin kolmannessa erässä. Tirronen piti silloin nollan ja auttoi TPS:n voittoon. Lauantaina Tirronen seisoi tolppien välissä alusta asti, ja tuloksena oli TPS:n 7–0-voitto.

SaiPa oli toki niin selvästi alakynnessä, ettei Tirronen joutunut rehkimään maalillaan yhtä paljon kuin Setänen aiemmissa otteluissa, mutta EPS-kasvatin tasapainoisen varma esitys aiheuttaa varmasti spekulaatiota turkulaisten maalivahtitilanteesta jatkossakin.

–En minä ole kuullut mitään spekulaatioita siitä, että maalivahtipeli olisi meille akilleen kantapää. Me tiedämme kyllä itse, että on maalissa kumpi tahansa, voimme auttaa joukkuetta voittamaan, Tirronen väisti utelut veskaritilanteesta.

–Ennen peliä kerrotaan, kuka aloittaa maalissa. Sen enempää en tiedä. Torstain maalivahdin vaihto kesken pelin ei kertonut mitään muuta kuin sen, että siinä pelissä tarvittiin herätystä. Se toimi silloin, kun äijät heräsivät pelaamaan ja voitimme. Muita johtopäätöksiä en siitä vaihdosta vetänyt. Jos tällä alalla alkaa lukea rivien välistä ja päätellä asioita, niin vaikeaa tulee, Tirronen lateli murskavoiton jälkeen.

–Ennen pudotuspelejä ei ollut mitään muuta tietoa kuin että Setänen pelaa alussa. Voihan se olla, että olisin pelannut tänään riippumatta siitä, vaihdettiinko minut torstaina kentälle vai ei. Runkosarjassakin vaihtelimme maalivahteja pelien välissä aika paljon. Katsotaan rauhassa, miten tästä mennään eteenpäin.

Pelaaminen toki maistui Tirroselle mainiosti. Lauantain ottelu oli 27-vuotiaan maalivahdin uran ensimmäinen startti Liigan pudotuspeleissä, ja mies torjui kaikki 31 kohtaamaansa kiekkoa. Murskalukemat peittävät alleen sen, että SaiPa sai illan saatossa luotua sentään pari kiperää tilannetta.

–Parempaan kuin nollapeliinhän ei oikeastaan pysty. Hauska peli, ja oli todella hieno fiilis mennä maaliin. Näiden pelien takia tätä lajia pelataan. Vaikea olla innostumatta, kun yleisöäkin oli mukavasti (8 214), Tirronen lausui.

–Pelissä kaikkeen pitää olla tyytyväinen. Olimme se TPS, joka haluamme olla, eikä meille sattunut samanlaisia nukahduksia kuin aiemmissa kohtaamisissa. Alivoimakin toimi hienosti. Kyllähän me veimme peliä tänään, täytyy antaa iso kiitos puolustukselle.

TPS paukutti heti alkuillasta pikatahtia 3–0-lukemat taululle, eikä jäänyt katsomaan taakseen. Ottelusarjan aiemmissa peleissä kahden maalin johdot ovat olleet pelkkää paperia, mutta nyt voittajasta ei syntynyt missään vaiheessa pienintäkään epäselvyyttä.

–Muutos tapahtui oikeastaan hyökkäyspäässä. Karvasimme paremmin kuin edellisissä peleissä ja merkkasimme vastustajan ”kolmannet pelaajat”, jolloin omaan päähän ei tullut ylivoimahyökkäyksiä. Se selittää tämän tuloksen, olimme kokonaisvaltaisesti parempia kuin aiemmissa peleissä. Pelin sisäinen ailahtelukin pysyi hallussa, vaikka pari pientä nukahdusta tänään tulikin, Tirronen painotti.

Maalivahti tiedostaa kuitenkin pudotuspelimaailman realismin. 7–0-voitto on vakuuttava suoritus, mutta siitä ei saa tauluun yhtään täppää enempää kuin 1–0-voitostakaan.

–SaiPa on varmasti maanantaina kiukkuinen. Ei ole koskaan helppoa lopettaa vastustajan kautta, mutta sitä lähdemme yrittämään. Meidän pitää löytää alusta asti samanlainen draivi kuin tänään eikä löysätä yhtään.