Nuoret Leijonat sai Saksalta kelpo vastuksen – JYPin hyökkääjät Suomen MM-avausvoiton takana

Suomella on nuorten MM-kiekossa Saksaa vastaan tahraton saldo.

Saksa antoi Suomelle sopivasti vastusta, kun jääkiekon nuorten MM-turnaus alkoi tapaninpäivänä Kanadassa. Tasoero alkoi ottelun vanhetessa näkyä Suomen eduksi, ja niin Nuoret Leijonat otti Kanadan Edmontonissa A-lohkossa 3–1 (1–0, 1–1, 1–0) -voiton.

Liki kaksimetrisen Samuel Heleniuksen ennen päätöserän puoliväliä hienon yhdistelmän päätteeksi napauttama 3–1-maali näytti vapauttavan suomalaispelaajia. Tosin vain hetkeä ennen osumaa Saksan Markus Schweigerilla oli ollut Suomen maalilla avopaikka tasoittaa 2–2:een.

Heleniuksen osuma tuli vastahyökkäyksestä, jonka laittoi aikailematta alulle Ville Koivunen. Hän jatkoi Brad Lambertille, joka syötti suoraan maalin kulmalla päivystäneelle Heleniukselle klap-klap-tyyliin.

JYPissä vaisun syksyn pelannut Lambert oli Saksaa vastaan hyvä. Aktiivinen, luistelullaan loistanut ja kiekkoa taitavasti käsitellyt Lambert summasi 0+2 pistettä.

Avauserässä kiekon kaukaa kohti Saksan maalivahtia Nikita Knappia laukonut Lambert merkittiin alkuun Suomen 1–0-osuman tekijäksi. Kolmannessa erässä osuma kirjattiin Saksan maalille hyvää maskia rakentaneen JYPin Heleniuksen nimiin. Näin toisen polven kiekkoilijan Heleniuksen saldo ottelusta oli 2+0.

Avauserä nihkeä

Edmontonissa Suomi sai hieman nihkeän avauserän jälkeen aikaan paljon paremmin pitkiä hyökkäyksiä toisessa erässä.

Ykköskentän keskushyökkääjän Joel Määtän ennen kakkoserän puoliväliä maalin kulmalta iskemä 2–1-osuma oli kovan pyörityksen hedelmä.

Suomi pyöritti kiekkoa minuuttikaupalla vastustajan pelialueella niin, että Saksan kenttäviisikko alkoi silmin nähden uupua.

Vielä ensimmäisessä erässä Suomi oli ahtaalla Saksan ahnasta prässipeliä vastaan. Suomi avasi peliä kunnianhimoisesti pääosin viivelähdöillä, ja kun syötöt eivät napsuneet kunnolla lapaan, rohkeasti karvannut Saksa pääsi säikyttelemään.

Suomi on kohdannnut alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Saksan 24 kertaa ja voittanut joka ikisen pelin.

Mikään maa ei putoa

Alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen avauspäivän toinen uutinen Suomen voiton lisäksi oli se, ettei tämänkertaisesta turnauksesta putoa koronatilanteen takia yhtään joukkuetta sarjaporrasta alemmas. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ilmoitti verkkosivuillaan, että seuraavissa MM-kisoissa A-sarjassa pelaa 11 maata, kun mukaan liittyy B-sarjan aiemmin tänä vuonna voittanut Valko-Venäjä.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisojen A-sarja pelataan vuoden kuluttua Venäjällä Novosibirskissa ja Omskissa.