Nyt puhuu Nolan Yonkman - "Tappeluilla on oma merkityksensä"

Nolan Yonkman nauttii elostaan ja olostaan JYPissä ja SM-liigassa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

HIFK:n Joe Finleyn JYPin Michel Miklikiin kohdistunut raju taklaus ja sitä seuraneet tapahtumat ovat puhuttaneet kiekko-Suomea viikon päivät. Aallokko lienee jo rauhoittumassa, mutta tarinan kolmas osapuoli ei ole sanaansa vielä sanonut.
Kiekkoareenan pyynnöstä hän nyt sanoo.

Kun Miklik oli viety ambulanssilla sairaalaan, joutui Finley vastaamaan teostaan JYP-järkäle Nolan Yonkmanille, joka muistutti olemassaolostaan parilla napakalla jabilla.

Annetaanpa "Saskatchewanin sheriffin" itsensä kertoa, mitä tapahtui.

- Finleyn taklaus ei ollut kyynärpäätaklaus, se ei ollut likainen taklaus. Mutta se oli todella kova taklaus, jossa pelaajamme loukkaantui, Yonkman aloittaa.

- Silloin pitää lähettää viesti, että meidän joukkueen pelaajia ei voi kohdella noin. Ei varsinkaan kotihallissamme. Fyysinen saa olla, mutta noin kovilla taklauksilla on seurauksensa, hän lisää.

- That's the North American way. Finley tiesi, mitä tapahtuu seuraavaksi. Jos minä olisin taklannut IFK:n pelaajaa samalla tavalla, tiedän, että olisin joutunut vastaamaan hänelle, Yonkman vielä huomauttaa.

Siinäpä se kaikessa yksinkertaisuudessaan.

- Mutta se on nyt ollutta ja mennyttä. Nyt pelataan ja mennään eteen päin ja onneksi Michelkin on toipumassa, Yonkman toteaa.

Odotin ehkä yhden pelin pelikieltoa.

Hän palaa lauantain Jukurit-ottelussa kaukaloon kahden ottelun pelikiellon jälkeen. Rangaistustaan mies ei halua protestoida.

- Odotin ehkä yhden pelin pelikieltoa, mutta liiga halusi antaa kaksi ja se siitä. Heidän tulkintansa mukaan se ei ollut spontaani tappelu, mutta sehän riippuu vähän näkökulmasta. Tärkeintä on se, että voitimme ne kaksi peliä.

Yonkman pelaa JYPissä toista kauttaan ja ylittää pian sadan ottelun rajapyykin SM-liigassa. Hänellä on sopimus hurrikaaniseuran kanssa myös ensi kaudesta.

- Viime kaudella tuomarit katsoivat minua aika tarkkaan ja puhuivatkin minulle paljon. Nyt saan pelata vapaammin omaa rehellistä ja fyysistä peliäni, Yonkman näkee.

- SM-liiga alkaa tuntua koko ajan kotoisammalta ja Suomen kielen taitonikin alkaa kehittyä. Meillä on vahva jakso menossa ja playoffit lähestyvät. Tämä on aika hienoa nyt, nautin joka päivästä!

Hyvää tuulta toki vahvistaa se, että kymmenen ottelua edellisestä yhdestätoista voittanut JYP on tällä haavaa liigan kuumin joukkue. Surkea syksy on kuin muisto vain.

- Joulutauko teki meille hyvää. Painettiin reset-nappulaa ja saatiin säädettyä kiekollista peliä niin, että puolustajat ja hyökkääjät ovat nyt samassa rytmissä ja samalla sivulla kiekollisina, Yonkman analysoi.

- Energia suuntautuu nyt hyökkäämiseen, kun syksyllä se hupeni puolustamiseen. Ja maalivahdit ovat olleet erinomaisia. Ilman hyvää maalivahtipeliä ei jääkiekossa yleensä voita.

Rumiin otteisiin täytyy liittyä rangaistuksen pelko.

198-senttisenä ja 115-kiloisena järkäleenä Yonkman on aina tiedostanut roolinsa. Lähes 800 AHL-ottelun veteraani ei ole koskaan ollut pelkkä tappelija, mutta hanskat ovat pudonneet tarvittaessa. Fyysisen puolustavan puolustajan ammattilaisuralta löytyy satakunta "myllyä".

35-vuotias näkee jääkiekon menevän enemmän ja enemmän taitopelin suuntaan rapakon molemmilla puolililla, mutta ei usko, että tappelut kokonaan katoaisivat.

- AHL:ssa on vielä joitakin vanhan goonikulttuurin edustajia, mutta sielläkin mennään koko ajan siihen suuntaan, että pitää osata myös pelata jääkiekkoa. Vauhtia ja taitoa on niin paljon, Yonkman sanoo.

- En silti usko, että tappelut kokonaan poistuvat jääkiekosta. Niillä on pelille oma merkityksensä. Mutta se kulttuuri muuttaa muotoaan ja tappeluiden määrähän on vähentynyt vuosikausia. Silti rumiin otteisiin täytyy liittyä muunkin rangaistuksen pelko kuin vain jäähyn pelko, hän linjaa.

Sinäpä sen sanoit!

Palataan lopuksi vielä Finley-Miklik-Yonkman -episodiin. Reilu minuutti tappelun jälkeen kentän pienin mies, 170-senttinen ja 66-kiloinen Jerry Turkulainen ajoi röyhkeästi HIFK:n maalille ja nosti 4-3 -voittomaalin isojen miesten tonteilta.

Turkulainen, 18, on peloton nuori mies, mutta näytti - ja myönsi itsekin - saaneensa myllystä ikään kuin muutaman sentin ja kilon lisää varteensa. Yhtälö tappelu --> voittomaali on kenties vanhakantaisen jääkiekkoromanttinen, mutta Yonkman ei sitä täysin tyrmää.

- Sinäpä sen sanoit! Ehkä se meni juuri noin, Nolan Yonkman virnistää.

Lisää aiheesta

Karvinen haastoi, mutta jäi Yonkmanin selättämäksi - katso video

Finley lanasi JYP-tähden, Yonkman kävi kuittaamassa - Katso video!