Länsi-Suomen toimittaja ja Petteri Sihvonen ajautuivat väittelemään Lukosta – kärkäs kiekkoanalyytikko löylyttää kunnolla niin päävalmentajan kuin urheilujohtajankin

Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen antaa Rauman suuntaan melkoisen löylyn, joka kohdistuu erityisesti Marko Virtaseen ja Kalle Sahlstedtiin.

| Päivitetty

Urheilutoimittajain Liiton kevätseminaari on juuri päättynyt, kun Haaga-Helian auditoriossa alkaa kiivaampi keskustelu kuin kertaakaan äskettäin kuullun paneelijutustelun aikana.

Jääkiekkojulkisuudessa kärkkäänä analyytikkona tunnettu Petteri Sihvonen on ollut seminaarissa luennoimassa Leijonien pelitavasta, mutta suostuu antamaan yleisön poistuttua Länsi-Suomelle haastattelun.

Entinen jääkiekkovalmentaja on ladellut tulikivenkatkuisia näkemyksiään asiantuntijana muun muassa entisen Urheilulehden, Ylen, Hämeen Sanomien ja MTV:n kautta.

Sihvonen vetää nykyään ehkä hieman hillitympää linjaa kuin hurjimpana vuosinaan Jukka Röngän johtamassa Urheilulehdessä, mutta nyt mies antaa palaa.

Rauman Lukko saa Sihvoselta melkoisen, ”karttukylvyksikin” kutsutun verbaalisen pöllytyksen. Länsi-Suomi ei kuitenkaan purematta niellyt kaikkia Sihvosen korvapuusteja.

Sihvonen otti hiljan jo MTV:llä kantaa Lukon päättyneeseen kauteen.

Kirjoituksen ytimen voisi tiivistää niin, että Sihvosen mielestä Lukon suurin ongelma on se, että nykyinen päävalmentaja Marko Virtanen yrittää joko matkia mestarivalmentaja Pekka Virran menestysreseptiä tai sitten miellyttää urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin jääkiekkomakua.

Rajusti yksinkertaistaen Virta haluaa joukkueensa pelaavan rohkeasti ja hallitsevan kiekkoa. Sahlstedtista taas voisi todeta, ettei hän ole hitaan, puolustusvoittoisen trap-jääkiekon ylin ystävä.

– Tiedän sen Virtasen ja Virran mentaalieron. Marko Virtasella on aina kasvoillaan se kärsivä ilme. En usko, että hän voi olla kovin hymyilevä pelaajien edessäkään. Pekka Virta saattaa olla välillä aivan kestämätön, mutta hänestä löytyy se velikultakin, Sihvonen sanoo.

– Pekka oli siinä nerokas, että hän saattoi heittää jonkun pelaajan bussin alle tai ulos koko Raumalta, mutta ne, joihin hän luotti, hän otti karhunkädellä siihen lähelle.

"Marko Virtasella on aina kasvoillaan se kärsivä ilme. En usko, että hän voi olla kovin hymyilevä pelaajien edessäkään. Pekka Virta saattaa olla välillä aivan kestämätön, mutta hänestä löytyy se velikultakin"

"Marko Virtanen ei ole omissa nahoissaan"

Kyseenalaistan Sihvosen ensimmäisen kerran.

Ulkopuolinen ei voi todeta varmasti ja aukottomasti, että valmentajat käyttäytyvät katseilta piilossa pukukopin suojissa siten kuin julkisuudessakin. Ihmisen persoonaan meneminen on jopa vähän epäreilua.

Peli sen sijaan on julkinen esitys. Sihvoselta pitää siis tivata, mikä nimenomaan pelissä hänelle paljastaa, että Marko Virtanen yrittää matkia Pekka Virtaa.

Sihvonen mainitsee tietyt kiekkokontrollihetket, syöttösuunnat, syötöt alaviistoon, pakki-pakit ja pakkeja kohti hakevat sentterit. Hänen mukaansa leikkailleet laiturit on Lukossa palautettu kaistoilleen.

– Marko Virtanen ei ole omissa nahoissaan, kun hän yrittää koutsata tällaista kunnianhimoista peliä. Se on kova yhtälö, kun yritetään sekä pelata kiekkokontrollia että eteenpäin puolustamista.

– Se on eri lätkää kuin olen koskaan ennen nähnyt Virtasen koutsaavaan. Se on se fakta, mistä menen valalle.

Yrittääkö Sihvonen siis ehdottaa, että aiemmin SM-liigassa kuusi vuotta JYPin ja TPS:n päävalmentajana toiminut Virtanen onnistui sumuttamaan Kalle Sahlstedtia työhaastattelussa?

– Näinkin se voi olla. En ole vielä törmännyt yhteenkään urheilujohtajaan, joka tekisi päävalmentajalle perusteellisen pelikirjatentin, että millaisilla harjoitteilla aiot sitten sitä jääkiekkoasi vetää. Niin suuri kunnioitus kuin minulla onkin sekä Virtasta että Sahlstedtia kohtaan, niin en ymmärrä, miten pelikirjatentti voi mennä noin vihkoon.

Suoraan kysymykseen suora vastaus

Sinänsä hyvähenkinen keskustelu alkaa saada väittelyn piirteitä. Huomaan ajautuvani ikään kuin puolustamaan Lukkoa ja Marko Virtasta, vaikka se ei ole edes tarkoituksena. 

Otan esiin, että eikö Virtasen Lukko ole pyrkinyt pelaamaan nimenomaan sitä aggressiivista prässipeliä, jota hän Länsi-Suomessakin kertoi suosivansa jo ennen kuin oli vetänyt joukkueelle ensimmäistäkään harjoitusta.

Eihän kukaan ole ääneen sanonutkaan, että Marko Virtasen pitäisi valmentaa täsmälleen samanlaista peliä kuin Pekka Virran.

Kalle Sahlstedt nimenomaan on maininnut, etteivät valmentajien ideologiat loppuviimeksi eroa kovin paljon toisistaan, mutta Virtasen pelikirjassa on suoraviivaisempi vivahde ja suurempi selustauhan mahdollisuus.

– Näen, että Virtanen on pyrkinyt ansiokkaasti omaksumaan ja oppimaan uutta. Peli muistuttaa ajoittain sitä, mitä lukkolainen lätkä nykyään on. Lievennän sen verran, että puhun lukkolaisesta lätkästä, en Virran lätkästä. Mutta kun päävalmentaja opiskelee, niin voi käydä näin niin kuin Lukolle kävi.

Sihvosen mielestä vuoden 2022 harjoituspeleissä realismi tuli Marko Virtaselle vasten kasvoja, joten Lukko alkoi puolustaa huolellisemmin syksyllä. Maalivahtipeli toimi, pisteitä ropisi. Sitten alkoi tulla vaikeuksia, loukkaantumisia, koronaakin.

Sihvonen näkee, että päävalmentajalla ei ollut enää takatalven tullen keinoja korjata, jalostaa tai kehittää Lukon pelaamista.

– Kun peli lähti luiskaan, Virtasella ei ollut antaa pelaajille kättä pidempää. Mitähän nämä tällaiset pelaajat kuin Anrei Hakulinen ja Julius Mattila ovat ajatelleet, kun he ovat nähneet Virrankin jääkiekon ja vertaavat koko ajan kaikkea siihen mestaruuskauteen?

Sihvonen palaa vielä Pekka Virran ja Marko Virtasen mentaliteetin eroihin. Kysymys on analyytikon mukaan siitä, miten ruuvia kiristetään, kun tulee epäonnistumisia, vai kiristetäänkö.

– Virtanen on sitä koulukuntaa, joka sanoo, että älä vaan syötä siihen oman maalin eteen. Virta taas sanoo, että syötä siihen vaan rohkeasti, hän kantaa vastuun, kun on kerran sitä pyytänyt, Sihvonen havainnollistaa.

– Minun papereissani menee Kalle Sahlstedtin piikkiin, että hän on palkannut sinänsä loistavan valmentajan Marko Virtasen.

Hetkinen. Kiuas alkaa käydä nyt niin kuumana, että on pakko esittää tarkentava kysymys.

Tarkoittaako Petteri Sihvonen siis sitä, että Lukon pitäisi antaa Marko Virtaselle potkut?

– Pitäisi. Heti. Mahdollisimman äkkiä, Sihvonen täräyttää naama peruslukemilla.

"Se tieto ei välttämättä olekaan Lukossa ja Kalle Sahlstedtilla"

Olen miettinyt, mentäisiinkö siinä jo jonkun hyvän maun ja tahdikkuuden rajan yli, jos urheilutoimittaja alkaisi vaatia paikallislehdessä jollekin ihmiselle potkuja työpaikaltaan.

Ehkä sitten kaikista analyytikoista ja kirjoittajista juuri Sihvonen voi esittää noin kovan vaatimuksen.

Hän on nimittäin itse ollut SM-liigassa päävalmentajana Lahden Pelicansissa kaudella 2003–04 ja tuntenut nahoissaan, millaista taakkaa johtaja voi joutua kantamaan.

Sihvonen on muun muassa kertonut, miten umpisurkeasti pelanneen Pelicansin pikkujouluissa hän joutui syömään yksin.

Niin sairaan paljon pelien tulokset vaikuttivat seurayhteisön ihmisiin, että kukaan ei halunnut edes istua häviävän valmentajan seuraan. Niin julma laji osaa olla homo sapiens.

No se siitä, sillä Marko Virtanen ei ollut tällä kaudella häviävä valmentaja. Lukkohan voitti 58 prosenttia liigakauden peleistään (38/66) ja sijoittui runkosarjassa seuran tavoitteen mukaisesti kolmanneksi.

Ei edes runkosarjan lopun tappiokierre, vaan nimenomaan toinen peräkkäinen tappio puolivälierissä oli se lopputulema, joka teki kaudesta pettymyksen ja epäonnistumisen.

Sihvonen lisää löylyä. Hän siirtää tähtäimen päävalmentajasta urheilujohtajaan.

– Kohta pitää alkaa olla myös aika kriittinen Kalle Sahlstedtin toimintaa kohtaan. Miksi noilla taloudellisilla resursseilla joukkueen vahvistaminenkin jäi vähän piippuun?

– Sahlstedt on yhden päävalmentajan valinnut, ja se on minun papereissani epäonnistunut. Kallelle on nyt tullut arki eteen. Vielä marraskuussa oli mukava olla C Morella viisastelemassa, mutta sitten tulikin takatalvi.

Sahlstedt aloitti Lukon urheilujohtajana vuonna 2018. Mestaruus tuli vuonna 2021.

Sihvosen papereissa mestaruuden suurin arkkitehti oli Pekka Virta, joka toimi Lukon päävalmentajana vuosina 2017–21. Hän sanoo jopa, että Virta kutsui ja järjesti Sahsteldtin Lukkoon.

– Se oli menossa vähän siihen suuntaan, että ei suuruus ollutkaan Pekka Virran juttu, vaan se tieto on täällä Lukossa ja Kalle Sahlstedtilla. Se ei välttämättä olekaan niin. Se on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen luomus, se Virran jääkiekko.

Sihvosen mielestä Lukko ei ole vielä lipsahtanut suurseuran kurssilta, mutta korjausliikkeitä pitää tehdä välittömästi.

– Sanon tämän Lukon edun nimissä. Lukko tekee junnuissa hyvää työtä, resurssit ovat kunnossa ja toiminta on muutoin nykyisen tai tulevan suurseuran toimintaa. Kaikki vain kaatuu, jos päävalmentajavalinta on väärä. Suurseuran kurssilla ei pysy määräänsä kauempaa, jos liigajoukkueella ei ole voittavaa valmentajaa. Nyt ollaan lähellä sitä.

"Sahlstedt on yhden päävalmentajan valinnut, ja se on minun papereissani epäonnistunut. Kallelle on nyt tullut arki eteen. Vielä marraskuussa oli mukava olla C Morella viisastelemassa, mutta sitten tulikin takatalvi."

Kenet Lukon pitäisi pestata valmentajaksi?

Lukolla on käynnissä loppukauden kyykkäyksestä oma selvityksensä. Ajatellaanpa niin, että seuran mainitsema korjaustoimenpide olisi lopulta päävalmentajan vaihtaminen.

Kuka Sihvosen mielestä sitten olisi sopivin valmentaja koutsaamaan ”lukkolaista lätkää”?

– Siellähän on vapaana kovia koutseja, joista moni lähtisi kirkuen Raumalle.

Sihvosen mielestä KalPan runkosarjan vitoseksi johtanut Tommi Miettinen olisi ollut Lukolle hyvä vaihtoehto, mutta hän meni yllättäen Turkuun, kun TPS antoi Jussi Ahokkaalle potkut.

Tiettävästi ilman sopimusta on myös ainakin sellaisia nimiä kuin Jussi Tapola, Raimo Helminen, Jarno Pikkarainen, Ari-Pekka Selin, Mikko Manner, Karri Kivi, Jouko Myrrä – ja, kas kas, Pekka Virta. 

Lukon mestarivalmentaja hyppäsi SaiPasta potkut saatuaan Ruotsin kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle Nybro Vikingsin penkin taakse. Kausi on ollut onnistunut, sillä Virta on johtanut Nybron tavoittelemaan nousua Allsvenskanin karsintasarjaan. 

– Maestrosta nyt en tiedä. Hän on minulle sanonut, että ei hevin Suomeen palaa. Ehkä Lukko tai joku muu suurseura olisi mahdollinen, Sihvonen paljastaa.

No, jos Virta on pois laskuista, niin kenet Lukon pitäisi pestata?

Sihvosen vastaus on Karri Kivi.

Siis Ässien mestarivalmentaja, joka palautti tällä kaudella porilaisen hulluuden Isomäkeen. Sellainen revi, raasta, runno -taistelusattumajääkiekkoko sopisi Lukolle?

– Se johtui Ässien pelaajamateriaalista. Perustan näkemykseni siihen, että Ilves pelasi Kiven alaisuudessa (2016–19) hyvin käypää lätkää, mutta ehkä se on totta, että Kivi tarvitsisi vierelleen jonkun Olli Salon kaltaisen hyvin peliä ymmärtävän apuvalmentajan. 

Lopussa näkyi valo

Mietin, että jos ässäikoni Karri Kiven kohuliike pahimman ikivihollisen leiriin on Sihvosen paras vaihtoehto, niin miksi Lukon pitäisi väkisin päästä Marko Virtasesta eroon.

– En näe sitä näkökulmaa, että peli alkaisi Virtasen johdolla käydä.

Mutta sehän alkoi, huomautan. 

Lukko löysi kiekollisen ja paineistavan identiteettinsä pudotuspelien HIFK-sarjassa, suorastaan dominoi erätolkulla, mutta oli tehoton ja epäonninen. Esitän, että oman näkemykseni mukaan Lukon olisi pitänyt mennä mitalipeleihin voitoin 4–1 tai 4–2.

Ja eikö se ole suureksi eduksi päävalmentajalle, että vaikean vaiheen jälkeen joukkue palaa pelillisille raiteilleen ja osoittaa kovaa taisteluhenkeä?

Sihvonen yllättäen suorastaan innostuu. 

– Se on ihan totta, että Lukon peli parani sarjan sisällä, eikä sattunut pomppimaan. Vaikka siinä olisi konsultoitu pelaajia tai Kalle Sahlstedtia, ansio siitä kuuluu Marko Virtaselle.

Vielä tovi haastattelun jälkeen teiden erotessa Sihvonen palaa uudestaan tähän asiaan.

– Minun puolestani saat kirjoittaa jonkun sellaisen vähän erilaisen jutun, että otin sanoja takaisinkin ja sait minut myöntämään, että olin väärässä. Tuo panee miettimään, että jotain valoakin siellä Raumalla näkyy tunnelin päässä. 

Länsi-Suomi tarjosi Kalle Sahlstedtille mahdollisuutta kommentoida jutun väittämiä. Sahlstedt ei halunnut kommentoida mitään. 

Juttua muokattu 31.3.2023. Otsikko vaihdettu. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut