Nyt tarvitaan malttia

Lukkolaituri Ville Nieminen painotti toistuvasti yhtä asiaa tehdessäni hänen kauttaan alkaneen kauden Lukosta ennakkojuttua Suomen Tietotoimistolle. Nieminen painotti malttia ja pitkäjänteisyyttä, joita vaaditaan hänen mukaansa niin joukkueelta kuin sen kannattajiltakin. Nieminen tiesi Lukkoon kohdistuvat ennen kokemattoman kovat odotukset, mutta kokeneena pelaajana hän tiedosti myös odotusten mukana väistämättä seuraavat paineet.

Nyt tarvitaan tuota Niemisen peräänkuuluttamaa malttia. Keskustelupalstojen johtavat kiekkoälyköt ovat jo ehtineet ihmetellä kahden pelatun ottelun jälkeen Niemisen, Janne Niskalan ja ylipäätään koko joukkueen odotettua heikompia otteita, mutta ihme kyllä ei Risto Dufvalle ole vielä vaadittu eroa sen paremmin Länsi-Suomen sonta-, anteeksi tekstaritalikossa kuin Jatkoajan palstoillakaan. Yleensä ensimmäiset kirveet on nimittäin ehditty heittää jo tässä vaiheessa kautta.

Olen nähnyt pitkällä toimittajaurallani Lukolta niin heikkoja kuin hyviäkin alkuja, heikkoja ikävä kyllä huomattavasti hyviä enemmän. Sen olen vuosien saatossa oppinut, että lopullista tuomiota on turha antaa ennen kuin kauden viimeinen kiekko on lyöty päätyyn. Jos joku lähtee nyt kahden ottelun jälkeen laajempia johtopäätöksiä tekemään, niin suosittelen lajin vaihtamista jääkiekosta vaikka kukkotappeluun, missä häviäjän osan voi ennustaa jo yhden ottelun jälkeen.

Ville Niemistä suoraan siteeraten ”odotukset ovat kovat, mutta yhdelläkään joukkueella ei ole vielä syksyllä vara julistaa, että keväällä ollaan ykkösiä. Tässä vaiheessa riittää, kun hyppää kyytiin ja nauttii”. Suosittelen sitä myös niille faneille, jotka eivät osaa nähdä tulevaisuutta syksyä pidemmälle.

Suomelle ensimmäisen maailmanmestaruuden tuonut ruotsalainen valmentaja Curt Lindström puhui mielellään ketsuppipulloilmiöstä. Curre kertoi joskus nähneensä, mitä lattialle pudonneelle pullolle tapahtuu – kun se hajoaa, leviää punainen tomaattimössö kaikkialle. Kokemuksesta uskon, että Lukon kohdalla pullo hajoaa jo tiistaisessa KalPa-pelissä, eikä sitä tulvaa pysäytetä sen jälkeen pitkään aikaan. Sydämestäni toivon, ettei ennen ensi kevättä, eikä välttämättä vielä silloinkaan.

Kuluvalla viikolla Lukko kohtaa Kalvan lisäksi kotikaukalossa myös kovasti sitten viime kauden vahvistuneen TPS:n. Turusta kantautuneiden uutisten mukaan Petteri Nummelin tullee jatkamaan kyseisessä pelissä kyseenalaista historiaansa pelaajana, joka ei kykene pelaamaan vanhaa seuraansa vastaan. Mistään salaisista tai edes sanattomista sopimuksista ei ole kuitenkaan kysymys, vaan nyt loukkaantumisherkkää puolustajaa vaivaa silmästä löytyvä ylävartalovamma.