"Odotetetaan nyt, että saadaan Tampereelle ensin se suurhalli ja otetaan Liiga tavoitteeksi vasta sitten" – Perinteikäs KooVee sai Espoo Unitedin Mestis-paikan –

Mestis-kartalle palannutta KooVeeta luotsaa Juha Pajuoja, joka on Liigassa valmentanut Ilveksen lisäksi myös Ässiä ja TPS:ää. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tamperelaisen KooVeen saama Mestis-paikka tuo melkoisesti pöhinää Pirkanmaan kiekkoiluun.

– On ollut mielenkiintoinen päivä. On saanut puhelinta ladata, KooVeeta ensi kaudella valmentava Juha Pajuoja hymähtää.

– Tämä on hieno juttu myös tamperelaiselle pelaajapolulle, se tuo pelaajakehitykseen yhden varteenotettavan vaihtoehdon,

Jääkiekkoliiton lisenssikomitea tiedotti torstaina hyväksyneensä KooVee Hockey Oy:n Mestis-lisenssihakemuksen. Mestikseen vapautui paikka 12:nnelle joukkueelle, kun Bluesin raunioille perustettu Espoo United teki konkurssin.

Pajuoja on nähty edellisen kerran kiekkoympyröissä paikallisen Aamulehden asiantuntijana kevään kiekkofinaaleissa. Sitä ennen hän operoi Ilveksen urheilujohtajana.

Ei ihme, että Tampereen – ja koko maan – kiekkokuviot ovat läpikotaisin tutut.

Pajuoja näkee KooVeella selkeän roolin pelaajakasvattajana – mutta myös itsenäisenä ja omaan pelaajatuotantoonsa nojaavana toimijana.

– Olen käyttänyt Suomi-kiekon supernuorista sellaista termiä kuin moottoritiepelaajat. He paahtavat omaa kaistaansa ja vauhtiaan. On kuitenkin tärkeä, että pelaajapolku on kehittävä myös niille maantiepelaajille, jotka kehittyvät hieman hitaammin. Kolme-neljä kautta kilpailukykyisessä Mestiksessä voi olla se tärkeä väylä, Pajuoja paaluttaa.

KooVeesta tulee nyt Tapparan ja Ilveksen rinnalle kolmas miesten joukkue, jonka kotiareena on Suomi-kiekon historiaa huokuva Hakametsän pyhättö.

– Se siinä varmasti on ollut viime kädessä eniten mietityttänyt asia. Liiton linjaus oli se, että saamme pelata Hakametsässä. Se tarkoittaa sitä, että pelaamme sekä ykköshallissa että kakkoshallissa, jonka olosuhteita kohennetaan vaatimusten mukaan.

Tarkoittaako se esimerkiksi maalikameroita?

– Kyllä, juuri niitä ja myös lisäkatsomoita on luvassa. 

Perinteikäs KooVee on nähty Mestiksessä viimeksi kaudella 2006–07. Silloin joukkueen pistekärjen muodostivat Henri Kallio, Tomi Pylvänäinen ja Timo Ruuska.

Tamperelaisjoukkue jäi tuolloin 12 joukkueen sarjassa11:nneksi ja menetti sarjajumbo FPS:n kanssa paikkansa valtakunnan kakkostasolla. Parrasvaloihin nousivat paikalliskilpailja LeKi ja Kotkan Titaanit.

Nyt Pirkanmaalla on luvassa mielenkiintoinen asetelma, kun Mestiksessä on kaksi seuraa. Liigaseurojen yhteistyökumppaniksi profiloitunut LeKi ja KooVee kilpailevat osittain samoista pelaajista.

Vai kilpailevatko?

– Kyllä me varmaan kilpailemme, mutta siinä asetelmassa meillä ei ole huolen häivää. Historia on KooVeen osalta aika puhdas, meillä ei ole mitään tahroja esimerkiksi palkanmaksuasioissa. Vaikka vähän lupaisi maksaa, mutta jos sitäkään ei maksa, niin pelaajat eivät sellaisesta oikein tykkää, Pajuoja sanoo.  

Jos sunnuntaina olisi peli, millaisen porukan saisitte kaukaloon?

– Heh, jos silloin pelattaisiin, niin voi olla että joutuisivat jo koutsitkin pelaamaan... no, ei vaiskaan. Treeneissä on ollut 28 pelaajaa, mutta sopimus heistä on ollut vain maalivahti Tomi Ristelillä, ja sekin saattoi Mestis-päätöksen myötä mennä uusiksi.

Vakavasti puhuttuna pelaajapula ei taida olla KooVeelle uhka.

– Luotan, että Tampereelta löytyy pelaajia tai että Tampereen vetovoima on niin hyvä, että pelaajia haluaa tulla tänne, Pajuoja sanoo.

Paikka Mestiksessä on iso asia vuonna 1929 perustetulle monilajiseuralle. Paluu pääsarjaksi laskettavan Mestiksen parrasvaloihin ja isommalle mediahuomiolle sopii ensi kaudella vietettävien 90-vuotisjuhlien teemaan kuin visiiri kypärään.

Pelaajamarkkinoilla möyrimiseen ei ole erityissuurta tarvetta, sillä tarkoitus on kasata kilpailukykyinen joukkue, ei välttämättä nostella mestaruuspokaalia.

– Tavoite ei ole voittaa Mestistä vielä ensi kaudella. Odotetetaan nyt, että saadaan Tampereelle ensin se suurhalli ja otetaan Liiga tavoitteeksi vasta sitten, Pajuoja virnistää.

Kooveen hallituksen puheenjohtaja Leinonen kertoi Aamulehdessä, että seura on saanut yhteistyökumppaneilta "rohkaisevaa viestiä ja jopa sitoumuksia".

– Karkeasti voin sanoa, että liikevaihtomme kolminkertaistuu. Sen esitimme myös liitolle ja se on tavoitteemme. Päättyneen kauden liikevaihto oli vähän vajaa 100 000 euroa.

TAUSTA:

  • KooVeen saavutukset Suomi-kiekossa kestävät vertailut moniin nykyisiin liigaseuroihin. Seuran ansioluettelosta löytyy seitsemän SM-mitalia, joista kirkkaimpana kevään 1968 Suomen mestaruus.
  • Manageri: Juha Järvenpää
  • Valmentaja: Juha Pajuoja
  • KooVeen Mestis-paikan lisäksi lisenssikomitea käsitteli myös kolmanneksi korkeimman sarjatason asioita.
  •  
  • Suomi-sarjaan lisenssin saivat kaikki siihen pelaamalla oikeutetut seurat: Porvoon Hunters, Laser HT Oulusta, JHT Kalajoelta, Kajaanin Hokki, Riemu ja D-Kiekko Jyväskylästä ja S-Kiekko Seinäjoelta, Kokemäen KK-V:n kanssa yhteistyön aloittava porilainen Karhu HT, HC Indians Kaarinasta, FPS, Järvenpään Haukat, Nokian Pyry, HC Giants, Raahe-Kiekko sekä Kotkan Titaanit
  • KooVeen saatua Mestis-lisenssin, Jääkiekkoliitto päättää Suomi-sarjan täydentämisestä lähiaikoina.