Ongelmalapsi jalostui maalitykiksi isällisessä seurassa – Donskoin kanssa superketjussa

Evander Kane on hyökännyt San Jose Sharksissa tehokkaasti vastustajien selustaan. Kuva: Bob Frid/Icon Sportswire

Tässä vähän tapahtumalistaa Evander Kanen elämän varrelta:

Bisnesmanageri Jeffrey Uppal ehdotti vuonna 2011 winnipegiläisille ravintoloitsijoille 500 dollarin maksua siitä, että Kane kehuisi heidän ravintolaansa Twitterissä. Myöhemmin katsomoon ilmestyi kyltti: ”Hyvä Kane, lopeta laskujen vältteleminen, terveisin Winnipegin ravintoloitsijat.”

Evander Kane teki kaudella 2012-13 KHL-sopimuksen ensimmäisenä kanadalaisena NHL-pelaajana, mutta hän sai potkut 12 ottelun jälkeen.

Joulukuussa 2012 Kane nostatti somemyrskyn, kun hän postasi Twitteriin kuvan, jossa retostellaan hyvinkin avoimesti rahalla.

Kesällä 2013 Kane olisi jälleen tarvinnut lukon somekanaviinsa. Hän twiittasi homoseksuaalisesti vihjailevan viestin koripallotähti Chris Boshista.

Kesällä 2014 hän sai syytteen miehen pahoinpitelystä Vancouverissa sattuneen välikohtauksen takia. Winnipegin valmentaja Paul Maurice hyllytti Kanen, joka ei saapunut joukkueen tapahtumaan. Maurice kommentoi, että päästäkseen takaisin kokoonpanoon Kanen pitäisi ainakin tulla paikalle.

Joulukuussa 2014 rahatwiitit jatkuivat. Kane sentään treenasi, rahatukot punnerruspainona. 

Syyskuussa 2015 Kane saapui joukkueen tapahtumaan verkkarit jalassa, vaikka NHL:ssä pitää käyttää pukua. Kapteeni Justin Byfuglien reagoi tapaukseen heittämällä risaiset verkkarit suihkuun.

Kanelta lähtee välillä vähän lapasesta, ei epäilystäkään.

Mutta sisällä piilee piinkova pelimies. Se on San Jose Sharksin onni.

***

Evander Kanen on Atlanta Thrashersin ensimmäisen kierroksen varaus (4. pelaaja) vuodelta 2009. Hän on loistava luistelija, jonka napakka ja tarkka rannelaukaus kovasta vauhdista tekee tuhoja.

WHL-tähti joutui kuitenkin ammattilaisurallaan kurimukseen, ja pitkään näytti, ettei hän pääse pinnalle enää millään keinolla.

Yhtälö oli kaiken kaikkiaan huono. Menevä ja katastrofiherkkä nuorimies sai ilman näyttöjä ison roolin heikossa Thrashersin joukkueessa. Hän sai käsiinsä roiman setelinipun kaupungissa, jossa ei juuri kiekkoilijoiden tekemisistä piitattu. NHL-ura lähti heti väärille urille.

Siirto Winnipeg Jetsiin kaudeksi 2011-12 toi jo 30 maalia, mutta Jets oli vielä silloin kasvuvaiheessa. Kanen suoritustaso alkoi tippua, eikä hän päässyt ikinä sinuiksi Mauricen kanssa.

Sama jatkui Buffalo Sabresissa, joka sekin on voinut viime vuosina vain haaveilla pudotuspelipaikasta. Kane sai jälleen tekosyyn vetää puolivaloilla. Ei tässä mihinkään olla menossa kuitenkaan.

Sitten tapahtui jotain, joka voi pelastaa Kanen uran.

***

Sharks hankki siirtotakarajalla Kanen vaihdossa Danny O’Reganiin, ehdolliseen ensimmäisen tai toisen kierroksen varaukseen 2019 ja ehdolliseen neljännen kierroksen varaukseen 2020.

Riskiliikkeestä kertoo se, ettei Buffalo saanut Kanesta suoraa ensimmäisen kierroksen varausta. Sen Sabres saa vain siinä tapauksessa, että Kane tekee kauden jälkeen jatkosopimuksen Sharksin kanssa. Vertailun vuoksi: Nashville Predatorsin piti antaa Ryan Hartmanista Chicago Blackhawksille vastineeksi ensimmäisen kierroksen varaus.

Ja hups, Kane oli kuin uusi mies. 

Aivan kuin Kane olisi kuulunut iät ja ajat Sharksin tiiviiseen ydinryhmään, vaikka hän on pelaajatyypiltään täysin erilainen kuin hailauman nöyrät johtohahmot Joe Pavelski, Joe Thornton, Brent Burns, Logan Couture ja Marc-Edouard Vlasic.

Kane on menossa ensimmäistä kertaa NHL-urallaan pudotuspeleihin – vahvempana kuin koskaan. Hän on iskenyt 16 ottelussa 14 pistettä, joista yhdeksän on maaleja. Ei puhettakaan, että Kanen tekemisiä retosteltaisiin rikos- ja viihdesivustoilla. Hän on nyt urheilusivujen kamaa.

Kanen nopea sopeutuminen Sharksiin viestii NHL-joukkueen ydinpelaajien merkityksestä. Otetaan vertailun kohteeksi vaikka kaksi rightin puolen jenkkihyökkääjää, Sabresin Jack Eichel ja Sharksin Joe Pavelski.

Eichel on huipputaitava nuori lupaus, joka tekee hienoja temppuja mailallaan. Isoksi johtajaksi hänestä ei ainakaan vielä ole. Voitontahto ja karisma eivät siihen riitä.

Pavelski on pukukopin liimajätkä, joka nousee esiin aina, kun joukkueella on vaikeampi hetki. Hän potkii muita perseelle ja vaatii itseltään kaikkein eniten. Vaikka maileja on takana, Pavelski harjoittelee jokaisen treenin jälkeen ohjauksia ilmasta.

Kun uusi pelaaja tulee joukkueeseen, hän katsoo ympärilleen ja seuraa mitä joukkueen isot pelaajat tekevät. Jos he velttoilevat, siihen on helppo mennä mukaan.

San Josessa ei velttoilla.

***

Joonas Donskoin paluu vahvistaa San Jose Sharksin kokoonpanoa entisestään. Kuva: NHL

Kanen tulo joukkueeseen on erittäin tärkeää varsinkin, kun Joe Thornton on ollut sivussa jalkavamman takia.Thornton on jo luistellut joukkueen kanssa, ja näyttää siltä, että Sharks saa kokeneen jyrän mukaan pudotuspeleihin, jonne pääseminen on enää sinettiä vaille. 

Kanen kemiat ovat kohdanneet ykkösketjussa erityisesti Pavelskin kanssa. Oikealla laidalla viiletti ensin nopea Chris Tierney, mutta kun Joonas Donskoi palasi loukkaantuneiden kirjoista, hän otti paikan kaksikon laidalta. 

Donskoi oli päässyt juuri hyvään vireeseen, ja hän oli nakuttanut seitsemässä ottelussa tehot 2+4 ennen loukkaantumistaan. Jos Thornton kuntoutuu, Donskoi jatkaa hyviä pelejä ja Kane tehoiluaan, joukkue on erittäin varteenotettava lännen pudotuspelitaistoissa.

Donskoi pelasi Vegas Golden Knightsia vastaan jo uransa 200. NHL-ottelun. Hänellä on nyt elämänsä tilaisuus näyttää taitonsa kovan kaksikon vierellä ja voittaa jotain suurta. 

Edelliskauden finaalijoukkue kompastui viime kaudella avauskierroksella Edmonton Oilersiin, mutta menestysikkuna on edelleen auki.