Onko Ylellä käynnissä jalkapallon alasajo? - näin Yle Urheilun päällikkö vastaa väitteisiin

Bayern Münchenin Arturo Vidalin on voinut nähdä vielä tällä kaudella Ylen esittämissä Mestarien liigan peleissä. Ensi kaudesta eteenpäin Yle ei näytä enää Mestarien liigaa, vaan tv-oikeudet siirtyvät MTV:lle. Kuva: Bulent Kilic

Jalkapalloihmiset ovat purkaneet turhautumistaan sosiaalisessa mediassa. Yleisradiota syytetään varsin kovin sanoin kotimaisen jalkapalloilun alasajosta. Mitä mieltä olet väitteestä, Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen?

– Mielipiteen sijasta kerron faktat. Kotimaisen jalkapallon määrä Ylen tv-kanavilla on vähentynyt Suomen Cup -otteluiden verran (kaksi ottelua), koska Sanoma halusi hankkia kaiken suomalaisen miesten pääsarjatason jalkapalloilun haltuunsa.

– Radiossa yksittäisiä jalkapallo-otteluita on jonkin verran aiempaa vähemmän. Tämä muutos liittyy yhtiön linjaukseen vähentää radiosta urheilun lähetysminuutteja ja sen sijaan panostaa vaikuttavuuteen. Uutisoinnin määrä tarkastellessa en ole havainnut muutosta.

Ylen ohjelmistosta on kuitenkin siirtynyt ja siirtyy muille kanaville reippaasti jalkapalloilua (katso faktaboksi jutun alta). Eikö tämä sinusta näyttäydy niin, että jalkapallo on vähentymässä Ylen kanavilta?

– Puretaan taas faktojen kautta: Veikkausliigaa teimme pilotinomaisesti yhden vuoden Jalkapallokierros televisiossa -lähetyksinä. Aloimme kehitellä uutta konseptia. Tämän jälkeen Sanoma teki valinnan lähteä isosti mukaan suomalaiseen miesten pääsarjajalkapalloiluun ja hankki kyseiset oikeudet. Muilta osin vastaukset taisivatkin olla jo edellisessä kohdassa.

– Kansainvälisen jalkapallon osalta näytämme ensi kaudella lukumääräisesti saman verran Euroopan kärkisarjojen (Valioliiga, Serie A, La Liga) huippuotteluita kuin Mestarien liigan kautta olisi ollut näytettävissä. Pyrimme tekemään tästä korvaavan kärkituotteen.

Yle tiedotti lokakuussa tehneensä sopimuksen miesten vuoden 2020 EM-kisojen mediaoikeuksista. Toimitusjohtaja Lauri Kivinen kertoi tiedotteessa jalkapallon olevan yksi Ylen urheilutarjonnan peruspilareista. Mitä jalkapalloa tarkalleen Ylen kanavilta voi nyt ja tulevaisuudessa seurata?

– Naisten ja miesten jalkapallon arvokisat, naisten karsinnat arvokisoihin, nuorten EM-turnaus Seinäjoella ja Vaasassa tänä kesänä, edellä mainitut huippuottelut ja Veikkausliigan otteluita radiosta lukuisia kertoja viikossa.

– Itse asiassa satsauksemme huippujalkapalloon tänä vuonna taitaa olla kovempi kuin koskaan aikaisemmin.

Kuinka tärkeää kotimainen jalkapallo on Ylelle?

– Tuoreen lajikiinnostavuustutkimuksen mukaan jalkapallo on suomalaisten mielestä kuudenneksi kiinnostavin urheilulaji. Kotimaisessa vertailussa Veikkausliigaa pidetään Suomen toiseksi kiinnostavimpana sarjana jääkiekon SM-liigan jälkeen.

Miten se näkyy tarjonnassanne?

– Kumpaakaan näistä kiinnostavista sarjoista meillä ei ole valitettavasti mahdollisuutta televisoida, koska kaupalliset toimijat ovat hankkineet sarjojen esitysoikeudet, mutta paikkaamme tätä puutetta radioimalla kumpaakin sarjaa laajasti. Voisimme hyvinkin näyttää Veikkausliigaa myös televisiossa.

Suomalaisten NHL-jääkiekkoilijoiden otteita seurataan Ylellä päivittäin. Miksei jalkapallon ulkomaisissa huippusarjoissa pelaavia suomalaisia, kuten Frankfurtin Lukas Hradeckyn tai Chievon Perparim Hetemaj’n otteita seurata samalla tavalla kierros kierrokselta?

– Kiinnostavuus on uutistoimintamme keskeisiä kriteereitä merkityksellisyyden lisäksi, kun julkaisupäätöksiä tehdään. Suomalaisista huippujalkapalloilijoista tunnetuin on Teemu Pukki sijalla 43.

Jalkapallokulttuuriin keskittyvän Byyri-sivuston toimittaja Henrik Hyvönen harmitteli kirjoituksessaan kotimaisen jalkapallon vähäistä näkyvyyttä Ylellä. Hän otsikoi kirjoituksensa ”Yle – kulttuurintappaja?”. Onko Ylen tehtävä mielestäsi kehittää suomalaista jalkapallokulttuuria?

– Ylen strategiaan kirjattu tehtävä on olla mukana urheilun huippuhetkissä suomalaisten kanssa. Yle haluaa esittää tärkeimmät isot urheilutapahtumat ja seurata laajaa lajikirjoa. Haluamme, että kiinnostavimmat suuret urheilutapahtumat ovat kaikkien vapaasti katsottavissa.

– Yle haluaa olla urheilujournalismin edelläkävijä Suomessa ja tarjota uutiset ja tunnelmat myös niistä tapahtumista, joita emme itse näytä.

– Lisäksi kannustamme suomalaisia liikkumaan. Tuomme esiin liikunnallista elämäntyyliä ja urheiluharrastuksia eri ohjelma-alueilla asiasta lastenohjelmiin.

Euran Pallon kasvatit Jutta Rantala (pallon kanssa) ja Hanna Ruohomaa (taustalla oikealla) kohtasivat naisten jalkapalloliigan avausottelussa. Honka voitti HJK:n lukemin 3-0, ja Rantala teki joukkueelleen maalin ja alusti toisen. Naisten liigan pelit näkyvät Suomessa Fanseatin ja Elisa Viihteen maksullisista palveluista. Kuva: Martti Kainulainen

Näin jalkapallopelit näkyvät ja kuuluvat Suomessa:

  • Suomalaisen huippujalkapallon seuratuimman joukkueen eli miesten A-maajoukkueen pelit näkyvät jatkossa maksullisilla Viasatilla ja Viaplaylla sekä maksuttomasta Viafree-palvelusta. Viasat näyttää niin Huuhkajien kevään harjoituspelit, ottelut uudessa Kansojen liigassa kuin arvokisakarsinnat.
  • Naisten maajoukkueen karsintapelit näyttää maksuttomilla kanavilla Yle.
  • Miesten Veikkausliigan ja Suomen Cupin lähetys­oikeudet ovat Sanomalla. Pelejä on voinut jo talven lohkovaiheesta lähtien katsoa maksullisista Ruutu+:sta ja Ilta-Sanomien netti-tvstä.
  • Yle ilmoitti helmikuussa lopettavansa radiossa perinteisen Yle Puheen miesten liigapaikkakunnalta toiselle kiertäneen Jalkapallokierroksen. Joitakin Veikkausliigan pelejä kuullaan jatkossa osana uutta Urheilukierrosta, jossa esillä ovat päivän kiinnostavimmat urheilulajit.
  • Naisten liigaa ja miesten Ykköstä näyttävät maksulliset Fanseat ja Elisa Viihde.
  • Viasat ja Viaplay näyttävät Suomessa tällä kaudella parhaista eurosarjoista Englannin Valioliigaa, Italian Serie A:ta, Espanjan La Ligaa, Ranskan Ligue 1:stä ja Mestarien liigaa. Saksan Bundesliigaa on näyttänyt satunnaisesti Iltalehden netti-tv.
  • Yle on esittänyt Mestareiden liigaa sen perustamisesta vuodesta 1992 lähtien. Ensi kaudella tuttuja tiistaiotteluita ei enää nähdä.
  • Vuosiksi 2018–21 Mestarien liigan tv-oikeudet siirtyvät C Morelle. Käytännössä ottelut näkyvät siis C More -kanavilla sekä -suoratoistopalvelussa. Lisäksi valikoituja otteluita nähdään MTV:n vapailla kanavilla.
  • Yle näyttää maksuttomilla kanavilla jatkossakin miesten ja naisten arvoturnaukset sekä satunnaisesti Valioliigaa, Serie A:ta ja La Ligaa. Ensi kesän ohjelmistossa on lisäksi alle 19-vuotiaiden EM-turnaus, joka pelataan Suomessa

Juttua muokattu 26.3. kello 15.39. Lisätty, että Huuhkajien pelit näkyvät myös maksuttomalta Viafree-palvelusta.